Her er du garantert snø i påsken

Mild vinter og sen påske er ingen drømmekombinasjon hvis det er snø du er ute etter.

FERIEDRØMMEN: For mange er påsken synonymt med fjell og snø.  Foto: Mari Stephansen / Den Norske Turistforening

Saken oppdateres.

– Trenden viser at det blir stadig mindre snø. Sammenligner vi gjennomsnittlig snødybde for påsken fra 1987 til 2016, så er det en god del mindre snø i fjellet i år enn det pleier å være, sier klimaforsker Reidun Skaland hos Meteorologisk institutt.

Så hvis snø er viktig for påskestemningen, bør du imidlertid gjøre noen forhåndsundersøkelser på hvor du er garantert å finne den.

MANGE ALPINANLEGG HOLDER FORTSATT ÅPENT: Sier generalsekretær i Alpinanleggenes Landsforening, Camilla Sylling Clausen.  Foto: Ola Matsson/Skistar

Mange alpinanlegg holder seg

– Det er noen skisentre som allerede har kastet inn håndkleet. Alle har ikke nødvendigvis knallforhold når påsken er så sen, og det må vi bare erkjenne, sier generalsekretær i Alpinanleggenes Landsforening, Camilla Sylling Clausen.

– Men veldig mange har gode forhold også, legger hun kjapt til.

Landets 15 største alpinanlegg garanterer snø, ifølge Sylling Claussen. Men det er også nok av andre steder som fortsatt har gode snøforhold til påske.

Sjekk din påskedestinasjon: Her er den fulle oversikten over snødybden i løype og terreng

Det bekreftes av Den Norske Turistforening (DNT).

– Snøgrensen har krøpet oppover de siste dagene, og det har smeltet i lavtliggende fjellområder mange steder i landet. Noen vil kanskje oppleve at det ikke er snø rundt hytta deres, men det er fortsatt snø i høyfjellet, sier generalsekretær i DNT, Nils Øveraas.

DE STØRSTE ALPINANLEGGENE GARANTERER SNØ: Skikjørere på vei opp med skålheisen i alpinanlegget i Hemsedal.  Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Her får du garantert snø i påsken, ifølge Turistforeningen:

  • Skarvheimen

– Det er bra forhold i stort sett hele Skarvheimen, som forbinder Jotunheimen med Hardangervidda.

  • Breheimen

– I Breheimen nasjonalpark, vest for Jotunheimen, får du drømmeforhold om dagen.

  • Jotunheimen

– Det er store mengder snø vest i Jotunheimen, både i Uradalen og rundt Skogadalsbøen. Også lenger øst i Jotunheimen, rundt Gjendesheim og Glitterheim, snør det bra om dagen og kan nå skilte med godt skiføre.

LOVER GODE FORHOLD FLERE STEDER: Generalsekretær i Den Norske Turistforening (DNT), Nils Øveraas.   Foto: Sindre Thoresen Lønnes

  • Nord-Norge

– Det har snødd masse i hele Nord-Norge i det siste, og det gode skiføret holder seg til påske. Bodø og omegn turistforening kan melde om mye snø i fjellene og gode skiforhold, så med stabilt vær kan det bli knallforhold i påskefjellet i nord. Vær obs på skredfare.

  • Tafjordfjella

– I Tafjordfjella er det masse snø som garantert ligger til påske. Det er over en meter snø på Grotli, Bjorli og Billingen. Det blir kjapt mindre snø jo lenger øst du kommer.

  • Sylan

– Det er bra med snø i fjellet i Sylan, men stedvis skareføre, spesielt over tregrensen. Snøen har minket den siste tiden, men det er allikevel godt med snø.

  • Hardangervidda

– Det er supre forhold på vestlige, midtre og nordre deler av Hardangervidda. Det er kaldt på natten, og klisterføre gir påskestemning på dagen. Øst på vidda har snøen minket de siste dagene.

Områder med godt med snø, som holder seg fint til påske om nattefrosten fortsetter

Hedmarksvidda

På Hedmarksvidda har det vært sammenhengende skisesong og flotte spor siden 1. november, og det er fortsatt en halvmeter snø. Med utgangspunkt Gåsbu eller Budor har man fine langrennsmuligheter.

Trollheimen

Det er nok snø i Trollheimen, men det er stedvis hardt føre i fjellet. Mildværet har ført til at snøen har krympet, så enkelte barflekker finnes. Trekanten mellom Gjevilvasshytta, Jøldalshytta og Trollheimshytta er ferdig kvistet.

Sunnmørsalpene

Det er lite snø i lavlandet, og spørsmålet er hvor snøgrensen blir nå frem mot påske. Den kan flytte seg 200–300 høydemeter avhengig av temperatur og nedbør, men på fjellet er det alltid snø.

Ryfylkeheiene

Stavanger Turistforening melder om masse snø i Ryfylkeheiene, som holder godt til påske. Bekker kan slå seg opp, men det er allikevel flotte forhold. I disse dager kvistes løypene i Sirdalen.

Langsua

Langsua byr på fine forhold. Det er mildt i lavlandet, men fortsatt godt med snø høyden. Det er kaldt om natten så det er fint skiføre i Langsua. Fast dekke og en veldig god såle, med nysnø oppå.

Setesdalsheiene

Bra skiføre de fleste steder. Skiføre fra Evje i sør til Hovden i nord. Varierende snødybder alt etter hvor vinden har tatt og hvor det lokalt har kommet mer/mindre snø.

Vestafjells

Det er mye snø vestafjells, og gode ski og snøforhold i fjellet. Noen steder er det mindre snø enn normalt. Det har vært vått de siste dagene, men så lenge nattefrosten holder seg er det stor sjanse for at skiføret holder seg til påske.

– Været skifter fort i april, og det er lokale variasjoner. Ta kontakt med hyttevertskap eller lokale for helt oppdatert føremelding, oppfordrer Turistforeningen.

Kilde: DNT

På forsiden nå