Slik blir seilferie med barn en suksess

Går du med en seiler i magen, og drømmer om å ta med deg familien på tur? Her får du gode råd.

LIKER BÅTLIVET: Mathias var bare ni år da han fikk prøve seg bak roret – med kyndig hjelp av pappa. Han og søstrene er blitt glade i båtlivet.  Foto: Privat

Saken oppdateres.

Kroatia-kysten er et av de enkleste områdene å seile i for nybegynnere.

En sommer for noen år siden sto familien Larsen på fem på kaien i Split, sør i Kroatia. De så på alle seilbåtene. Øyene utenfor fristet.

— Vi ble lystne på å seile. Jeg hadde ikke seilt på et par tiår, men kjente at «seilkløa» kom tilbake, sier Atle Norum Larsen.

Kona Monica Ripel, sønnen Mathias på den gang ni år og tvillingjentene Stella og Wilma på fire synes det var en god idé. Ingen av dem kunne seile fra før, men kanskje de kunne bli en seilefamilie?

Tre somre senere er de bitt av basillen, og klare for seilas nummer tre når skoleferien starter. Og det er Kroatia som er favoritten.

18.000 kroner uken

BERØMT: Stranden Zlatni Rat i byen Bol på øya Brač er et populært stoppested. Stranden er berømt for å forandre fasong ettersom vind- og strømretning endrer seg.   Foto: Simone Simone/Fotolia,NTB scanpix

I høysesongen juli og august ligger seilbåtleieprisene fra ca. 18.000 kroner for én uke. Larsens seiltur i fjorårets sommerferie endte på ca. 60.000 kroner for tre ukers leie.— Vi leide en helt ny 46 fots seilbåt. Det er romslig for en familie på fem. Faktorer som båtstørrelse, hvor mange personer, hvor lenge og hvor du seiler fra spiller inn på pris, sier Larsen.

Han sjekket en rekke seilbåtfirmaer på nett, både norske og utenlandske aktører, før han bestemte seg. Du kan velge å gå via en norsk agent som formilder kontakten med utleieselskapet i Kroatia, eller gå direkte til selskapet. Larsen forteller at flere selskap tilbyr skipper en dag eller to som kan hjelpe med inn- og utseiling fra havnene.

— Det kan gi en ekstra trygghetsfølelse for hele familien, og er fint hvis du er helt fersk seiler, sier han.

Hvis du ønsker skipper og mannskap på hele turen, koster det selvsagt mer. Tillegg for skipper om bord koster fra 8000 kroner pr. uke i høysesongen.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Hvordan skal du best forberede barna på reise?

«Er dere sprø? Er det ikke uansvarlig å ta med så små barn på seiltur?» Det var noen av tilbakemeldingene de fikk fra bekjente. Folk mente det hørtes litt skummelt ut å ta med barn om bord i en seilbåt så lenge.

HOPP I HAVET: En badebrygge på baksiden av seilbåten er kjærkommen – både for voksne og barn. Her hopper Mathias og Stella i havet.   Foto: Privat

God planlegging er halve turen, mener Charlotte Edøy som gir tips og råd til reisen på nettstedet www.reismedbarn.no. — Turen må legges opp slik at det tas hensyn til barna. La dem delta under planleggingen hjemme, da føler de seg viktige og inkludert. De kan for eksempel være med å planlegge reiseruten, hvilke severdigheter man kan se og aktiviteter som skal testes, sier Edøy.

Hun sier det er viktig å ha i bakhodet at barnas behov og ønsker er annerledes enn de voksnes, og at de ofte ikke orker like mye når de er små.

— Er barnet i tenårene, og får være med å planlegge, så sitter det nok litt lenger inne å klage hvis noe ikke står til forventningene.

GIR RÅD: Charlotte Edøy driver nettstedet reismedbarn.no hvor hun og en kollega gir tips og råd til hvordan ferien med barna kan bli en suksess.  Foto: Privat

— La de større barna få ansvar om bord – for eksempel for hver sin fender ved en fortøyning og andre oppgaver om bord. Det gjør turen engasjerende og morsom, mener Edøy.

Viktig med klare regler

Det er noen ekstra forholdsregler som bør tas med små barn på seilbåt.

Seilinstruktør Dag Magne Veierød, som jobber for Lunde Båt og har erfaring fra Oslo Seilskole, understreker viktigheten av klare regler barna må holde om bord – særlig ved inn- og utseiling av havnen. Da må de vite nøyaktig hvor de skal være i båten og holde seg i ro.

Men Veierød tror fordelene er store hvis en ønsker den ferieformen.

— Frihet er det aller beste med seilbåtferie. På bare noen få timer kan du finne en ny, fin plass, du kan velge å legge deg på gjestebøyer, i havner og spise på lokale restauranter. Men jeg er jo partisk så klart, sier Veierød.

Kroatia er et godt utgangspunkt for førstegangsseilende fordi landet har en fin og lite værhard skjærgård, mener Veierød og Norges Seilforbund. Øyene gir gode «gjemmesteder» hvis det blir mye vind. Kroatia har nesten 700 bebodde øyer, 289 holmer og 78 rev. Det gjør den til den største øygruppen i Adriaterhavet.

FINE SOLNEDGANGER: Klimaet i Kroatia er stabilt, det er lite vind og varmt og godt om sommeren.   Foto: Privat

— Hvis en sammenligner med Hellas og Gran Canaria er de langt mer utsatt både for bølger og vind, så det er litt enklere i Kroatia, sier Veierød.

- Seil mens barna sover

Friheten var noe av det som fristet mest for familien Larsen. De la ikke opp til de lengste seiletappene, og holdt seg i ro i havner noen dager slik at barna kunne leke på land, spise is og gå på lokale spisesteder.

Besøk på diverse strender ble også lagt inn da ruteplanen ble skissert før avreise.

— Vi hastet ikke av sted. Jeg sto også gjerne tidlig opp og seilte mens barna sov. Da er du i en havn eller på en øy i løpet av formiddagen, og siden flere andre reiser videre kan du enkelt finne en fin plass å legge til, sier Atle Norum Larsen.

Det kreves seil-sertifikat

Du kan imidlertid ikke legge fra kai uten seilkunnskap. Utleieselskapene krever at du har båtførerprøven, VHF-sertifikat (for radio) og noen krever også et «day skipper»-sertifikat. Det siste er beviset på at du har gått på videregående kurs.

EU har også innført nye regler – et International certificat of competence (ICC) som noen selskaper kan kreve at du har.

— ICC er en slags praktisk oppkjøring på lik linje med bil, bare at det da er med båt. Jeg vil anbefale å ta grunnkurs og videregående kurs hvor du får testet forholdene og båten skikkelig, sier seilinstruktør Veierød.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Tips og råd til seiltur med barn

Ta med egne vester hjemmefra – da vet du at de passer til både barn og voksne.

Heng et ekstra finmasket sikkerhetsnett utenfor båten, da faller ikke barna i vannet.

Husk sjøsyketabletter: Ta med alt fra ingefær til tabletter du kan ta noen dager før.

Et gammel maoritriks er å putte bomull i det ene øret – det hjelper på balansenerven.

Unngå for lange seilstrekk av gangen.

Sett opp et oversiktskart, og planlegg sammen med barna.

Legg opp to alternative ruter i tilfelle dårlig vær.

Hvis seilbåten har en ekstra gummibåt, ta den om bord og fyll den med vann – det fungerer ypperlig som badebasseng under en rolig seilas hvor kun storseilet er oppe eller du kjører på motor.

Gi barna et fiskesnøre og en hov – det er spennende med nye fiskearter i andre farvann enn hjemme. Er en heldig kan en få en blekksprut i hoven.

Lær barna å snorkle, det åpner en helt ny verden for dem, men husk å investere i skikkelig utstyr av sikkerhetsmessige grunner.

For de eldre barna kan det være gøy å henge etter båten ved bruk av sikkerhetsseler og vest – men husk at det må være i sakte fart og stille vann. En voksen bør sitte i jolle ved siden av for sikkerhetsskyld.

Kilder: reismedbarn.no, Charlotte Edøy og seilinstruktør Dag Magne Veierød

Slik booker du seilbåt trygt i utlandet

Når du skal booke seilbåt via internett fra en europeisk utleier, har Forbruker Europa følgende tips:

Undersøk internettsiden til utleier – du skal her finne tilstrekkelig med kontaktopplysninger til utleier som adresse, telefon og organisasjonsnummer. Manglende kontaktopplysninger kan tyde på at utleier er useriøs.

Leiekontrakten er avgjørende for dine rettigheter. Les nøye gjennom den. Leiekontrakten skal spesifisere nøyaktig pris og hva du betaler for.

Velger du å leie fra en privatperson istedenfor en næringsdrivende må du være obs på at det gir deg dårligere rettigheter da forbrukerrettighetene i EU forutsetter at kjøpet er mellom en forbruker og en næringsdrivende.

Unngå store forskuddsbetalinger. Ved konkurs vil du f.eks. tape innskuddet ditt.

Depositumet skal ikke være uforholdsmessig stort. Det er viktig å se hvorvidt og hva utleier har adgang til å motregne.

Ikke bestill på nett før du har vært i direkte kontakt med firmaet, enten pr. telefon eller ved at du får svar på e-post du sender.

Søk på firmanavnet på nettet (Google.com, Kvasir.no eller lignende). På denne måten kan du finne omtale av utleieren.

Betal alltid med kredittkort – da er du beskyttet av finansavtaleloven.

For mer informasjon se www.forbrukereuropa.no.

BERØMT: Stranden Zlatni Rat i byen Bol på øya Brač er et populært stoppested. Stranden er berømt for å forandre fasong ettersom vind- og strømretning endrer seg.  
    
      (Foto: Simone Simone/Fotolia,NTB scanpix)

BERØMT: Stranden Zlatni Rat i byen Bol på øya Brač er et populært stoppested. Stranden er berømt for å forandre fasong ettersom vind- og strømretning endrer seg.   Foto: Simone Simone/Fotolia,NTB scanpix

BÅTLIV: Kroatia er sammen med Hellas et svært populært reisemål med seilbåt. Hyggelige havner er det mange av langs hele kysten.  
    
      (Foto: Privat)

BÅTLIV: Kroatia er sammen med Hellas et svært populært reisemål med seilbåt. Hyggelige havner er det mange av langs hele kysten.   Foto: Privat

POPULÆR ØY: Øya Hvar ligger sør for Split, og er et svært populært turistmål. Kulturlandskapet Stari Grad-sletten som befinner seg her fikk UNESCOs verdensarvstatus i 2008. 
    
      (Foto: Andreas Csontos//Fotolia,NTB scanpix)

POPULÆR ØY: Øya Hvar ligger sør for Split, og er et svært populært turistmål. Kulturlandskapet Stari Grad-sletten som befinner seg her fikk UNESCOs verdensarvstatus i 2008.  Foto: Andreas Csontos//Fotolia,NTB scanpix

ROMSLIG: Familien Larsen leide en 46 fots seilbåt – med god plass til hele familien på fem. Her ligger den på kaien Marina Kastela i Split der de både hentet og leverte båten.  
    
      (Foto: Privat)

ROMSLIG: Familien Larsen leide en 46 fots seilbåt – med god plass til hele familien på fem. Her ligger den på kaien Marina Kastela i Split der de både hentet og leverte båten.   Foto: Privat

FRIHET: -Du sjekker inn én gang og har med deg hotellrommet på turen, sier Atle Norum Larsen om hvorfor han liker ferieformen så godt. Frihetsfølelsen er en viktig grunn for å velge seilferie.  
    
      (Foto: Privat)

FRIHET: -Du sjekker inn én gang og har med deg hotellrommet på turen, sier Atle Norum Larsen om hvorfor han liker ferieformen så godt. Frihetsfølelsen er en viktig grunn for å velge seilferie.   Foto: Privat

NAVIGASJON: Du må ha båtførerprøven og diverse andre seilkurs hvis du skal leie seilbåt på egenhånd. Navigasjon er blant tingene du må kunne.  
    
      (Foto: Privat)

NAVIGASJON: Du må ha båtførerprøven og diverse andre seilkurs hvis du skal leie seilbåt på egenhånd. Navigasjon er blant tingene du må kunne.   Foto: Privat

TA SEIL-PAUSER: Når seilbåten er hjemmet ditt på ferien, er det et fint avbrekk å gå i land på øyer og strender hvor barna kan bade, slappe av og spise is. 
    
      (Foto: Privat)

TA SEIL-PAUSER: Når seilbåten er hjemmet ditt på ferien, er det et fint avbrekk å gå i land på øyer og strender hvor barna kan bade, slappe av og spise is.  Foto: Privat

SEILE I SOLNEDGANG: Klimaet langs Kroatia-kysten skal være blant det beste.  
    
      (Foto: Privat)

SEILE I SOLNEDGANG: Klimaet langs Kroatia-kysten skal være blant det beste.   Foto: Privat

På forsiden nå