Maldivene på budsjett

Maldivene har åpnet seg for enklere reise og lavere feriebudsjetter.

POPULÆRT: Den beste måten å oppleve bølgene er å booke seg på en surf-charter. En båt du bor om bord på og som frakter deg rundt til nye bølger hver dag.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Saken oppdateres.

— De sier jo at Maldivene kommer til å synke i havet, men jeg tror ikke det. Øyene tilpasser seg stigende vann og vokser samtidig. I hvert fall de som ikke er påvirket av mennesker.

Kapteinen Waco Delic ser med svarte øyne mot den enorme cumulusskyen som reiser seg som en gigantisk fjellvegg rett opp i den asurblå horisonten, før han bryter stemningen med et kritthvitt glis. Vi har akkurat passert to øyer fulle av heisekraner.

Nye luksushoteller er på vei opp. Ting endrer seg konstant i landet bestående av nesten 1200 øyer. Over 100 av dem huser nå privateide luksusresorter. Turisme er landets viktigste økonomi.

KLART: Vannet på Maldivene er som flaskevann – gjennomsiktig, delikat og inviterer til timevis med bading. Man trenger ikke bo på et lukusresort for å finne dette, slik er det i hele øygruppen. Reiser man helt mot sør finnes det riktignok mer fargefylte koraller.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Nå vil også Waco Delic, som livnærer seg som kaptein og guide for sportsfiskere, tilby enkel overnatting på hjemøyen utenfor hovedstaden Malé.

— I 2009 ble det lov for lokale innbyggere å tilby overnatting, og det er stadig flere som gjør dette. Hos meg kan man bo for 20 dollar natten, ikke 300. Jeg kan også ta med turister på snorkling, fiske eller romantisk lunsj på en øde øy, sier han.

Dette øyriket kalles Stillehavets perle:

KLART: Vannet på Maldivene er som flaskevann – gjennomsiktig, delikat og inviterer til timevis med bading. Man trenger ikke bo på et lukusresort for å finne dette, slik er det i hele øygruppen. Reiser man helt mot sør finnes det riktignok mer fargefylte koraller.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

AVSLAPNING: Ferien til Maldivene er perfekt for avslapning, selv om det finnes en stort utvalg av aktiviteter å prøve seg på underveis i oppholdet. Ta med gode bøker, men ikke alkohol da dette er forbudt når man krysser grensen. De fleste hoteller har likevel skjenkebevilling.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

OPPGRADER: På Sheraton Full Moon Resort, et av de nærmeste luksushotellene til hovedstaden Malé, er bungalowene de mest kostbare boenhetene. Det lønner seg ofte å oppgradere til bungalow når man kommer frem. Vi fikk halv pris på oppgradering kontra forhåndsbooking av boenhet på stylter i havet.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Kanskje ikke så rart at disse øyene er på denne listen?

Turisme i utvikling

Maldivene har lenge vært kjent som selve ikonet av reisemål for bryllups— og luksusreiser.

De fleste av oss tenker kritthvite paradisstrender på ensomme palmeøyer, høye parasolldrinker og stive priser når øyparadiset blir nevnt.

Det er heller ikke langt fra virkeligheten. De fleste privatøyene med store hotellkjeder og luksus er fortsatt dyre, men det finnes også en annen realitet bak kokospalmene, om man vil reise på strammere budsjett. Som et utgangspunkt har flere flyselskaper etablert gunstige ruter til hovedstaden Malé de siste årene, samtidig som stadig flere gjestehus og kreative bosteder dukker opp etter initiativ fra lokalbefolkningen.

RIKT LIV: Livet under havskorpen er utrolig rikt på Maldivene. Ikke bli overrasket om du har svømmehud mellom fingre og tær når du kommer hjem.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Flere øyer og private aktører retter nå budsjettalternativer mot familier, dykkere, surfere og de som vil ha en rolig naturopplevelse istedenfor privat butler og putemenyer. Eller kombinere de to opplevelsene.

— Vi har bodd noen netter privat gjennom Airbnb, og nå bor vi på en hotelløy. Det er fint å unne seg litt av begge deler, og dessuten bruker man jo ikke så mye tid på hotellrommet. Atmosfæren er jo spesiell og behagelig der luksus er i fokus, men naturen utenfor er jo nesten like fin uansett hvor du bor. Og det aller mest spennende, finner du under vann, sier Yida Gao.

Sugen på en helgetur?

BESTILTE SELV: Yida Gao bestilte fisketur gjennom den private fiskeagenten Maakeyolhu. Fangsten på en halv dag fiske var 15 Giant Travelly, som er regnet som en yndet fiskeart blant sportsfiskere. - Det kostet halvparten av hva hotellet vi bor på tar betalt for noen få timer med fiske, sier han.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Amerikaneren er på dagens andre snorkletur på North Malé atollen. Under ham svømmer tusenvis av fisk i en fargeorgie uten sidestykke.

— Det er fortsatt ganske tidkrevende å komme seg billig rundt på de forskjellige øyene, distansene er store og utflukter fra hotellene er dyre. Fergene kan likevel anbefales om du har god tid. Etter litt arbeid på nett, fant vi også flere mindre lokale foretak som kunne ta oss med på det meste av aktiviteter rundt Malé for en langt billigere sum enn det de store hotellene gjør, sier Gao.

Hvis du vil til en øy utenom det vanlige:

SKYGGE: Paraplyene på Maldivene har en todelt funksjon. Du trenger dem mest for skyggens del største deler av året.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

SMÅBARN: Maldivene er ikke en typisk destinasjon for småbarn, men la ikke det stoppe deg fra å ta med de minste om de liker vann. Det er ofte grunne laguner på øyene, og noen hoteller markedsfører seg med mange barneaktiviteter.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Seilende øyer

Aktivitetene på Maldivene er mange og varierte, men de fleste involverer vann, da det høyeste punktet i øygruppen er 2,4 meter over havet.

— Og det er jeg glad for, det er bølgene som fikk meg og venninnen min til å komme hit – og de er gratis, sier Julia Aquino.

FISKE: Turisme og fiske er de største industriene på Maldivene. Her er lokale fiskebåter på vei tilbake etter en dag på havet.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Den spanske surfejenta har akkurat hoppet av en såkalt «live aboard» båt. Båter hvor du for en relativt rimelig penge kan få deg rom i en uke eller mer, og som har alle fasiliteter du trenger på en ferie.— Det er som et minicruise, hvor båten er mer fleksibel og besøker flere øyer. Båten vi er på har fokus på surfing og å finne de beste bølgene, mens andre er rettet mot dykking eller sportsfiske, sier Aquino.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

GRATIS: Mange hoteller har noen «gratisaktiviteter» som utlån av Stand up Paddleboard, men forvent at ting koster i paradis.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

STRENDER: Strendene på Maldivene er ofte som en «sukkerkant» mot det store Indiske havet, men store nok til strandliv av første klasse.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Få mer reiseinspirasjon og tips til herlige øyer:

Maldivene:

Innbyggertall: ca. 400.000

Språk: Maldivisk, men engelsk er del av skolesystemet og snakkes av de fleste lokale.

Religion: Islam, sunni. Noe som fører til at kun private øyer og strender tillater bikini og alkohol.

Visum/vaksiner: Ingen spesielle vaksiner, 30 dagers visum fås ved ankomst for nordmenn.

Valuta: Maldivisk Rufiyaa. 100 NOK tilsvarer cirka 185 MVR. De fleste steder aksepterer US dollar. Det er få minibanker på øyene, så husk kontanter.

Tidsforskjell: 3,5 og 4,5 timer foran norsk tid.

Miniguide Maldivene:

Reisen: Vi fløy med Emirates via Dubai for 5.500 kroner tur/retur. Andre selskaper som har gunstige flyruter, er Turkish Airlines og Ethia Airways. Sjekk nettsider som www.supersaver.no for gode priser og forskjellige ruter. Flytiden er cirka 12–13 timer med mellomlanding.

Når du først er på Maldivene, er fergesystemet (www.mtcc.com) fra hovedstaden Malé en fin og billig måte å komme seg rundt på. Fra tre til 20 dollar pr. strekning.

For lange reiser til nord og sør, eller til øyer som ikke har fergetilgang, er sjøfly (cirka 200 dollar), eller speedbåt (200 – 400 dollar) måten å komme seg frem på. Sjøfly gir også en ekstraopplevelse fra luften. Maldivene er ikke bare pent fra stranden eller under vann.

Bo: For lave priser på bosted, finnes det flere alternativer. På Airbnb.no kan du finne bosted i privateide gjestehus, og på båter fra cirka 200 kroner natten og oppover. Hos guesthouses-in-maldives.net finner du flere rimelige alternativer på land. Prøv også agoda.com og tripadvisor.com. Et søk på «liveaboards» i Maldivene sammen med ønsket hovedaktivitet (surfing, dykking e.l.) fra båten er også et alternativ.

For gode priser på luksus, lønner det seg ofte å sjekke med charterselskap fra Norge først. Både Ving, Star Tour og aktører som paradisreiser.no har alternativer i forskjellige prisklasser. Sjekk også direkte med hoteller for mulige tilbud, samt bookingsider i utlandet. Engelske trailfinders.com kan anbefales.

Tidspunkt: Når man skal reise til Maldivene avhenger også litt av lommeboken. Klimaet er veldig stabilt rundt 30 grader året rundt. Det er likevel minst regn i perioden desember til april. Dette regnes også for høysesong, noe som påvirker prisene. August får også et løft i priser på de større hotellene.

På forsiden nå