Kun ett sted passerte både vannflaske og toalettsaker

Vi sjekket de fire største flyplassene i Norge.

START: Sikkerhetsjekk-turen startet en tirsdag formiddag i april på Oslo Lufthavn. Turen gikk til Sola, deretter Flesland og Værnes.   Foto: Kristine Grue Langset

Saken oppdateres.

Sikkerhetskontrollene kan være kilde til frustrasjon hos mange reisende. Av og på med jakker, sko og andre klær. Så piper det og du må tilbake til start.

Men har du noen gang opplevd at det som passerer et sted, stoppes på en annen flyplass?

Vi oppsøkte Oslo Lufthavn, Stavanger lufthavn Sola, Bergen lufthavn Flesland og Trondheim lufthavn Værnes, for å se om reglene håndheves likt.

Kun én flyplass sjekket ekstra for eksplosiver i håndbagasjen — Flesland.

På Sola ble håndbagasjen sendt til gjennomlysning flest ganger, mens de ved Oslo Lufthavn spurte mest i forkant av sikkerhetskontrollen.

På Værnes ble ikke håndbagasjen sjekket etter gjennomlysning i det hele tatt. Alt passerte.

Slik fungerer det:

ØKT SIKKERHET: På ti år er sikkerhetsnivået økt ved norske flyplasser. En svært viktig del av det foregår i sikkerhetskontrollen.   Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

Visste du at lyden i flyet påvirker hvordan maten smaker?

Det er svært varierende hva sikkerhetsvaktene spør om. Kun på Oslo Lufthavn spurte de om vi hadde med toalettsaker. Sola var eneste flyplass som spurte om det fantes flytende i vesken – men da var den allerede på vei gjennom.

Slik foretok vi sjekken

Vi reiste kun med håndbagasje: En veske og en trillekoffert.

Ingenting, foruten PC-en, ble tatt ut på eget initiativ for å sjekke hva sikkerhetsvaktene spurte om og hva de oppdager ved gjennomlysing. Ingen av tingene er ulovlig å ha med seg om bord – men flere av tingene skal gjennomlyses separat.

Trillekoffert som ble pakket til én overnatting:

Toalettsaker – deodorant og små størrelser av hudkrem, bodylotion og tannkrem. Neglefil, flytende sminkefjerner og diverse sminke.

Noe ble lagt i en liten plastpose, men denne ble liggende i toalettmappen.

I vesken:

En halvfull flaske vann.

Nettbrett.

Kamera.

Bok.

Høretelefoner.

Ellers var vesken stappfull av ymse «rot».

På testpersonen:

Støvletter.

Mobiltelefon i strikkejakke.

Øredobber.

Belte med stor metallbeltespenne.

Sjekken ble gjennomført fra 19. til 20. april.

Dette sjekket vi:

1. Halvfull flaske med vann, gjenglemt i bag:

Oslo: Oppdaget ved gjennomlysning, men kontrolløren spurte om hun skulle helle ut vannet slik at flasken kunne fylles opp igjen inne i avgangshallen.

Stavanger: Oppdaget ved gjennomlysning, ble tatt av kontrollør.

Bergen: Oppdaget ved gjennomlysning, ble tatt av kontrollør.

Trondheim: Ikke oppdaget. Både trillekoffert og veske passerte uten å bli sjekket ytterligere.

FEM MINUTTER: Ventetiden i sikkerhetskontrollen ble litt lenger da vi «glemte» igjen vannflaske, toalettsaker og elektronikk i håndbagasjen.   Foto: Kristine Grue Langset

2. Toalettsaker i koffert

Oslo: Kontrollør spurte spesifikt om toalettsaker. Den lille plastposten ble tatt ut av kofferten og lagt i plastkassen.

Stavanger: Oppdaget ved gjennomlysning. De flytende tingene i plastposen i kofferten ble sjekket en ekstra gang, men kofferten ble ikke sendt gjennom på nytt.

Bergen: Oppdaget ved gjennomlysning. Kofferten ble åpnet med beskjed om at plastposen skal ligge utenfor når den sikkerhetssjekkes. Kofferten ble deretter sjekket med partikkeldetektor – en liten hvit lapp ble strøket over håndbagasjen og deretter analysert for mulige eksplosiver.

Trondheim: Trillekoffert og veske passerte uten å bli sjekket ytterligere.

Trenger du pakketips?

OVERSIKT: Relativt nye hefter med informasjon om hva du kan ha med gjennom sikkerhetskontrollen er tilgjengelig før du går gjennom.  Foto: Kristine Grue Langset

3. Nettbrett og kamera i vesken Oslo: Oppdaget ved gjennomlysing. Vesken ble åpnet av kontrollør mens jeg så på, og den ble sendt igjennom på nytt med nettbrett og kamera utenfor.

Stavanger: Oppdaget ved gjennomlysing. Jeg ble bedt om å åpne vesken selv, da ble nettbrettet tatt ut sammen med vannflasken. Vesken ble kjørt igjennom, men med kamera i vesken. Det var nettbrettet som blokkerte sikten under gjennomlysingen.

Bergen: Kofferten ble åpnet etter gjennomlysning med beskjed om at den lille plastposen skal ligge utenfor når den sikkerhetssjekkes. Kofferten ble deretter sjekket med partikkeldetektor – en liten hvit lapp ble strøket over håndbagasjen og deretter analysert for mulige eksplosiver. Kontrolløren spurte om det fantes et nettbrett i vesken. Det ble tatt ut og vesken fikk en runde til i gjennomlysning.

Trondheim: Trillekoffert og veske passerte uten å bli sjekket ytterligere.

PC: PC-en ble tatt ut av kofferten, men nettbrett og kamera pluss en halv flaske vann ble med vilje glemt igjen i vesken.   Foto: Kristine Grue Langset

Har du tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

4. Gjennom sikkerhetskontrollen med mobiltelefon i lommen på strikkejakke, belte og sko

Oslo: Det pep og lyste rødt gjennom sikkerhetskontrollen. Mobilen slo ut og ble sendt igjennom. Beltet måtte tas av og ble sendt igjennom. Jeg spurte om jeg skulle ta av skoene, men det trengtes ikke.

Stavanger: Ble bedt om å ta av skoene. Det pep og lyste rødt gjennom sikkerhetskontrollen. Mobil og beltet ble oppdaget og sendt igjennom.

Bergen: Ble bedt om å ta av skoene. Det pep og lyste rødt gjennom sikkerhetskontrollen. Mobil og beltet ble oppdaget og sendt igjennom.

Trondheim: Det pep og lyste rødt gjennom sikkerhetskontrollen. Mobil og beltet ble oppdaget. Kun mobiltelefonen ble sendt til gjennomlysning. Skoene ble ikke nevnt.

Det handler om sikkerhet:

KAN BLI SLIK: Det jobbes alltid med sikkerhet på flyplasser verden rundt. Denne typen sikkerhetskontroller ble testet på Oslo Lufthavn sist vår. Bildene som kommer opp på skjermen er alders- og kjønnsnøytrale, og lagres ikke.   Foto: Borgen, Ørn

KROPPSSKANNERE: Nye kroppsskannere skal kunne oppdage alle gjenstander på kroppen. På bildet er gjenstandene markert der de oppdages på kroppen. En vekter sjekker hva det er.  Foto: Borgen, Ørn

Derfor må elektronikk tas ut

Alt som går under fellesnevnerne «flytende ting» er det folk oftest blir stoppet for i sikkerhetskontrollen, bekrefter kommunikasjonsrådgiver Lasse André Vangstein i Avinor.

I vår sjekk ble PC tatt ut av kofferten, mens nettbrett og kamera ble lagt igjen med vilje.

— Hvorfor må elektronikk tas ut?

— PC må ut av bag fordi den kan skygge for ulovlige gjenstander i håndbagasjen. I tillegg gjelder dette også for andre større elektroniske gjenstander, blant annet nettbrett. Men også større kamera og lignende skal gjennomlyses separat, sier Vangstein.

Disse tingene blir oftest fjernet

LAGS er forkortelse for «liquids, aerosols and gels». Folk flest blir fratatt ting i den kategorien, ifølge Avinor.

Dette skal i plastkasser for gjennomlysing:

Håndbagasje.

Større elektriske artikler (f.eks. PC, kamera, nettbrett, håndholdte spill o.l.) tas ut av håndbagasjen og sendes separat.

Mobiltelefon skal pakkes i håndbagasje eller ytterklær.

Ytterplagg og jakker.

Sko med metallinnlegg, belter med metallspenner o.l.

Krykker må gjennomlyses i røntgenmaskinen.

Merk at briller ikke skal sendes gjennom røntgenmaskinen for gjennomlysning.

I fjor ble det innført partikkeldetektor i sikkerhetskontrollene på Avinors flyplasser.

Dette kan feilaktig gi utslag som eksplosiver:

Håndsåpe

Hudkremer og bodylotion

Diverse kosmetikk

Våtservietter

Noen typer medisiner, f.eks. hjertemedisin

Plengjødsel (som f.eks. kan sitte på skosålene)

Ammunisjon

Kilder: Avinor og Dinside.no

Ikke bli stemplet som en reiseamatør:

I Norge er det Luftfartstilsynet som setter regelverket ved flyplassene i Norge. Dette følger et europeisk regelverk.

— Hvorfor oppleves sikkerhetskontrollen forskjellig på de ulike lufthavnene?

— Det er helt naturlig at variasjon kan forekomme uten at vi nødvendigvis bryter regelverket. Det er opp til hver enkelt operatør å vurdere resultatene etter gjennomlysning og skal etter kontrollen være sikker på at bagasjen ikke skal inneholde forbudte gjenstander før den returneres til den reisende, sier han.

- På Værnes ble ikke håndbagasjen sjekkes etter gjennomlysning – er det greit?

— Det er basert på hver enkelt operatørs vurdering. Blir noen usikre, så kan de be deg ta ut nettbrett eller kamera. Kvaliteten på sikkerhetskontrollen vurderes hele tiden og om det er behov, iverksetter vi tiltak. Om noen glemmer igjen noe av og til, så skal de ikke føle seg utrygge av den grunn. Det er tatt en vurdering i kontrollen, understreker Vangstein.

Nokas har ansvaret for sikkerhetskontrollen ved Oslo Lufthavn, mens Securitas har ansvaret ved de andre flyplassene. Disse skal håndheve reglene.

— Det er foreløpig ingen nye regler implementert som følge av terroren, sier Vangstein.

Se de nye sikkerhetskannerne:

Få flere saker om luftfart:

Slik foretas sikkerhetssjekken på flyet — bli med bak kulissene:

Dette betyr nye Oslo Lufthavn for deg som reisende:

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå