Her er Londons kuleste takterrasser

Flate betongtak er sommersesongens lekeplass for kulturinteresserte London-beboere.

UTSIKT: Peckham ligger i sørøst-London og er et av byens hippeste steder for øyeblikket. Fra toppen av parkeringshuset nytes sommeren med kunst, musikk, mat og drikke.  Foto: Marianne Wie

Saken oppdateres.

På toppen av konserthallen Queen Elisabeth Hall ligger en bortgjemt grønn oase midt i betongjungelen. Blant ringblomster og ertebelger sitter vennene Emily Pauling (23), Khoa Nguyen (25) og Cecilia Cueno (29) og drikker vin og spiser oliven.

LUNSJ: Vennene Emily Pauling (23), Khoa Nguyen (25) og Cecilia Cueno (29) hygger seg på taket av konserthallen Queen Elisabeth Hall. Det er ikke uten grunn at London er omtalt som en av verdens grønneste storbyer.  Foto: Marianne Wie

Sistnevnte er på besøk fra Argentina og blir vist rundt av sine britiske venner på sin første dag i London.— Vi var i Covent Garden og hadde lite lyst å gå inn på en mørk pub, eller sitte i skyggen fra høye bygninger i dette nydelige været, forteller Emily Pauling, som snublet over takterrassen i fjor sommer.

— Her oppe føles det mer privat enn offentlig, sikkert fordi terrassen ligger så avskjermet til bak viltvoksende planter, sier hun begeistret.

Emily og Koha besøker South Bank-området året rundt, men er her spesielt ofte om sommeren.

PUSTEHULL: Blant konserthaller, utstillingslokale og restauranter blomster en byhage. Prosjektet er drevet av The Eden Project i samarbeid med Grounded Ecotherapy, som består av tidligere rusavhengige og hjemløse, som har fått nytt fokus på livet ved hjelp av hagearbeid og gartnerutdannelse.  Foto: Marianne Wie

— I sommermånedene arrangeres flere festivaler med komedier og «spoken word»-opptredener, og her er det alltid nye ting å oppleve i form av konserter og kunstutstillinger, sier Koha som anbefaler tilreisende å besøke South Bank når de er i London. Les også:

Kulturopplevelser i et parkeringshus

HIPT: Når sommer-sesongens kunstutstilling åpner i parkeringshuset, blir det folksomt på takterrassen. Under den oransje presenningen serverer Franks Café mat og drikke.  Foto: Marianne Wie

I Peckham, et område lengre sørøst i byen, viser Katherine Thornton (20) en barneskoleklasse rundt i et annerledes parkeringshus; her er de to øverste etasjene brukt som utstillingslokaler for kunstprosjekter i sommermånedene.Barna er vilt begeistret og løper rundt på de sølvmalte linjene som snirkler seg over den enorme gulvflaten, som også er taket på parkeringshuset.

— Sølvfargen forandrer seg etter været og gjenspeiler skyene, linjen snirkler seg også over veggene og blir en del av byen som ligger under oss, forklarer Katherine Thornton.

STAMGJESTER: Designerne Ali Cave (30) og Laura Queening (32) stortrives med å arbeide i Peckham og tilbringer gjerne kveldene i samme bygning som de har studio.  Foto: Marianne Wie

Hun studerer kunsthistorie ved St Andrews universitet og har sommerjobb hos Bold Tendencies, initiativtagerne bak prosjektet.Parkeringshuset er bygget i brutal 80-talls arkitektur som fungerer perfekt som lokale for å vise kunst, og hvor panoramautsikten over London by og skyline blir et bilde i seg selv.

ROMANTISK: Når mørket har lagt seg, og Londons mange lys blir tent, blir utsikten fra toppen av Bussey Building eventyrlig. En gang i tiden var dette Peckhams høyeste bygning.  Foto: Marianne Wie

Flere ganger i uken blir taket også brukt til yoga, og klokken fem åpner Frank’s Cafe kranene og taket blir sakte, men sikkert fylt av folk som hygger seg med mat og drikke til solnedgangen. I helgene holder baren åpent hele dagen og er et av sør-Londons hippeste utesteder.Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Takterrasse i nabobygget

På et enda høyere mursteinsbygg rett bak parkeringshuset er halve taket brukt som utendørskino i regi av The Rooftop Film Club. Betonggulvet er dekket med falsk gressmatte, strandstoler står oppstilt på rekke og rad, og fleecetepper blir delt ut til publikum.

FILM I DET FRIi: Etter mørket har lagt seg, snurres det film. The Rooftop Film Club i Peckham gir en filmopplevelse man sent vil glemme.  Foto: Marianne Wie

En gjeng med byantikvarer benytter ventetiden på at filmfremvisningen skal begynne, til å drikke cocktails mens de navngir Londons mange høye og spektakulære bygninger som ruver i horisonten.— Det er fint å gjøre noe mer enn bare å gå på bar når man går ut med venner og kolleger, sier Tanya Szendeffy (42). og forteller at valget falt på filmen Cocktail med Tom Cruise fordi alle ville se en lett og litt «suppete» film.

— Den neste filmen vi skal se her oppe er Persepolis av Marjane Satrapi, den er litt mer av det kulturelle slaget, sier Tanyas kollega Sophia Bix (33).

LEKEN SKULPTUR: Bak den gigantiske sølvfargede skulpturen og rutsjebanene, som er del av Carsten Höllers sommerutstilling på the Hayward Gallery, kan man skimte takterrassen. Queen Elisabeth Halls takterrasse fører også til en liten bortgjemt skogshage som er verdt et besøk.  Foto: Marianne Wie

På utendørsbaren som holder til på andre halvdelen av taket sitter Mac Bell (28) og tar en fredagspils med venner. Det er Mac som har bygget selve bardisken, bord og stoler av resirkulert tømmer.— Vi fikk kjøpt tømmeret til halv pris fordi det tidligere hadde vært brukt som stillas-materiale, sier møbelsnekkeren og tømreren, som opprinnelig er fra Newcastle.

Ifølge Mac Bell er eieren av dette viktorianske fabrikklokalet opptatt av å beholde bygningen som en kreativ hotspot fylt med blant annet atelier, konsertlokaler og filmklubber.

PIZZA: Napolitansk pizza er enkel, men best, og smaker perfekt i høyden mener kokkene Antonio Castracani (22) og Felix Coppola (30).  Foto: Marianne Wie

— Heldigvis finnes det fremdeles huseiere som ikke omgjør sin London-eiendom til luksusleiligheter eller store hybelhus, sier han lettet.I et hjørne arbeider pizzakokkene Antonio Castracani (22) og Felix Coppola (30) raskt og effektivt. Steinovnen holder mellom 450 til 500 grader og pizzaene er kun i ovnen i ett minutt. De unge kokkene fra Napoli er meget fornøyde med årets sommerjobb.

— Tenk at napolitansk pizza har gitt oss anledning til å arbeide her oppe på taket omringet av Londons beste utsikt, sier Antonio Castracani begeistret.

Laura Queening (32) og Ali Cave (30) og deler en flaske rosévin mens de ser solen gå ned over byen.

— Det er herlig at det er kommet en bar på taket der vi arbeider, sier jentene som begge har atelier lenger nede i bygningen.

Før baren åpnet pleide de å sitte på taket og spise matpakken i lunsjpausen. Nå gleder de seg til å tilbringe lune sommerkvelder her oppe.

— Jeg elsker sommeren i storbyen, sier Ali Cave fornøyd.

Les flere tips fra London og England:

Bli med til Harry Potters verden i London

Dette er Londons nye knutepunkt

— Alle turistene drar til Vest-London, men det er hit de burde komme

Ta sjøveien til Camden

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Londons takterrasser

Queen Elisabeth Hall Roof Garden er del av South Bank Centre som ligger på sørsiden av Themsen. Waterloo og Embankment er nærmeste undergrunnsstasjon.

Peckham

Sørøst i London er et område med afrikanske, karibiske og arbeiderklasseinnbyggere. Nærliggende kunstskoler, kunstmiljø samt klubb- og musikkscener har gjort området trendy. Ta tog, eller London Overground til Peckham Rye.

Parkeringshuset i Peckham: Stengt mandag.

Floors 7-10, 95A Rye Lane, London SE15 4TG

www.boldtendencies.com

www.frankscafe.org.uk

The Bussey Building

133 Rye Lane, Peckham. SE15 4ST

www.busseyrooftopbar.com

www.clfartcafe.org

... Og her er flere:

The Rooftop Film Club viser også film på andre takterrasser i Shoreditch, Stratford and Kensington Gardens.

Dalston Roof Park. Mat, yoga, film og fest. 18–22 Ashwin Street, E8 3DL. Dalston Junction London Overground.

Netil360, 1 Westgate Street, Hackney, London E8 3RL. London Fields rail.

Roofnic, 533–535 Oxford Street. Marble Arch tube.

The Rooftop Cafe, The Exchange, 28 London Bridge Street, London SE1 9SG. London Bridge tube.

Big Chilli House, 257–259 Pentonville Road, N1 9NL. King’s Cross tube.

Rooftop Terrace, 1 New Change, St Paul’s, London, EC4M 9AF. St Paul’s Tube.

INNE OG UTE: Kunstnergruppen Airbnb Pavilion viser verket “Aspects of Change” som består av konstruerte interiør montert i lysbokser. Arbeidet spiller på, og stiller spørsmål ved, gentrifisering som pågår i Peckham. 
    
      (Foto: Marianne Wie)

INNE OG UTE: Kunstnergruppen Airbnb Pavilion viser verket “Aspects of Change” som består av konstruerte interiør montert i lysbokser. Arbeidet spiller på, og stiller spørsmål ved, gentrifisering som pågår i Peckham.  Foto: Marianne Wie

P-PALASS: I et annerledes parkeringshus er de to øverste etasjene brukt som utstillingslokaler for kunstprosjekter i sommermånedene.  
    
      (Foto: Marianne Wie)

P-PALASS: I et annerledes parkeringshus er de to øverste etasjene brukt som utstillingslokaler for kunstprosjekter i sommermånedene.   Foto: Marianne Wie

UTEKINO: Før mørket faller hygger kinogjengerne seg med mat og drikke. I resten av Bussey Building kan man oppleve konserter, teater og klubbkvelder. 
    
      (Foto: Marianne Wie)

UTEKINO: Før mørket faller hygger kinogjengerne seg med mat og drikke. I resten av Bussey Building kan man oppleve konserter, teater og klubbkvelder.  Foto: Marianne Wie

GRØNN OASE: Queen Elisabeth Hall på South Bank er et grønt fristed midt storbyen. Her kan man velge om man vil ha utsikt over båttrafikken på Themsen, eller slå seg ned midt i blomsterhavet. 
    
      (Foto: Marianne Wie)

GRØNN OASE: Queen Elisabeth Hall på South Bank er et grønt fristed midt storbyen. Her kan man velge om man vil ha utsikt over båttrafikken på Themsen, eller slå seg ned midt i blomsterhavet.  Foto: Marianne Wie

På forsiden nå