Lonely Planet: Topp 20 matretter du må teste i løpet av livet

Norsk reiseekspert er ikke helt enig i listen, selv om han liker maten.

SMØRBRØD: Det danske smørbrødet får faktisk en sjette plass på Lonely Planets liste. Mye snadder på toppen av brødskiven er grunnen til at man MÅ smake det på besøk i Danmark.   Foto: Odd Inge Skjævesland

Saken oppdateres.

Reiseguidegiganten har tatt et dypdykk ned i matens verden og laget en stor liste basert på kjente matretter verden rundt. De har like gjerne laget en topp 500-liste, men her gjengis kun de første 20 av dem.

PINTXOS: Smårettene (ja, det ligner på tapas, men heter pintxos), er en spesialitet fra San Sebastian som ligger nord i Spania.  Foto: Shutterstock/NTB scanpix

Det alle må spise en gang i livet er spansk fingermat – eller pintxo som det kalles. Pintxo kommer fra San Sebastian, nord i Spania. Byen har flere Michelin-stjerner pr. innbygger enn noen annen by i verden, og er berømt for sine små og store restauranter.

Pintxo er mer eller mindre det samme som tapas, små matbiter servert til drikke. Men i motsetning til tapas, serveres disse bitene med en tannpirker gjennom ingrediensene på et stykke brød. Og det serveres først og fremst i barer.

Norge er ikke med på listen, men våre danske brødre har fått plass.

Noen ekstra gode pintxo-barer i San Sebastian

Haizea – gamlebyen

Spesialiteter: Bacalao i løvtynn butterdeig ned purresløyfe og balsameddik-coulis og langusten med krabbekrem.

Hidalgo 56 – Gros

Spesialiteter: Tomat – og tunfisktartar med mandel- og champagne-gazpacho. Foie gras med mango, lakris og ingefær. Et utsøkt vinutvalg.

Izkina – gamlebyen

Spesialiteter: And magret med trøffelsaus. Toast med vaktelegg og østerssopp i hvitløk.

Ramuntxo Berri–Gros

Spesialiteter: Krystallbrød med krem av blå Picon-ost og ansjos. «Svart» brie med tomat-vinaigrette.

Munto–gamlebyen

Spesialiteter: Mateo–geitost innbakt i valnøtter og løk. Grillet asparges med iberiaskinke, roquefortsaus og grønn druesaus.

Borda Berri–gamlebyen

Spesialiteter: Kebab av iberisk svineribbe med persilleolje og eplepuré. Grillet andebryst med sviskesaus og grønn druesaus. Et utsøkt vinutvalg.

Kilde: Aftenpostens artikkel fra San Sebastian i 2014 – listen er oppdatert

BARMAT: Pintoxs serveres gjerne på bar samme med drikke. De små tannpirkerne maten serveres med, samles opp og betales etterpå.   Foto: Shutterstock/NTB scanpix

Topp 20 matretter i verden

  1. Pintxos i San Sebastián, Spania
  2. Curry laksa i Kuala Lumpur, Malaysia
  3. Sushi i Tokyo, Japan
  4. Beef brisket i Texas, USA
  5. Som tum i Bangkok, Thailand
  6. Smørbrød i København, Danmark
  7. Crayfish i Kaikoura, New Zealand
  8. Bibimbap i Seoul, Sør-Korea
  9. Pizza margherita i Napoli, Italia
  10. Dim sum i Hongkong, Kina
  11. Ceviche i Lima, Peru
  12. Pastel de nata i Lisboa, Portugal
  13. Østers i Tasmania, Australia
  14. Ost i Frankrike
  15. Jerk chicken på Jamaica
  16. Lamb tagine i Marrakech, Marokko
  17. Chilli-krabbe i Singapore
  18. Moules frites (blåskjell) i Brussel, Belgia
  19. Pekingand i Beijing, Kina
  20. Pho ved elven Hau i Vietnam

Kilde: Lonely Planet

PÅ GRILLEN: Crayfish, eller edelkreps på norsk, kan serveres på mange måter. På New Zealand er den så godt at en by er oppkalt etter den: Kaikoura betyr crayfish på maori.   Foto: Shutterstock/NTB scanpix

LAKSA: Curry laksa kommer i mange varianter, men den beste finner du ifølge Lonely Planet i den malaysiske hovedstaden Kuala Lumpur.   Foto: Shutterstock/NTB scanpix

CEVICHE: Rå fisk marinert i sitrus servert med litt tilbehør er klassisk ceviche, en tradisjonell rett i Chile og Peru.   Foto: Ørn E. Borgen

– Listen mangler wow-faktor

Globetrotter og alltid matglade Gunnar Garfors, som for øvrig satte offisiell verdensrekord i sommer, er skuffet over listen hos Lonely Planet. Han har spist seg verden rundt, på alt fra fancy restauranter til billige sjapper gatelangs og på stranden. Og han har smakt det meste.

– Alle de første på topplisten smaker kjempegodt, jeg har prøvd alle på topp ti, bare ikke på «riktig» sted, men jeg synes wow-faktoren er helt fraværende på listen.

SLANGEVOKTER: Gunnar Garfors og en kollega fikk velge ut sin egen levende kongekobra. Det ble laget åtte retter av den to meter lange slangen. Vårrullene var de beste, mente Garfors.   Foto: Gunnar Garfors

SLANGE PÅ ÅTTE MÅTER: Kongekobraen ble til slangesuppe, vårruller, slangesalat, slangeblod i vodka og slangehjertet, samt noen til Garfors ikke husker. – Alt var minneverdig og overraskende godt. Utenom hjertet, som min kollega Jørn sa var helt grusomt, forteller Garfors.  Foto: Jørn Jensen

Listen er basert på Lonely Planets egne skribenters matopplevelser verden rundt, samt opplevelser matbloggere og matskribenter har delt med dem.

Garfors er mildt rystet over nummer seks.

– Så har de til og med latt Danmark knabbe smørbrødene våre, spøker han.

Siden han kritiserer listen har han tatt seg bryet med å lage sin egen liste.

Her er Garfors’ topp ti matopplevelser verden rundt (ja, denne listen må sies å være for viderekomne og nysgjerrige):

  1. Levende blekksprut i Seoul, Sør-Korea
  2. Kongekobravårruller i Hanoi, Vietnam
  3. Grillet mark i sterk saus i Johannesburg, Sør-Afrika
  4. Hundesuppe i Shanghai, Kina
  5. Grillet marsvin i Quito, Ecuador
  6. Kakerlakk-chips i Chongqing, Kina
  7. Frityrstekte skorpioner i Beijing, Kina
  8. Smalehovud i Vevring, Norge
  9. Balut (delvis utviklet andefoster kokt i egg) i Cebu, Filippinene
  10. Hákarl (råtten hai) i Reykjavik, Island
  11. Sauetestikler på Nordstrand, Norge
  12. Stekte termitter i Accra, Ghana
På forsiden nå