Topp hellige fjell

Hellige fjell finnes på alle kontinenter og i alle de største kulturene. Men turister er ikke alltid velkomne.

NEW ZEALAND: Mount Taranaki er hellig for maoriene, urbefolkningen på New Zealand.  Foto: Rob Brown, Corbis, NTB scanpix

Saken oppdateres.

I juni i 2015 ble en gruppe unge turister fra Storbritannia, Canada og Nederland dømt til tre dager i fengsel med bøter for å ha kledd av seg for en naken-selfie på Mount Kinabalu (4095 m.o.h.) i Malaysia.

Blant lokalbefolkningen blir fjellet ansett som hellig, et sted hvor forfedrene hviler. Visestatsministeren i delstaten uttalte sågar at nakenstuntet gjorde fjellets ånder sinte og var årsaken til et jordskjelv seks dager senere, som drepte 18 mennesker.

Selv om tiltalen var offentlig obskønitet, viste saken at turister kan forstyrre lokalbefolkningens oppfattelse av helligheten ved fjell de oppsøker. Og hellige fjell er det mange av.

— Det er et universelt fenomen, man har hellige fjell i nær sagt alle kulturer, og på alle kontinenter, sier Terje Stordalen, professor ved teologisk fakultet, Universitetet i Oslo.

Han har studert – og holdt foredrag om – hellige fjell.

Vi fotograferte turistenes føtter:

Mount Taranaki på New Zealand er for eksempel hellig for maorifolket, Mount Kailash i Tibet er hellig innen både buddhismen, bön (tradisjonell religion i Tibet), jainismen (indisk religion) og hinduismen, Adam's Peak (Sri Prada) på Sri Lanka er hellig for buddhister, men også for hinduer, kristne og muslimer.

Hvis du liker aktiv ferie, sjekk disse turene:

TIBET: En mann ber ved Drolma-La-passet, 5636 moh., på pilgrimsrunden som går rundt Mount Kailash i Tibet.   Foto: Craig Lovell, Corbis, NTB scanpix

Opp på toppenMest kjent konflikt har det kanskje vært rundt Ayers Rock – eller Uluru som aboriginerne kaller den markante fjellformasjonen som ligger som en uventet monolitt midt i et ellers goldt ørkenlandskap sentralt i Australia.

— Ifølge aboriginsk mytologi var dette stedet der verden startet. Mytologien ligner den som omgir mange andre hellige fjell, det dreier seg om et guddommelig nærvær. Den store trafikken opp på fjellet blir oppfattet som en forringelse, en profanering, forteller Stordalen.

Han tror hellighet knyttet til fjell kan være vanskelig å sette ord på og oversette til vestlig kultur.

— Det hellige er bundet til steder, men flyter langt utover dem, sier han.

Endre Kaurin, utviklingsleder i Australiareiser, vil verken råde eller fraråde nordmenn å bestige Ayers rock.

— Det får bli et valg som er opp til hver enkelt. Men aboriginerne vil ikke at du skal bestige fjellet, og har prøvd å få det inn i lovverket, uten å lykkes, sier han.

Ikke bli stemplet som en reiseamatør:

SRI LANKA: Adam's Peak (Sri Pada) er hellig for buddhister, men også for hinduer, kristne og muslimer. Over 5000 trappetrinn leder til toppen.  Foto: Matthew Williams-Ellis/VWPics/Re

Helligheten forklarer han med at aboriginernes forfedre ble begravet i grotter i fjellet.Men Kaurin har selv vært på toppen i sin ungdom.

— Jeg var 20 år og var vel litt som mange nordmenn, jeg ville opp på en fjelltopp, sier han.

I dag vil han heller anbefale Kata Tjuta/Mount Olga, et fjellparti tilrettelagt for fotturisme en kort kjøretur unna Ayers Rock.

Her får du fine fjellturtips i noen av Norges vakreste turområder:

AUSTRALIA: Turister bestiger Uluru (Ayers Rock) selv om den aboriginske urbefolkningen har ytret ønske om at de lar være.   Foto: Torsten Blackwood, AFP, NTB scanpix

Mount Fuji — fikk trådløst nettEt hellig fjell der turister er mer enn velkomne, er vulkanske Mount Fuji (3775 m.o.h.) i Japan, der lokale myndigheter nylig installerte gratis wi-fi for å gjøre det enklere å dele opplevelser derfra i sosiale medier og på mail.

— Ifølge Shintoismen, som er en nasjonalistisk variant av de østlige religionene, har du oppnådd et av livsmålene hvis du ser soloppgangen fra toppen av fjellet, forteller Stordalen.

Fjellvandrere går gjerne opp dagen før, og overnatter i et lite, kaldt skur noen meter fra toppen.

— Det er iskaldt, og de stables tett som dominobrikker. Klokken fire eller noe går de den siste biten og ser soloppgangen fra toppen av fjellet, ut over havet.

Du har kanskje vinterferie i disse dager. Men vet du hvorfor du har fri?

Fjellet er et stort turistmål i Japan.

— Landet kapitaliserer på det både økonomisk og ideologisk. Det ligger mye nasjonalisme i å bestige det, sier Stordalen.

Bibelen nevner to hellige fjell.

— Sinaifjellet i Egypt, der Moses mottok loven, og Zion, der Gud åpenbarte seg for Abraham da han skulle ofre Isak. Zion er fjellet der Jerusalem ligger i dag, det er ikke stort mer enn en høyde, men beskrives i Bibelen som det høyeste fjellet i verden, forteller han.

Sinaifjellet som er omtalt i Bibelen, er ikke blitt lokalisert geografisk, og innen jødisk tradisjon har det heller ikke vært særlig interesse for å finne det. Men den folkelige arabiske tradisjonen har utpekt et fjell sør på Sinai-halvøya som fjellet der loven ble gitt, og turister valfarter hvert år dit, til toppene Dsjabal Musa (Mosesfjellet, 2285 m.o.h.) og Dsjabal Katherin (2629 m.o.h.).

Å vandre opp på Mosesfjellet om natten for å få med seg soloppgangen fra toppen er populært.

Hater du å lese vilkårene? Vi har gjort det for deg:

Kina — trapp til toppen

Stordalen bodde for noen år siden i Kina, og besøkte da et av landets mest kjente hellige fjell, Taishan, eller Mount Tai, som anses som et av de vakreste stedene i Kina.

— I kinesisk mytologi finnes flere steder der man kan gå for å møte åndene, ofte er det isolerte steder, som gravlunder i fjellet. Taishan er et sted for tilbaketrekning og kontemplasjon, sier han.

I Kina har både buddhismen og taoismen sine hellige fjell. Mount Tai har vært besøkt av pilegrimer i tusenvis av år. I mange år har det vært en trapp – med 6600 trinn – opp til toppen. Nå er det sågar heis. Og suvenirhandlere.

— Det var trangt om plassen, med tusenvis av turister som strenet rundt. Alle skulle oppleve den samme lykken, forteller Stordalen.

TROMSØ: Tromsdalstinden er et av flere fjell i Norge som anses som hellig ifølge samisk tradisjon.  Foto: Bjørn Jørgensen, Samfoto, NTB Scanpix

Samenes hellige fjell

Da det ble vurdert å lage slalåmløype nedover Tromsdalstinden i forbindelse med et potensielt Tromsø-OL, ble det kjent at fjellet ble ansett som hellig av mange personer i det samiske miljøet.

Roald Kristoffersen, førsteamanuensis ved Institutt for historie og religionsvitenskap ved Universitetet i Tromsø, understreker at bevisstheten om eldre tiders religiøse praksis er blitt tatt godt vare på i mange samiske miljøer.

— Vi sier at fjellene er eller var hellige fordi det ble utført rituelle handlinger i tilknytning til dem. De er ofte forbundet med offerplasser. Her kunne man ofre levende dyr eller symbolske gjenstander som representerte en gave fra giveren til den/de makter som ble assosiert med fjellet. Hellige fjell kan være isolerte, være en del av et fjellmassiv sammen med andre fjell, eller ha et karakteristisk utseende som skiller dem fra andre fjell i nærheten. Fjellene representerer de dødes nærvær. De døde kan være ens forfedre eller andre åndelige krefter. Fjellene kan også være innganger til dødsriket der en kan komme i kontakt med de avdøde for å få hjelp av dem.

Av andre hellige fjell her til lands, ifølge samisk tradisjon, nevner han Sieidi (i Lakselvbukt noen mil sør for Tromsø), Háldi (i Alta) og Silffar (i Porsanger). Kristoffersen advarer mot å ta for lett på lokalbefolkningens oppfatning av et fjells hellighet.

Del gjerne vinterferiebildene dine med oss på _#apvinter på Instagram** . Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen**_

Les mer om aktiv ferie:

Og har du fått med deg disse endringene?

Les mer om reise:

Har du lyst til å lese mer om spesielle hytter? Da kan vi anbefale disse tre artiklene:

Hytta hans er som et eventyrslott

Hytte i Sunnmørsalpene: Denne rustne hytta skiller seg mildt sagt ut

Sommerhuset er antagelig Danmarks mest fotograferte

På forsiden nå