Se vår store guide til Stockholms mathaller

Stockholm har på kort tid blitt kjent som en av Skandinavias mest appetittvekkende reisemål. Vi besøkte tre av byens beste mathaller, hvor gamle verdier møter store endringer.

KUNNSKAP: – Det finnes en unik kompetanse mellom disse veggene, sier Kenneth Bergman i Östermalms Saluhall. – Man vil aldri finne tilsvarende kunnskap på det lokale supermarkedet.  Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

Saken oppdateres.

Stockholms mathaller er i en overgangsfase. Det som en gang var lokalbefolkningens markedsplasser er blitt attraksjoner for mat-interesserte turister fra hele verden.

Med råvarer og utvalg som lett holder mål med Europas andre gourmet-bastioner, som Londons Burough Market og Barcelonas La Boqueria, er det ikke rart at populariteten øker for hvert år som går.

Mest berømt er Östermals Saluhall, med sin dramatiske arkitektur, råvarer i toppsjiktet og beryktede priser. Men det finnes også alternativer, som tilbyr minneverdige matopplevelser uten å sprenge budsjettet.

De vil «jeg-må-gå-på-museum-syndromet til livs:

ELDST: Östermalms Saluhall er Stockholms eldste og mest berømte. Eksklusiv? Jepp. Dyr? Absolutt. Overvurdert? Overhodet ikke.  Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

Östermalms saluhallKenneth Bergman er alt man assosierer med en slakter fra gode, gamle dager: Mild og munter, med grove hender og et vennlig, rundt ansikt.

Fra disken på M. Seger Ost & Kjøtt har han utsikt over den katedral-lignende saluhallen i Stockholm sentrum, hvor en plutselig strøm av lokale og internasjonale kunder markerer at klokken akkurat er slått ett.

— Lunsjtid, sier han.

— Dagens desidert travleste punkt.

FORVANDLING: Kenneth Bergman, ved M. Seger Ost & Kjøtt, har sett Östermalms Saluhall endre seg, fra et marked primært for lokalbefolkningen til en av byens største attraksjoner.  Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

Siden åpningen i 1888 har kjøtt og delikatesser blitt solgt over disken hos M. Seger, da de 3000 kvadratmeterne på Östermalms torg ble innviet av Oscar II og erklært som sentrum for Sveriges matkultur.Som en anerkjennelse for sin lange tradisjon mottok Östermalms i 2007 tittelen «verdens 7. beste mathall», men internasjonal oppmerksomhet er langt fra nytt for de rundt 20 forhandlerne som holder til her.

De kan lage mat hos söta bror:

OST: Sauluhallerna er langt mer liberale med smaksprøvene enn de fleste supermarkeder.  Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

For noen år tilbake gjorde Jamie Oliver Östermalms Saluhall til en av sine personlige favoritt-markeder i verden, og det finnes knapt en guidebok til Stockholm som ikke omtaler torget som en av byens topp-attraksjoner.— Det har vært en eksplosjon av besøkende de siste årene, forteller Bergman.

— I disse dager snakker vi omtrent mer engelsk over disken enn svensk.

Sjekk denne vakre øya:

KVALITET: Kvalitet er nøkkelordet på Östermalms Saluhall. Det skal ikke mye til før reisebudsjettet er et slett minne.  Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

Legger om driften

Mens turister overtar som den primære kundegruppen, har mange av forhandlerne sett seg nødt til å legge om forretnings-modellen, fra tradisjonelle råvarer som fisk, kjøtt og grønnsaker til restaurantvirksomhet, varm-mat og salgsvarer som passer i carry-on bagasjen.

Bergman kaller omstillingens årsak for «åpenbar».

— Lokalbeboere flest handler på kjøpesentrene, hvor du har gratis plass til bilen og alt under ett tak. Før var vi alltid først ute med sesongens ferske varer. Nå lander de i disken på Ica bare dager etter oss. Vår utfordring er dermed å tilby råvarer og kompetanse av eksepsjonell kvalitet.

KOSTER: Man betaler kanskje et par prosent eller ti mer i Saluhallarne enn ved ditt lokale supermarked – men handleopplevelsen gjør det hele verdt det.  Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

Til tross for eksterne konkurrenter og overgangen til nye forretnings-modeller, forblir Östermalms et høyst levende sted, hvor svensk og skandinavisk matkultur når sitt fulle potensial. Eksklusivt? Ja. Dyrt? Så absolutt. Overvurdert? Overhodet ikke.

Östermalms saluhall:

Fra 2016 til 2018 skal Östermalms saluhall renoveres og utvides. I mellomtiden flytter forhandlerne til lokaler på andre siden av gaten.

Adresse: Östermalms torg

Åpningstider: Mandag-torsdag, 09.00 til 18.00. Fredag, 9.30 til 19.00. Lørdag, 9.30 til 16.00. Søndag, stengt.

På nett: www.ostermalmshallen.se

Overnatting:

Budsjett: Långholmen Vandrarhem: Herberge og hotell i et gammelt fengsel, sentral beliggende på frodige Långholmen. Tilbyr både sovesal og enkeltrom til gode priser. www.langholmen.com

Middels: HTL Stockholm: Søsterhotellet til HTL Oslo. Tilbyr smarte og smakfulle rom til konkurransedyktige priser. www.htlhotels.com

Luksus: Hotel Rival: Sveriges første boutiquehotell. Lite, lekkert og luksuriøst, sentralt beliggende på Mariatorget. www.rival.se

EKSKLUSIV: Östermalms Saluhall er Stockholms eldste og mest berømte. Eksklusiv? Jepp. Dyr? Absolutt. Overvurdert? Overhodet ikke.  Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

Hötorgshallen

Ti minutters gåtur vest for Östermalms saluhall, midt i Stockholms travleste handle-distrikt, ligger Hötorgshallen.

Ved første øyekast fremstår den kasseformede bygningen som nok et anonymt kjøpesenter, men ta rulletrappen ned i kjelleren og en verden av matkultur åpner seg.

DELIKATESSER: Stockholms saluhaller er skattekamre for internasjonale delikatesser.  Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

Her, til forskjell fra sin mer eksklusive storebror, er mattilbudet langt mer folkelig og internasjonalt – primært rettet mot lokale kunder fremfor turister. Her kan man både handle og spise uten å sprenge budsjettet.— Det er gode tider, sier Sven Eriksson, daglig leder og eier av delikatesseforretningen Österqvist.

— Da vi kan tilby et såpass bredt utvalg under ett tak, har vi klart å holde på faste kundekretser, samtidig som antall turister og engangs-besøkende øker.

RUSH: Lunsjrushet er dagens hardeste økt for de ansatte på Östermalms Saluhall, når hundrevis av turister og forretningsfolk inntar hallens mange smårestauranter.  Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

Etter å ha gjennomgått en omfattende renovering i 2012, er saluhallen i disse dager mer aktiv en noensinne. En handletur her er en vandring gjennom verdens matkultur, fra svenske tradisjonsretter til Midtøstens kjøkken og latinamerikanske spesialiteter.

— Nøkkelordet her er variasjon, sier Eriksson. - Du skal alltid kunne prøve noe nytt når du kommer hit.

GODE TIDER: - Det er gode tider, sier Sven Eriksson, daglig leder og eier av delikatesseforretningen Österqvist ved Hötorgshallen. – Da vi kan tilby et såpass bredt utvalg under ett tak, har vi klart å holde på faste kundekretser, samtidig som antall turister og engangs-besøkende øker.  Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

DELIKATESSER: Selv om Saluhallene er kjent for delikatesser, er det fremdeles mange som gjør hverdagshandlingen sin her.  Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

Selv om Hötorgshallen og det omliggende torget har røtter så langt tilbake som Östermalms Saluhall, feires den internasjonale variasjonen av mat mer enn historikken.

— Vi anser ikke Östermalms som konkurranse, sier Eriksson.

— Vi har en helt unik profil blant Stockholms gourmeter. Hit kommer du for ting du neppe finner noen andre steder.

HÖTORGSHALLEN: Hötorgshallen er kjent for et bredt utvalg av internasjonale delikatesser.  Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

Hötorgshallen:

Stockholms største Saluhall, sentralt beliggende

Åpningstider: Mandag-torsdag, 09.00 til 18.00. Fredag, 10.00 til 18.30. Lørdag, 10.00 til 16.00. Søndag, stengt.

På nett: www.hotorgshallen.se

KJØTT: I samtlige saluhaller i Stockholm er det et stort fokus på kjøttvarer.  Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

SöderhallarnaByens yngste mathall – Söderhallarna – ligger ved Medborgarplatsen, en livlig og fargerik del av Stockholms sørside.

Fra utsiden er det lite å bli begeistret for, men bak den blanke fasaden åpner det seg et lyst og luftig lokale fullpakket av forhandlere og kafeer.

Söderhallarna er spredt over tre etasjer, hvor øvre og nedre nivå utgjør et gjennomsnittlig, gørrkjedelig kjøpesenter: Noen klesbutikker, et Systembolag og en kino.

SÖDERHALLARNA: Söderhallarna er en av Stocholms mindre kjente saluhaller, men nettopp derfor er den verdt et besøk – og særlig rundt lunsjtid.  Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

I midten er hvor det skjer. Over 20 delikatesseforretninger, kafeer og restauranter som lokker med hvert sitt konsept.Og selv om Söderhallarnas montre og menyer ikke lar seg sammenligne med den langt mer ekstravagante Östermalms, er dette et fullverdig sted å nyte både svensk og internasjonal mat til riktig pris.

Fokuset her er primært på lunsj, og senteret er ofte fullpakket av turister og lokale kontorarbeidere midt på dagen.

Nyt fersk sjømat fra Melanders fiskerestaurant eller italienske spesialiteter fra Il Piatto, som har vært med siden begynnelsen i 1992. Gå heller ikke glipp av «The English Shop» i 3 etasje, som spesialiserer seg på britisk mat.

LUKT & SMAK: Söderhallarnas ostedisk kan luktes allerede i svingdørene.  Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

Söderhallarna: Adresse: Medborgarplatsen, Södermalm

Åpningstider: Mandag-fredag, 10.00 til 18.00. Lørdag, 10.00 til 16.00. Søndag, stengt.

På nett: www.soderhallarna.se

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Få mer reiseinspirasjon til storbyferie: Sjekk disse fine sakene:

Norge rundt måned for måned

¨ Les mer om reisetrender:

På forsiden nå