Det har aldri vært noen hemmelighet at nordmenn elsker å reise til Danmark.

I år forventes det rundt 2,5 millioner norske overnattinger hos våre naboer i sør.

DEILIG I DANMARK: Lange strender, hyggelig stemning og god mat og drikke til en rimelig penge. Foto: hvidesande.dk

— Uansett hvordan vi vrir og vender på våre markedsundersøkelser og uansett hvor mange Michelinstjerner og rekordstore karuseller vi bygger, så er det én ting nordmenn setter høyere enn noe annet: Det er det danske vertskap. Vi elsker generelt dansker og deres imøtekommenhet, samt deres evne til å nyte livet – uten at det blir ineffektivt og slurvete av den grunn, sier direktør Vidar Mørch i VisitDenmark.Og vi elsker å reise til vante steder. Skagen, København, Aalborg, Ebeltoft, Blokhus og Løkken er klassikere om sommeren.

Men Danmark er mye mer enn det. Vi spurte danske reiseeksperter om deres tips til noen «hemmelige» steder.

1. Reis på Badehotellet

Den danske dramaserien, som sendes på TV 2, tar for seg miljøet på et badehotell i Skagen i 1920-årene.

FOR DE RIKE OG BERØMTE: I dramaserien Badehotellet på TV 2 følger vi rike dansker som nyter sommeren på et hotell ved Skagen. Det finnes rundt 40 slike badehotell i Danmark i dag. Foto: Mike Kollöffel

Hotellet finnes ikke i virkeligheten, men mange av Danmarks badehotell minner om det. Badehotellene ble bygget på slutten av 1800-tallet, langs kyststripen som i dag er regnet som Danmarks mest kjente feriesteder.— Vi har flere fine badehotell, blant annet i Nord-Jylland og langs den jyske vestkysten. På 1920- og 30-tallet var de forbeholdt de rike og berømte. Badehotellene kjemper for å overleve finanskriser og charterturisme, men de vakre rammene rundt byr på ekte lidenskap og hotellene drømmer fortsatt om en ny storhetstid, sier markedssjef Eli Mandt Rømer i hotellbookingsiden Small Danish Hotels.

Det finnes rundt 40 badehotell i Danmark, alt fra luksushotell med spa til rustikke, koselige hotell à la Andersens Badehotell i nevnte serie.

Priser er fra 1000 kroner natten.

REGNBUEN: Kunstmuseet Aros i Århus byr på både historisk-, nymoderne-, postmoderne kunst, og er et samlingssted for liten og stor i kulturbyen. Foto: Olafur Eliasson

2. Kunstmuseet Aros i kulturbyen ÅrhusÅrhus har et av Nordens mest besøkte kunstmuseer.

Aros, kjent for sin store runde regnbue på toppen, kalles gjerne for «Øst-Jyllands største fjell».

I sommer vises flere utstillinger, det holdes konserter og flere andre arrangementer for barn og voksne på museet.

DYNAMISK: -Århus er en dynamisk by som er i stadig endring. Kunst og kultur er vi storbrukerer av her, sier museumsdirektør Erlend Høyersten ved Aros. Foto: Olafur Eliasson

Bergenseren Erlend Høyersten har vært museumsdirektør der i ca. halvannet år.— Det er absurd at det ligger et så stort museum i denne byen, den er jo bare litt større enn Bergen. Århus er i stadig utvikling, hva byen er om fem eller ti år er det ingen som vet, sier Høyersten.

Århus er Danmarks nest største by, og har alt det København har – bare i noe mindre skala. I tillegg kalles den «Smilets by», og er gjentatte ganger kåret til en av verdens gladeste byer.

Høyersten forteller at de rundt 50.000 studentene bidrar til byens unge og dynamiske miljø med livlige kafeer, barer og restauranter.

DEILIGE STRENDER: Strendene i Hvide Sande ligger mellom havet og fjorden. Foto: hvidesande.dk

Legoland ligger også i nærheten av byen.

3. Hvide Sande – har både hav og fjord

Nordmenn har så smått fått øyene opp for den lille byen helt på vestkysten av Jylland.

Fiskerlandsbyen ligger på en smal tarm av land mellom Ringkøbing-fjorden og havet. På det bredeste er det kun to kilometer.

AKTIV FERIE: Barna kan lære å surfe, kite eller Foto: Kabelpark Hvide Sande

— Jylland er landsdelen nordmenn flest aller helst reiser dit, men det er gjerne litt lenger nord. Hvide Sande ligger helt vest, og kysten er helt super for surfing og annen vannsport, sier prosjektleder Mette Trads Nielsen i Ringkøbing Fjord Turisme.For barna er det enkelt å lære seg å svømme, seile eller surfe i fjorden fordi den er langgrunn og varmere enn på strendene ut mot havet. Strendene er til gjengjeld bilfrie.

4. Råbjerg mile

VANDRETUR: Du kan gå langs den store sandynen i Råbjerge Mile. På toppene ser du ut mot kysten, det finnes en del kunstige innsjøer der og gamle, fine ferieboliger. Foto: VisitDenmark

Det ligger en miniørken midt i Danmark. Råbjerg mile i Skagen er en av Europas største sanddyner, med fire millioner kubikkmeter vandrende sand som dekker nesten én kvadratkilometer.— Dette er en stor turistattraksjon året rundt, og verdt et besøk, sier direktør Vidar Mørch i VisitDenmark.

I 2008 ble området fredet.

ØRKEN: Råbjerge Mile ligger mellom Skagen og Fredrikshavn, og er blant Europas største sandyne. Området er på én kvadratkilometer, og er er 40 meter på det høyeste. Foto: Niels Thye, VisitDenmark

Sanden beveger seg rundt 15 meter i året, og er forventet å nå Kattegat i 2230. Noen av høydepunktene på vandreturen her er de kunstige innsjøene, de store høydene med utsiktspunkt og det kongelige feriehuset Klitgården.

5. Skandinavias største vingård

VINGÅRD: Dyrehøj vingård er Skandinavias største. Her dyrkes flere druetyper til bruk i alt fra musserende til rødvin og likører. Foto: Dyrehøj Vingård

I Røsnæs på Sjællands vestkyst i ligger Dyrehøj Vingård som er den største vingården i Skandinavia – med 26.000 vinranker.Klimaet, mot Kalundborg fjord med Samsø rett i nærheten, er solrikt og mildt med ca. 100 soltimer mer enn landsgjennomsnittet. Det gir ganske gode vekstforhold for vindruer.

FINT FYR: Røsnæs fyr på vestkysten av Sjælland. Foto: Finn Byrum/VisitSjælland

— På vingården får du både omvisning og vinsmakinger. Området rundt Røsnæs er supert både for barnefamilier og par på tur, sier Mørch i VisitDenmark.Røsnæs fyr er blant annet verdt et besøk.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen