Slik har du aldri sett nordlyset

Ny, norsk nordlysdokumentar har allerede fått internasjonal oppmerksomhet.

Saken oppdateres.

Hva er egentlig nordlys?

Solfysiker og seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter ønsket å forklare både barn, voksne og utenlandske turister om lysfenomenet alle kulturer verden rundt har hatt teorier om i årtusener.

Partikler fra solen kanaliseres inn i jorden magnetfelt og raser ned mot polområdene. Der kolliderer partiklene med atomene i atmosfæren og får dem til å gløde. Det er nordlys enkelt forklart.

Brekke har sammen med nordlysfotograf Fredrik Broms laget den nye dokumentaren «Nordlyset – en magisk opplevelse».

— Vi har laget flere animasjoner som forklarer hva som skaper nordlyset, sier Pål Brekke.

VISES I «REAL-TIME»: I dokumentaren vises helt nye bilder av nordlyset - tatt i real-time eller sanntid.   Foto: Pål Brekke

Fanget lyset i «sanntid»I USA, Tyskland og Norge har både enkeltpersoner, turistbutikker og museer tatt kontakt med Brekke om dokumentaren som nå er oversatt til åtte språk.

— Det finnes en eldre NASA-animasjon som forsøker å illustrere mekanismen som skaper nordlys. Den var etter min mening ikke illustrativ nok. Derfor lagde vi en ny animasjon, helt ned på atomnivå, som på en unik måte visualiserer prosessene som gir det vakre lysspillet, sier Brekke.

Den nye filmen er en videreutvikling av en nordlysfilm Brekke laget for to og et halvt år siden. I DVD-versjonen er det også en ekstra video laget av fotograf Ørjan Bertelsen, som fanget nordlyset på en ny og innovativ måte ved bruk av nytt utstyr og lysfølsomme kameraer.

FORSKER PÅ SOLEN: Solfysiker og seniorrådgiver ved Norsk Romsenter, Pål Brekke, har laget dokumentar om nordlyset.  Foto: Privat

— Tidligere måtte en ta et stort antall enkeltbilder med et fotoapparat og deretter sette alle disse bildene sammen til en video. Vanlige videokameraer var ikke følsomme nok, forklarer Brekke. Effekten er aldri tidligere benyttet på nordlyset, fordi en vanligvis trenger lang eksponeringstid for å fange fenomenet.

— En del av filmene er tatt med håndholdt kamera med et avansert stabilisatorsystem slik at en ikke er avhengig av stativ, sier Brekke.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en epost!

Nordlysturismen har skutt i været

I løpet av de siste fem årene har nordlysturismen skutt i været, viser tall fra Innovasjon Norge. Mennesker verden over lar seg fascinere, og antall turister til Norge økte kolossalt, med 122 prosent, på de årene.

I 2013 ble det registrert 122.000 gjestedøgn i Norge basert på nordlyset alene.

Hurtigrutenlanserte nordlysgaranti rettet mot britiske turister i fjor. Nå er skipene blitt populære farkost også vinterstidlangs norskekysten.

LYSETS ÅR: 2015 er ifølge FN lysets år. Satsningen på lysturisme i Nord-Norge har tatt av de siste årene.  Foto: Pål Brekke

— Nordlysturismen er en suksesshistorie hvor vi har klart å skape en etterspørsel, regional industri og verdiskaping i en tid som tidligere lå brakk turistmessig, uttalte reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin i Innovasjon Norge tidligere i år.- Det er to hovedting utlendinger kjenner ved Norge, det ene er fjordene og det andre er nordlyset.

Tuftin mener nordlyset har blitt et «must» for mange reisende, og at Norge er en av de beste plassene i verden for å oppleve fenomenet på grunn av beliggenheten.

FN kåret 2015 til «lysets år», men Norge er ikke med på Lonely Planets liste av de beste landene å se nordlyset.

— Vi stusset litt på at Sverige tok førsteplassen. Vi ser ikke på Sverige som en konkurrent på nordlysturisme. Konkurranse finner vi snarere på Island eller i Finland, uttalte Tuftin tidligere i år.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Les også:

12 ting å gjøre i nord om vinteren

Lonely Planet: Nord-Norge er et av verdens beste reisemål i 2015

Her henger Norge på Times Square

Opphav til myter og skumle historier

Lyset som rasler over himmelen har vært opphav til mange myter. Vikingene var noen av de første som forsøkte å forklare fenomenet i Kongespeilet på 1200-tallet.

  • Samene kaller nordlyset guovssahas – som betyr lyset du kan høre. Noen mener du kan høre en knitrende lyd nå du ser nordlyset, men siden det dannes i verdensrommet, så kan ikke lyden komme derfra. Vi vet enda ikke helt hvor lyden kommer fra, sier solfysikeren.

I Nord-Dakota i USA mente urbefolkningen at nordlyset var fiendens måte å vise hva de gjorde med fangene sine.

  • De mente at lyset kom fra gryten krigsfangene ble kokt i, og at flammene lyste opp himmelen, forteller Brekke.

Lyset som rasler over himmelen har vært opphav til mange myter. Vikingene var noen av de første som forsøkte å forklare fenomenteet i Kongespeilet på 1200-tallet.

  • Samene kaller nordlyset guovssahas – som betyr lyset du kan høre. Noen mener du kan høre en knitrende lyd nå du ser nordlyset, men siden det dannes i verdensrommet, så kan ikke lyden komme derfra. Vi vet enda ikke helt hvor lyden kommer fra, sier solfysikeren.

I Nord-Dakota i USA mente urbefolkningen at nordlyset var fiendens måte å vise hva de gjorde med fangene sine.

  • De mente at lyset kom fra gryten krigsfangene ble kokt i, og at flammene lyste opp himmelen, forteller Brekke.
På forsiden nå