Undersøkelse: Nordmenn føler seg presset til å tipse på restaurant

60 prosent skulle ønske de slapp å betale ekstra for måltidet.

HVOR MYE TIPSER DU? Nordmenn flest kvier seg for å tipse, og skulle ønske tipsing ble borte, viser ny undersøkelse.  Foto: RTimages

Saken oppdateres.

Godt over halvparten av oss opplever et forventningspress om å gi driks i restaurant, og skulle ønske at de slapp å betale ekstra for måltidet, viser en fersk undersøkelse TNS Gallup har gjort for programmet Matkontrollen på TV 2.

60 prosent sier de skulle ønske at systemet med tipsing ble helt borte i Norge.

— Kjip hvis du ikke tipser

Til gjengjeld sier 20 prosent at de aldri tipser. Blant de resterende 80 prosentene er det mange som tipser mot sin vilje.

— Det er trist. Hvis man ikke har råd til å være raus, så er man rett og slett et kjipt menneske. Da kan man heller spise hjemme. Er det et «prinsipp», liksom? At jeg skal være gnien? sier restauratør Jan Vardøen til Matkontrollen, men legger til:

— Man trenger ikke tipse så mye, men det handler om å sette pris på det mennesket som hjelper deg igjennom en kveld.

Han har jobbet en årrekke i utelivsbransjen og driver bl.a. pizzarestaurantene Villa Paradiso i Oslo, og mener de uskrevne reglene går på å runde regningen oppover.

Visste du at lyden i flyet påvirker hvordan maten smaker?

EN DEL AV LØNNEN: I USA er det vanlig å tipse helt opp til 20 prosent av regningen. Der er tips en del av lønnen.  Foto: Alexey Rotanov

Vanskelig å vite hva man skal tipse

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forstår godt at folk synes det kan være vanskelig å vite hvor mye man skal gi i tips og når.

— Ofte avhenger det av om du har fått god service og hvilke land du er i.I Norge er det ikke forventet at man skal gi tips, det er selvsagt hyggelig hvis man har fått ekstra god service, mens i USA er tipsing en del av lønnen, sier Sandmæl til oss.

I England, Frankrike, Australia, Polen og Sverige er det vanlig å legge til ca. 10 prosent i tips, viser en oversikt Forex Bank har utviklet.

I USA er det vanlig å legge igjen 15 til 20 prosent i tips på restaurant.

— I noen land er tipsen inkludert, så sjekk alltid regningen, råder Sandmæl.

Trenger du matguide?

— Tips bør bort

I Fellesforbundets Avd. 10 (tidligere «Oslo servitørforening») er de prinsipielt imot tipsing.

Tore Skjelstadaune i Fellesforbundets Avd. 10 sier til Matkontrollen at tipsekulturen er med på å drive lønnsnivået ned til amerikanske tilstander, hvor det supplerer lønnen. Han mener det er for lav lønn for servitører her i landet.

– Lønnsnivået er meget lavt. Det er ikke uvanlig med en timelønn på 100-115 kroner timen. Det kan du ikke leve av. Årslønnen for servitører i Norge er nok cirka 270.000-280.000 i året, sier Skjelstadaune.

Han sier at Oslo kan man tjene opp mot hundre tusen kroner ekstra på driks, men at dette ofte er svarte penger som du ikke får pensjonspoeng, feriepenger eller sykepenger av.

Ikke bli stemplet som en reiseamatør:

Les mer om matreiser:

På forsiden nå