Nå stenges Oslo Lufthavn for aller første gang

Det skal gjennomføres omfattende testing i nesten ett døgn.

FØRSTE GANG: Oslo Lufthavn stenger i nesten ett døgn - for aller første gang.  Foto: Camilla Flaatten

Saken oppdateres.

Fra klokken 15 på julaften stenges Oslo Lufthavn helt for kommersiell trafikk. Det er første gang det skjer i dette omfanget.

Årsaken er at alle systemer for kritiske passasjer- og trafikkstyring skal testes. Strømmen skal slås av i en periode på fire timer for å sjekke at nødsystemer og aggregatene fungerer som det skal.

Bagasjeanlegget, innsjekkingsautomater og andre systemer som berører passasjerene skal testes.

– Når vi tester disse systemene er det ikke mulig å ha passasjertrafikk i terminalen, sier kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen ved Oslo Lufthavn.

  • Slik blir nye Oslo Lufthavn:

STRØMMEN GÅR: Strømmen slås av i rundt fire timer for å teste at nødsystemer og aggregater fungerer slik de skal i forbindelse med alt som knytter seg til passasjerer.  Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

«Snikåpnet» i desember

I april neste år er det offisiell åpning av den nye flyplassen – men allerede i desember ble den nye ankomsthallen, nye butikker og taxfree åpnet for passasjerene.

Prøvedrift av Norwegians nye terminal og av pir nord er også i full gang.

Julaften og 1. juledag er de to dagene i året da det er færrest antall reisende på flyplassen. På julaften er det 13.400 reisende, og dagen etter er det 11.500.

Derfor passet det bra å stenge for trafikk i 18 timer.

– Vanligvis er det rundt 70.000 som reiser til og fra Oslo Lufthavn på en vanlig dag. På julaften og første juledag i år vil det være rundt 12.000 passasjerer pr. dag. Ingen flyselskaper har ruter med avgang i den stengte perioden, så denne stengingen berører relativt få passasjerer, sier prosjektleder Hans Petter Stensjøen i Avinor.

Alle butikker stenges og rundt 120 ansatte vil være til stede under testingen som foregår hele natten.

  • Det handler om psykologi – hvilken boardingtype er du?

FORSINKELSER: Det er tatt høyde for forsinkelser i flytrafikken på julaften, selv om flyplassen stenger.  Foto: Kolstad, Tom

Ingen problem med forsinkelser

Men om det blir forsinkelser i flytrafikken på julaften, både fra og til flyplassen, legges det til rette for det. All nød- og ambulansetrafikk og postfly vil gå som vanlig.

Fra 1. juledag klokken 11 vil trafikken gå som normalt.

På forsiden nå