Rita Ottervik stiller seg bak Gullvåg

- Jeg tror de aller fleste har tatt stilling for den palestinske befolkningen på Gaza og ikke forsvarer Israels framferd, sier ordfører Rita Ottervik som gleder seg til å åpne Gullvågs utstilling.

- For meg er det ikke noe problem å åpne for debatt, sier Rita Ottervik.

- Står du inne for innholdet i Gullvågs bilder?

- Nå har jeg ikke sett utstillingen. Jeg åpner mange utstillinger uten at jeg nødvendigvis står inne for alle detaljer. Det er flott at Gullvåg engasjerer seg med et politisk budskap. Jeg synes det er enestående, og det skaper samfunnsdebatt, sier Ottervik.

- Kunstnere skal provosere

- Ett av bildene fremstiller Israel som barnemordere - gjør ikke det det problematisk for deg som ordfører å åpne dette?

- Kunstnere har rett og plikt til å provosere til debatt. Det å ytre meninger innen kunsten må man fritt kunne gjøre. Det er ikke problematisk, tvert imot riktig. Det er ikke opp til oss politikere å legge begrensninger på kunstnere, sier Ottervik.

- Kunst sterkere enn penger

- At kunstnere viser engasjement betyr mer enn statlig overførte penger, sier lederen for venneforeningen Trondheim -Ramallah, Venke Aaretun.

Aaretun har reist og vært engasjert i Vestbredden i 25 år og forteller om sterke reaksjoner på kunstengasjementet i Trondheim.

Apatisk gutt

- Da jeg var i Gaza sist besøkte jeg et proteseverksted som Håkon Gullvåg og Håkon Bleken har solgt kunst for. Da fortalte jeg om engasjementet i Trondheim til en gutt som har mistet elleve familiemedlemmer og begge beina, forteller Venke Aaretun.

- Jeg møtte et ansikt som var apatisk. Når jeg fortalte om kunstnerne som har stilt opp, sier han til meg «Venke, det er bra med penger som overføres fra stater, men å få kunstnere som stiller opp er mye sterkere». Så jeg vet hva dette betyr, forteller Aaretun.

Gullvåg gull verdt

Hun roser Gullvåg, og mener alle som besøker Vestbredden blir engasjert.

- Etter å ha reist i 25 år med ulike personer, er min erfaring at slike reiser uten unntak gjør noe med folk. Man får se en virkelighet som er så vanskelig å beskrive, beretter Aaretun.

- Gullvåg har brukt malerkunsten til å formidle noe han har sett og har tanker og følelser om. Han har reist til og fulgt med området, og det har gjort noe med han, mener Aaretun.

Adresseavisen har vært i kontakt med den Israelske ambassaden og sendt over en versjon av Håkon Gullvågs «Invasjon». Ambassaden vil foreløpig ikke uttale seg.På forsiden nå