Niåringen var livredd for å fly, da reddet kabinpersonalet og kapteinen ferieturen

– Det endte med å bli «den beste turen ever», forteller pappa Roger Aune.

FIKK HJELP: Mats (9) fikk flyskrekk etter en turbulent flyreise i fjor sommer. Ferien ble reddet av Kent og Jens Olof i cockpit og kabinpersonalet Tone Lisa, Melina og Ingunn hos Norwegian. De beroliget gutten før han og foreldrene skulle fly til Pisa sist helg.   Foto: Privat

Saken oppdateres.

Da familien på tre skulle fly fra Oslo til Pisa i helgen, slo Mats Aune Bråthen (9) seg fullstendig vrang på flyplassen. Flyskrekken overmannet ham og han var ikke klar for å fly noe sted.

Ved gaten måtte pappa Roger Aune holde sønnen slik at han ikke skulle stikke av.

– I fjor var han og moren på reise til Spania der de opplevde forferdelig turbulens underveis. Da ble Mats veldig redd og han var engstelig på turen hjem igjen. Men det var ikke som nå, forteller Aune.

Bakkemannskapet var kritiske til om niåringen fikk fløyet i det hele tatt, men foreldrene fikk tatt ham med nedover mot flyet for å prøve. Der ble de møtt av kabinpersonalet Tone Lisa og kapteinen om bord. De ønsket å prøve å hjelpe gutten.

– Kapteinen fortalte at han hadde tre barn og at han ville hjem til dem. Han var ikke redd for å fly, forteller faren.

Mats ble tatt med rundt i flyet, vist setet han skulle sitte i og tatt med inn i cockpit. Der fikk han også hilse på den andre piloten. Foreldrene fulgte med fra avstand.

– De var hele tiden tydelige på at han ikke behøvde å bli med, hvis han ikke ville. Alt ble sagt på en rolig måte og de tok seg veldig godt av ham. Og Tone hadde et utrolig godt håndlag med barn, forteller Aune.

Til slutt ble de enige om at Mats skulle sitte ved midtgangen, slik at han kunne ha øyekontakt med Tone underveis. Hun ga ham brus og potetgull, og han slappet mer og mer av etter hvert som de nærmet seg Italia. Flyturen gikk også rolig for seg, uten turbulens.

IKKE REDD LENGER: Mats nyter varme, fine dager i Toscana med familien. Niåringen sier han ikke lenger er redd for å fly etter en god opplevelse om bord hos Norwegian.  Foto: Privat

Hva er flyskrekk?
  • Flyskrekk er det som kalles en fobi, det vil si redsel for én spesifikk ting som edderkopper, tunnel, høyde, sprøyter, klaustrofobi osv.
  • Noen kan være redd for en eller flere ting samtidig.
  • Fobi er en intens og overdreven frykt over tid når man tenker på eller utsettes for det man er redd for.
  • Bak en fobi ligger frykten for å dø eller redselen for å bli redd, miste kontrollen og alle andre skal se det.
  • Slike fobier/fryktreaksjoner kan opptre i situasjoner hvor en faktisk opplever farer, tenker at noe er farlig eller i situasjoner man opplever som ubehagelige.
  • Ved en slik fryktreaksjon oppleves katastrofen i kroppen som helt reell. Man kan få økt hjertebank, svette, kvalme, vondt i magen, gråt, skjelvinger, muskelspenninger, overfladisk pust, synsendringer og følelsen av å miste kontroll m.m.

Kilde: Janne Maj Back/Kognitiv terapeut og spesialsykepleier

Mats mente i ettertid at turen var «den beste ever».

– Vi er så glade for at han fikk en god opplevelse, men er selvsagt litt spente for returen. Mats sier han ikke er redd for å fly lenger, men en vet jo aldri hvordan man reagerer, sier faren.

Likt av over 37.000 ganger

Solskinnshistorien har tatt av i sosiale medier. Moren Lena Bråthen delte bildet av Mats med kapteinen og piloten med en lang tekst på Norwegians Facebook-side. Nå er innlegget likt av over 37.000 ganger, delt av over 400, samt omtalt hos blant annet TV 2.

– Vi hadde aldri regnet med så mye engasjement og diskusjon, men det er bare fint, sier Aune.

– Barn kan bli kvitt fobier raskere enn voksne

Flyskrekk forklares ifølge kognitiv terapeut og spesialsykepleier Janne Maj Back som en fobi – det vil si frykt for én spesifikk ting.

– Det å etablere en fobi har ingen aldersgrense. Barn har god fantasi og lett for å tenke katastrofetanker. Katastrofetanker er med på å trigge de fysiske fryktreaksjonene i kroppen. Det fører raskt til at barn blir redde for ulike ting. Min erfaring derimot er at de fleste barn ofte kan bli kvitt fobien raskere enn hos voksne med en fobi, sier Janne Maj Back.

Hun holder flyskrekkurs for både voksne og barn på Oslo Lufthavn, og en del av kurset handler om eksponeringsterapi.

FLYSKREKK-EKSPERT: Janne Maj Back er spesialsykepleier og kognitiv terapeut, og holder flyskrekkurs for både barn og voksne. Hun opplever at barn ofte kommer over fobier raskere enn voksne.   Foto: Privat

– Det vil si å møte det objektet eller situasjonen man er mest redd for i et trygt, kontrollert og informativt miljø. Etter hvert vil hjernen forstå at situasjonen eller objektet ikke er truende, og en opplever mestring og mer kontroll over seg selv og situasjonen.

Back roser omsorgen Mats ble møtt med før flyvningen.

– Den unge gutten var veldig heldig. Han traff kloke, erfarne fagfolk som kunne møte ham med det han hadde behov for. Sakte, men sikkert kom han inn i flyet, fikk snakke med kapteinen, og kabinpersonalet lagde smarte avtaler som sikret oppfølging under hele turen og reell, sunn informasjon om fly og flyvning. Dette er eksponeringsterapi på sitt beste, sier hun.

– Si fra at du har flyskrekk

Norwegian er glade for at familien fikk en god reise.

– Vårt mannskap er der for våre passasjerers sikkerhet og trygghet. I dette tilfellet har våre kolleger gjort en veldig god jobb, så all honnør til dem for det, sier kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian.

Noen råd til flyturen:
  • Vær ute i god tid: Det er til tider lange øker i både sikkerhetskontrollen og ved innsjekkingsområdet. Da slipper du en stressende start på reisen din. Du har tid til å gjøre det du ønsker, skuldrene senker seg og grunnlaget for en god reise er lagt.
  • Mat og drikke: Prøv alltid å spise og drikke rikelig både før og under reisens gang. Det gir energi og styrker kroppen i luften. Stress og tom mage kan føre til blodtrykksfall om bord. Og det er ingen hyggelig start på reisen.
  • Pakk lett og riktig: Med fullt fly er det ikke plass til alles trillekofferter i hattehyllene. Da kan det bli aktuelt å sende kofferten ned i cargo. Pakk heller en liten bag som lett kan plasseres under stolen foran deg ved eventuelle fulle hattehyller.
  • Vær tålmodig: Man vet aldri hva slags start på dagen eller bakgrunn medpassasjerene har. Mange mennesker på liten plass kan lett føre til irritasjon hos enkelte. Vær tålmodig, grei og smil til de du møter og hilser på. Da blir reisen mye bedre for alle sammen.

Kilde: Norwegian

Han oppfordrer alle med flyskrekk til å si fra om det til besetningen, slik at de kan følges opp underveis.

– For dem som har flyskrekk pleier vi å anbefale at de bestiller sete i den fremre delen av kabinen, for der er det generelt roligere, mindre lyd og bevegelse enn lenger bak i flyet. Når frykten kommer, anbefaler vi at man forsøker å puste rolig og kontrollert. Vi anbefaler også at man snakker med sidemannen, lytter til musikk, leser eller bruker medbrakt underholdning eller den vi har om bord, sier Sandaker-Nielsen.

Gjør opplevelsen god for barna

Hvis barna er urolige eller veldig spente før reisen, anbefaler han at flyreisen gjøres til en spennende opplevelse. Jo mer forberedt barna er, jo bedre.

– Snakk om det de skal oppleve i forkant. Fortell om kapteinen og skiltet med fest setebeltet, kabinpersonalet som kommer med salgsvogner og utsikten fra flyvinduene. Snakk med barna om hva som forventes av dem; at setebeltet må være festet og at de skal få sitt eget sete og at det er best å sitte i setet under hele reisen. Da synes barna det er gøy, sier Sandaker-Nielsen.

Og legger til:

– Pakk gjerne en egen liten sekk med favorittleker og aktiviteter som de kan ha i setet under reisen.

På forsiden nå