JANUAR — Snøkiting på Geilo

Du skal ikke være fartsredd på dette kurset – du kan komme opp i 100 kilometer i timen på snøkiting, så litt skierfaring skader ikke.

På Geilo har de glimrende områder for kiting, og det tilbys kurs med leie av utstyr inkludert hele vinteren. Hvis ikke du vil kite, så finnes det 39 alpinbakker, fire terrengbakker og flere alpine lysløyper.

Andre steder som tilbyr lignende kurs er Hardangervidda, Tyin/Filefjell og Varanger.

Les mer på: www.kiteskolen.no/kitekurs-geilo.html

Hvordan får skifjellet for seg selv?

JANUAR: Kiting på snøen er en tøff og fartsfylt aktivitet. Geilo er blant stedene som tilbyr kurs. Foto: ARE BYE

FEBRUAR — Rørosmartnan

Kjøring med hest og slede, tradisjonell lokal mat og over 250 boder med salg av håndverksprodukter, håndarbeid og god stemning i de mange koselige gatene.

Markedet har vært svært populært siden det ble opprettet i 1854 (da med en kongelige resolusjon for å få bukt med ulovlig handel i bergstaden). Mellom 70.000 og 80.000 mennesker besøker det årlig.

Arrangeres fra 16. til 20. februar. Les mer på rorosmartnan.no.

FEBRUAR: Tradisjonsrike Rørosmartnan er blitt arrangert siden midten av 1800-tallet. Nesten 80.000 besøker det i den snaue februaruken det avholdes. Foto: Jens Petter Søraa.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

MARS — Ta en fyrferie

Langs norskekysten finnes det rundt 60 fyr du kan overnatte i. Et av dem er Lista fyr i Vest-Agder, som i en periode på 1800-tallet var verdens største fyrstasjon.

På Lista får du tilgang til fyrtårnet når du leier en eller av flere av leilighetene. Det er mulig bo én natt, en helg eller en såkalt arbeidsuke – hvor en får prøve seg som fyrvokter.

Les mer på www.lista-fyr.no og få flere tips på fyr.no.

MARS: Lista fyr i Vest-Agder er et av fyrene i Norge som har overnattingsmuligheter året rundt. Fyrtårnet er 34 meter, og du får tilgang til det under fyrferien. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix

APRIL — Lyngsalpene i Tromsø

Toppturentusiastene har for lengst funnet veien til Lyngsalpene i Troms.

Det finnes 666 topper over 1000 meter i fylket, på Lyngenhalvøya ligger over 60 av dem. Skiturene er aller best på vårparten da snø- og skredforhold er sikrere enn ellers.

De to toppene Jiehkkevarri og Toppen i Tromsø kommune er to av de mest fremtredende og flotteste i Lyngsalpene.

APRIL: I Lyngen kjører og går du på ski i et postkort om værforholdene klaffer. Foto: HANS KRISTIAN KROGH-HANSSEN

MAI — Et annerledes 17. mai-tog

Nasjonaldagen har lange tradisjoner for mange. Barnetog, aktiviteter og pølser og is. Men det er finnes mange arrangementer som er litt utenfor normen – som å gå i tog opp til Gaustatoppen i Telemark.

I 2016 er det ti år siden den første ruten ble arrangert på toppen. Starten går fra Stavsro parkering og derfra går 17. mai-toget oppover med flagget på sekken. Telemark Turistforening opplyser at det har vært alt fra noen titalls personer til flere hundre.

Sjekk med ditt lokale turlag hvis du vil legge ut på en annerledes nasjonaldagsfeiring.

MAI: 17. mai til fjells? Flere lokale turlag arrangers toppturer på nasjonaldagen – her fra Gaustatoppen i Telemark. Foto: Tor Gunnar Brekke

JUNI – Værøy, Lofoten

Øya ligger nord for polarsirkelen og helt i enden av Lofoten og er omgitt av den myteomspunne tidevannsstrømmen Moskstraumen, som er nevnt i verk av blant annet Edgar Allan Poe, Jules Verne og Petter Dass.

Foruten fotturer i det eventyrlige landskapet, kan dyreliv som spekkhugger, havørn og lundefugl oppleves. For en opplevelse utenom det vanlige anbefales kveitefiske. Noen av de største ruggene i verden er tatt nettopp her, en av rekordene er en kveite på 204 kilo!

Les mer om kveitefiske på sjybrygga.no og lvb.no.

Vi er glade i været:

JUNI: Vakre Værøy er den nest minste og nest ytterste øyene i Lofoten, og er verdensberømt for malstrømmen Moskstraumen. Foto: Ingvild Espelien/NTB scanpix

JULI — Sommerfest på Giske

På øya Giske utenfor Ålesund trommes det sammen til en fin éndagsfestival hver sommer. Den populære festivalen arrangeres for 13. gang, og er, hold deg fast, gratis!

Den kalles riktignok en spleisefestival, så det er lov å donere litt penger ved inngangen. Karpe Diem, deLillos, Marcus & Martinus, Band Of Gold og Astrid S er blant bekreftede artister.

I år arrangeres festen den 2. juli. Les mer på momentium.no/sommerfesten.

Tips: Er du kaffetørst før festivalen og befinner deg i Ålesund. Det lille kaffebrenneriet Jacu er anerkjent, og serveres knallgod kaffe.

Nå er det lov å drømme seg bort:

JULI: Sommerfesten på Giske arrangeres for 13. gang i sommer. Den huskes blant annet for de mange røde hjertene som ble løftet i været av festivalgjengerne etter 22. juli. Foto: Kristin Støylen

AUGUST – Sabotørstien, Telemark

I fjor fikk industrieventyret på Rjukan og Notodden Unesco-verdensarvstatus. I kjølvannet av det og TV-serien Kampen om tungtvannet har turisme i begge byene fått mye oppmerksomhet.

Et av tilbudene er å gå i tungtvannssabotørenes fotspor på en egen sti som går fra Rjukan fjellstue, innover Hjerdalen, over Fjøsbudalen, kryssing av juvet og til Norsk Industriarbeidermuseum.

Turen passer for alle i normalt god form og kan gås til fots om sommeren og på ski om vinteren. Telemark Opplevelser tilbyr skreddersydde turer med guide som forteller historien om de dramatiske aksjonene under 2. verdenskrig.

Liker du å gå? Sjekk disse turene:

AUGUST: Den 8,5 km lange Sabotørstien er veien de berømte norske motstandsfolkene brukte under 2. verdenskrig for å ta seg ned fra Hardangervidda til Vemork for å sprenge tungtvannsfabrikken. Foto: Fotograf Jacobsen/VisitRjukan

SEPTEMBER — Wwoofing

Har du ikke hørt om fenomenet? Wwoofing er frivillig arbeid på økologiske gårder verden rundt, mot kost og losji. I Norge finnes det rundt 140 gårder over hele landet som tilbyr dette.

Målet er å lære om økologisk jordbruk, kultur og tradisjoner. Det anbefales å tilbringe ca. to uker på gården, og det forventes at du jobber opptil åtte timer om dagen. Arbeidet varierer fra gård til gård. De norske gårdene er populære for utenlandske reisende, så oddsene er store for at det snakkes mange forskjellige språk.

Les mer på www.wwoofnorway.org.

SEPTEMBER: Vil du teste gårdslivet? Wwoofing har vokst seg ganske stort i Norge, og er en del av et globalt, økologisk gårdsnettverk. Her fra Arstun gård i Akershus. Foto: Camilla Flaatten

OKTOBER — Stølsheimen

På grensen mellom Sogn og Fjordane og Hordaland ligger fjellområdet Stølsheimen. Det vestlandske naturlandskapet er mangfoldig med daler, høyfjell og flere fine topper som Vossaskavlen, Fresvikbreen og Kvitanosi.

Bergen Turlag har ni DNT-hytter til disposisjon både sommer og vinter. En anbefalt tur-retur-rute er mellom Stordalen fjellstue og Vardalsbu.

Dagsturer mellom hyttene er fint for barnefamilier. Det loves vilt og vakkert turterreng.

Få flere turtips i Norge:

OKTOBER: Stølsheimen ligger mellom Sognefjorden i nord og Vossefjellene i sør og er et vakkert naturområde perfekt for både dagsturer og lengre vandreturer. Foto: Sindre Thoresen Lønnes/DNT

NOVEMBER — Overnatt på et flytende hotell

Den gamle fiskeskuten Vulkana ligger til kai i Tromsø, og er gjort om til spahotell. En stor saltvannsstamp står på dekk, tyrkisk hammam og en japansk-inspirert lounge er noen av tilbudene om bord. Mens du ligger og slapper av i stampen ute i kulden, kan du på klare kvelder se nordlyset.

Les mer på www.vulkana.no.

En langhelg på et annerledes hotell?

NOVEMBER: Tromsø har korte somre og kjølige vintre, men lokker likevel turister året rundt med nordlys og midnattssol. Denne gjengen varmer seg i saltvannsstampen på MS Vulkana som ligger til kai ved Polar-museet. Foto: Carl Martin Nordby,NTB scanpix

DESEMBER — Julemarked på Maihaugen

De historiske husene på Maihaugen pyntes til jul første helgen i advent når julemarkedet åpner. Det er som en tidsreise i norske juletradisjoner – og husene pyntes i den epoken de representerer.

Beboerne går selvsagt i tidsriktige klær. I år blir det hovedvekt på temaene storgårdsjul i 1890-årene, krigsjul i 1944 og jul i byen i 1920. En aktivitet er vandringen «Det lyser i stille grender», hvor en går i tussmørket mellom husene fra 1700-tallet og frem til i dag. Underveis får en oppleve juleforberedelser og smaker fra ulike tider.

I tillegg er det over 120 salgsboder med alt fra håndverks- og husflidsprodukter, lokal mat og andre julevarer.

Åpner 26. november.

DESEMBER: Det tradisjonsrike julemarkedet på Maihaugen er flott for liten og stor i førjulstiden. Foto: Esben Haakenstad

Kilder: Redaksjonen, venner, familie, visitnorway.com, Wikipedia, fyr.no.

Få mer reiseinspirasjon: