Sjefens store VM-favoritt

BREVIK: Øystein Kvaal Østerbø herjet i Brevik-gatene, og seiler opp som landslagssjefens store VM-favoritt i sprint-orientering.

Saken oppdateres.

Han gjorde som han ville og sa på forhånd, Trondheims-gutten Øystein Kvaal Østerbø. Konkurrentene ble løpt i senk av Wing-løperen som gjennomførte det han kanskje tror er hans største prestasjonen noensinne. Nå reiser han til VM i Japan om to måneder som storfavoritt. I alle fall hvis vi skal tro landslagstrener Jarle Ausland.

Stolt trener

- Jeg holder Øystein som veldig stor favoritt. Det han gjør i dag er stort, og gutten har jo ikke lagt inn toppformen til dette mesterskap heller, sier en stolt sjef, som også koste seg over Ann Margrethe Hauskens gull på damesiden.

Stolt var også trener Per Arne Troset som har fulgt 23-åringen i nær fem år. Dresskledd, rett fra møte i Oslo, fikk han se sin O-diamant gjøre akkurat det han skulle gjøre i Brevik, nemlig vinne.

- Det var planen det her. Han er klar favoritt til VM-sprinten. Det er nå fremover vi skal bygge opp toppform. Hittil har det kun vært grunntrening, sier han.

- Takler han presset som VM-favoritt?

- Han er best under press, og det presset må han bare tåle. Enkelt og greit, fastlår Troset.

Må tåle stemplet

Østerbø selv er enig, men vil ikke si han er soleklar favoritt.

- Men en av favorittene er jeg nok, og det skal jeg tåle å ha på meg, forklarer han.

I mål ble avstanden til svenske Mårten Boström drøye fem sekunder. Ved den siste passeringen hadde trønderen hele 13 sekunders ledelse.

- Jeg synes jeg løp bra hele veien. Men jeg sa også på forhånd at svensken ble den tøffeste konkurrenten, sa Østerbø mens fotoapparat og TV-kamera svirret rundt den slitne kroppen.

Han visste at han med et «vanlig» løp ville kjempe om seieren. Slikt sett ble det nordiske gullet bare en bekreftelse på at han fortsatt er god.

Ingen store feil

- Jeg gjorde vel ingen store feil underveis. Men jeg måtte ta raske beslutninger, og følte ikke at jeg hadde kontroll på alle beslutningene. Det var akkurat som valgene jeg måtte ta, ble kastet på meg, forklarer han.

Det gikk raskt unna i de kuperte gatene, med et lite innslag av skogsterreng, i Brevik. I VM venter kun skog.

- Jeg liker meg best når det er litt asfalt og litt skog. Men jeg skal nok takle kun skog også, mener han.

I dag venter mellomdistansen som direktesendes på TV 2. Der bør han prestere for fortsatt å være med i VM-vurderingen på de lengste distansene. Skulle det skjære seg, er det uttaksløp om en drøy måned. Og slik som han sprintet i gatene i går, kan han trolig fullt og helt konsentrere seg om klassisk orientering der.

PS! Lars Skjeseth, NTNU, sprintet inn til en sterk 11.plass. Klubbkollegaene Birte Riddervold og Line Hagman havnet på henholdsvis 12 og 22.plass.

 
På forsiden nå