Provoseres av oppfordring til tips på regningen

Bransjen: – Det er for å hjelpe utenlandske turister. Ekspert: – Husk at du bare skal tipse når du er ekstraordinært fornøyd.

OPPFORDRING: En kunde ble paff og irritert da han oppdaget denne teksten på regningen. Restauranten sier teksten er der for å hjelpe utenlandske turister som stadig spør om driks er inkludert i regningen.   Foto: Privat

Saken oppdateres.

Å tipse på restaurant eller annen type serveringssted er alltid frivillig. Men den siste tiden har tipsekulturen endret seg noe.

En kunde på Stortorvets Gjæstgiveri midt i Oslo ble overrasket da han fikk regning med påskriften: Tips not included (tips ikke inkludert) nederst.

– På meg virker det som et sleipt triks for å lure særlig utlendinger til å tipse ekstra, sier Olle Trondsen.

Snart er høysesongen i gang, og han synes det er oppfordring til tipsing i et land hvor en strengt tatt ikke trenger å legge på ekstra for servering og mat.

Nordmenn gir generelt mye i tips, men det er ingen krav til det.

Stortorvets Gjæstgiveri sier på sin side at teksten på regningen er der for å hjelpe turistene på vei.

– Dette er en tekst som er ganske vanlig å benytte blant restauranter i Oslo. Bakgrunnen for det er ganske enkelt at det er veldig mange utenlandske turister som stiller spørsmål vedrørende tips, og man har derfor valgt å inkludere denne teksten, sier Therese Telle ved Stortorvets Gjæstgiveri.

– Vi mener denne teksten er helt grei, men registrerer at andre har begynt å føre opp foreslåtte tipsbeløp på regningen. Dette kommer vi på Gjæstgiveriet ikke til å gjøre, legger hun til.

Tipser du alltid på restaurant? Stem nederst i saken!

Har du innspill til denne saken? Send oss en e-post!

– Ingen krav til tipsing

Førsteamanuensis i restaurantledelse og måltidsforskning, Kai Victor Hansen ved Universitetet i Stavanger, sier en bare skal gi driks hvis en er svært fornøyd.

– Da holder det med fem til ti prosent i tips. Men hvis det bare er normal servering av mat og drikke, så er det ikke grunnlag for å drikse, sier Hansen.

TIPS NÅR DU ER FORNØYD: I Norge gir man driks når man er veldig fornøyd – ikke ellers, mener førsteamanuensis Kai Victor Hansen i restaurantledelse og måltidsforskning ved Universitetet i Stavanger.  Foto: Privat

Han har skrevet doktorgrad om måltidskunnskap og forsket på restaurantopplevelsene våre. Tipsing var en del av det Hansen så på.

– Nordmenn gir generelt mye i driks, men det er ingen krav til det. En skal gå ut ifra at servitørene har tarifflønn, og da er service inkludert. Servere mat, håndtere gjester og ta betalt – det er inkludert i prisen, sier han.

De siste årene har Norge sett mye til USA hva gjelder tipsing. Men der er systemet fortsatt slik at servitørene lever av driksen. Slik er det ikke i Norge.

– Driksing er en gave gjesten gir når de er ekstraordinært fornøyde.

Hansen mener den type tips-oppfordring på kvitteringen er utidig.

– Å oppfordre til å betale tips i tillegg er spesielt. Det kan slå tilbake på dem, sier han.

Fellesforbundet: Tipsing undergraver skikkelige lønnsvilkår

– Det er sjelden en ser denne typen oppfordringer ved serveringssteder, sier leder Kristian Mork ved Fellesforbundet avdeling 10 (tidligere «Oslo servitørforening»).

Han sier foreningen prinsipielt er imot tipsing.

– Det er med på å undergrave skikkelige lønnsvilkår for våre medlemmer. Nå er ikke tips inkludert. Det er frivillig, og det må det også være ut ifra opplevelsen til gjesten. Vi mener at man ikke skal gi tips, og heller at arbeidsgiverne må øke lønningene, sier Mork.

Han gleder seg over at allmenngjøringen kom på plass i år, det vil si en nasjonal minstelønn på minst 157 kroner timen.

– For en del i bransjen vår har det gjort at folk har fått et lønnshopp på 50–60 kroner timen. Det er betydelig. Vi mener det er langt bedre å øke lønningene enn å satse på driks, slik at de får sykepengerettigheter og pensjonspoeng, sier Mork.

Vanskelig å vite hva man skal tipse

Det kan være vanskelig å vite om eller hvor mye man skal tipse. Det er ulike regler for tipsing i forskjellige land. Noen steder kan det være uhøflig å la være, andre steder er driks inkludert. Det skal komme frem på kvitteringen.

Denne oversikten viser noen utvalgte lands tipsekultur:


LandRestaurantTaxiØvrig
Bulgaria10 %Runde opp
DanmarkIngenRunde oppTips er vanligvis inkludert i regningen
Egypt5-10 %Runde oppTips er vanligvis inkludert i regningen
England10 %15 %Tips er vanligvis inkludert i regningen
Frankrike5 %Runde opp
Hellas5- 10%Runde oppTips gis i tillegg til servicegebyret på regningen
ItaliaIngen, eventuelt runde oppIngen, eventuelt runde oppTips er vanligvis inkludert i regningen
JapanIngenIngenTips kan oppfattes som krenkende
Canada10 %15 %
Kina3 %IngenTips gis først og fremst i storbyene
Mexico10-15 %Runde opp
Monaco15 %10 %Tips er vanligvis inkludert i regningen
Polen10 %Runde opp
Portugal10-15 %Runde oppTips er vanligvis inkludert i regningen
SveitsRunde oppRunde opp
Skottland10-15 %Runde oppTips er vanligvis inkludert i regningen
Spania7-10 %10 %Tips gis i tillegg til servicegebyret på regningen
Sverige10 %Runde oppTips er vanligvis inkludert i regningen
Thailand10 %Runde oppTips gis først og fremst på finere restauranter
TyrkiaRunde oppRunde opp
Tyskland5-10 %Runde opp
USA15-20 %10-15 %

Veiledningen er utarbeidet av Forex.

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå