Lyset i havgapet er spesielt vakkert. Det gjør rådyrjakten til noe helt utenom det vanlige.

I Nærøy kommune i Trøndelag stiger rådyrbestanden i takt med norske jegere. Vi ble med på jakt i havgapet.

KUPERT: Det kuperte kystlandskapet med lyngheier er perfekt tilhold for rådyrene i Nærøy.   Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Saken oppdateres.

– Vi har vanvittig mye rådyr her. Du vil bli overrasket. Området har et stort jaktpotensial og grupper med jegere som kommer hit er nesten garantert å felle vilt ...

Det er tidlig formiddag i slutten av november. Bertil Nyheim sprer optimisme og myser mot det dunkle lyset som speiler Norskehavet.

En eim av kommende uvær henger over grønne enger og forvridde bjørkekruller. Mellom økende vindkast høres noen svake «kvakk» fra trekkende stokkender.

Like etter plasker det i dammen ved familiegården til Nyheim. Bertil forteller at det er rikelig med ville ender som også kan jaktes her, men vi har først og fremst kommet for å oppleve jakt på en av landets tetteste rådyrbestander.

I STRANDKANTEN: Et rådyr er felt av Bertil Nyheim og bæres ut fra kystheiene ved Nyheim. Rådyrene løper gjerne i strandkanten og vannet når de blir jaget på av hund. Her er det vanskeligere å følge sporet deres.   Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

MANGE DYR: Det er ikke uvanlig å se 40 velholdte rådyr på en dag med jakt i Nærøy.   Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

UTSIKT: To rådyr nyter utsikten mot Norskehavet ved Nyheim i Nærøy. Det perfekte stedet for en rådyrbestand å bli stor på.   Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

FELT: Et rådyr er felt for dachsen med navn Arnøyas Arthur. Eier Magnar Edvardsen Arnøy (tv) og Bertil Nyheim tar seg av transporten ut av skogen.   Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

– Vi er nøye på sikkerhet og rettet avskytning. Vi skyter ikke geiter fra kje, og skal alltid ha sikre omstendigheter når det avfyres skudd. Det er ikke uvanlig å se 30 til 40 ulike rådyr her i løpet av en dag, så de gode skuddsjansene kommer, sier han til jaktlaget.

Det består av lokale jegere og grunneiere denne dagen. Laget skal begynne med å slippe dreveren Vega for å finne rådyr i bergknatten kalt «Trollberget».

Vega trenger ikke lete lenge ...

VAKKERT: Høsten og lyset langs kysten av Midt-Norge er spesielt vakkert. For jegere kan det kombineres med god rådyrjakt.   Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Optimale forhold

Grunnen til at det er så mye rådyr i Nærøy, kan seniorforsker John Linnell hos Norsk institutt for naturforskning (NINA) forklare:

– Kysten av Midt-Norge har et fantastisk landskap for rådyr. Blandingen av små områder av innmark, blandingsskog og kystlyngheier, er optimal for rådyr. Her har de mye mat i ulike former, samt godt skjul. Klimaet langs kysten er også perfekt. Relativt milde og snøfattige vintre, og milde og fuktige somre – gir bra og konstant vekst på vegetasjonen. Det er ikke uten grunn at rådyr kan bli åtte til ti kilo større her, enn de blir i Sentral-Europa. Tre kje pr. rådyrgeit er også vanlig i disse områdene – og veldig uvanlig der nede, sier Linnell.

Kysten av Midt-Norge har et fantastisk landskap for rådyr.

SKOGEN: Bertil Nyheim drar et rådyr ut av de mange skogholtene som preger landskapet på øyene og fastlandet i Nærøy. Vegetasjonen kombinert med innmark er mye av årsaken til den store rådyrtettheten.   Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Seniorforskeren kan også fortelle at rådyrbestanden totalt sett i Norge er stigende.

Det samme er antall rådyrjegere ifølge informasjonssjef i Norges jeger og fiskeforbund, Espen Farstad.

– Trenden er at vi stadig øker antallet jegere i Norge, og rådyrjakt er en populær og sosial jaktform. I alt ble over 30.000 rådyr felt på landsbasis forrige sesong, en oppgang på hele 9,7 prosent fra året før. Flest rådyr ble felt i Østfold med cirka 3500 felte dyr, tett fulgt av Nord-Trøndelag med 3000 felte rådyr, sier Faarstad.

Slik finner du rådyrjakt i Norge

Det finnes en rekke steder med god rådyrjakt i Norge, men den er ikke alltid like tilgjengelig som andre typer jakt. Det meste av jakt her i landet er privat, da jaktretten følger grunneierretten. Det er heller ikke mange private som tilbyr rådyrjakt med guide, ifølge Espen Farstad i NJFF.

– Ofte blir rådyra et stebarn under elg- og hjorteforvaltningen. Dermed er det ofte en dårlig utnyttet ressurs og mange steder lite tilgjengelig. Vi har også tradisjon for å klare oss selv som jegere i Norge, men etter hvert som velstanden øker og jegere høster erfaring med guidede jaktturer i utlandet, så åpner nok marked seg litt for dette her hjemme også. Det største nettstedet for formidling av jakt i Norge er www.inatur.no. Ellers finnes en del på www.finn.no og i grupper på Facebook. Vi anbefaler også å ta kontakt med jegermiljøene i jeger- og fiskerforeningen der du bor. Der er det ofte mye å hente, sier Farstad.

Norges Jeger- og Fiskerforbund holder også en rekke såkalte «Introjakter» på blant annet rådyr. Her gis tilbud om å være med på jakt for en svært rimelig penge, slik at førstegangsjegere kommer seg inn i jaktmiljøer og får veiledning på første jaktturen. Sjekk www.njff.no

På Ytterøya i Trondheimsfjorden finnes også en ekstremt stor rådyrtetthet. Norges mest kommersialiserte rådyrjakt har lange ventelister for å slippe til, og er populær blant dansker: ytteroy.no/pages/utmarkslag. Vega på Helgeland er også en svært attraktiv rådyrøy. Se www.vegajakt.no for mer informasjon.

«Rådyrpark»

Det tar ikke mer enn et par minutter fra postene er plassert rundt Trollberget, til den drivende hunden har los inne i gransnaret som grenser mot toppen.

Flere rådyr enn de hunden jager på, spretter ut som troll av eske og forsvinner i alle retninger.

Fra en liten topp bortenfor kan vi se og høre det hele. Den intense bjeffingen fortsetter i sirkler rundt om i kulturlandskapet under oss, før losen endrer retning og kommer rett imot. Det er i dette øyeblikket jegere kjenner smaken av adrenalin.

To rådyrhoder ser vår vei over en tue bare noen meter unna, men velger å løpe andre veien.

Bertil smiler.

– Det oversiktlige terrenget her gjør synsopplevelsen, i kombinasjon med jaktopplevelsen, til noe særegent. En gang så vi 14 rådyr komme ut av den skogkrullen da vi slapp hunden. De liker å stå i le nå som det blåser litt, rekker han å si.

Så smeller det.

Det skurrer i en jaktradio. Et kje er felt av naboposten og hunden kobles. Det blir kaffe før neste drev. Jaktprat og småskryt er viktig. Av de tre postjegerne, er cirka 20 rådyr observert i løpet av et par timer.

VIKTIGSTE REDSKAP: Hunden er den viktigste redskapen i den ordinære rådyrjakten. Den finner rådyrene og loser på dem. Så er det opp til jegerne å plassere seg der de tror dyrene vil komme.   Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

KVELDSJAKT: Odd Martin Strandval ser etter ender under en typisk kveldsjakt ved Nyheim Hund og Fritidssenter.   Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

KORTREIST: Det blir stort sett servert kortreist mat på Nyheim – man trenger ikke reise så langt for å hente den.   Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Lavt jaktpress

– Vi har drevet med rettet avskytning på terrenget vårt i mange år. Noe som har ført til et stadig større overskudd av rådyr som kan høstes, sier Magnar Edvardsen Arnøy.

Sammen med Bertil, er han en av grunneierne som leier ut guidet jakt til små og store grupper på det 12.000 mål store terrenget som inkluderer halvøya Nyheim og Arnøya. Selv driver Magnar med kyr og er jaktguide med Bertil når det er behov.

BONUS: Andejakt er en bonus for dem som vil jakte rådyr hos Bertil Nyheim. Ville ender trekker over terrenget hele jaktsesongen.   Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

En rekke jakttårn settes nå opp i jaktterrenget. Det gir enda bedre oversikt for jegere og er ideelt for bukkejakten som begynner 10. august – før den ordinære rådyrjakten, 25. September.   Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Bertil er primus motor for jakten og en mann med mange støvler. Han har også fjøs og hundehotell ved siden av å trene jakthunder for kunder og holde dressur- og jakttreningskurs for større grupper med hundeeiere. Egen sidebygning på gården innlosjerer jegere og hundefolk.

Rådyrjakten blir stort sett booket via «jungeltelegrafen», og grunneierne vil at det skal være litt eksklusivt å jakte hos dem.

Nyheim Hund og Fritidssenter

Ligger 15 minutter kjøring fra Rørvik flyplass. Grupper kan booke rådyrjakt med jaktguide for minimum to dager. Jakt med måltider og overnatting fra 3000 kroner døgnet pr. person.

Andejakt er også tilgjengelig.

Jakt med hund som beskrevet i artikkelen, er tilgjengelig fra midten av oktober og frem til jul. Fra 10. august kan enkeltpersoner komme og jakte rådyrbukk.

Mer info: www.nyheimhfs.no/

– Vi har jo en fantastisk ressurs i viltbestanden her, kombinert med spektakulært landskap. Derfor selger vi stort sett pakker med overnatting, kokk og guiding. Vi holder også et lavt jaktpress med få grupper, istedenfor nye jegere hele tiden. Det gir bedre opplevelser, sier Bertil.

Når siste drevet er over, gløder himmelen igjen. To rådyr er felt og mange flere fikk løpe forbi. Gjengen med jegere er likevel fornøyde.

– Vanligvis får vi flere skuddsjanser, men det er ikke det viktigste. Det har vært action og los i hele dag, sier Bertil.

Slik det pleier å være.

KLARE TIL JAKT: En gruppe lokale gjør seg klare til andejakt. En jakt som også selges på Nyheim Hund og Fritidssenter.   Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

SLAKTERIET: På slakteriet til Bertil Nyheim blir kjøttet foredlet så fort jakten er over. Jakt-kunder kan kjøpe med seg kjøtt hjem om de vil.   Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

På forsiden nå