Olympiatoppen advarer mot lavkarbodietten

Sondre Nordstad Moen måtte kutte ut dietten etter et halvt år.

Saken oppdateres.

Løpstalentet Sondre Nordstad Moen (20) fra Trondheim brukte lavkarbodietten for å gå ned i vekt for ett år siden.

- Det funket. Jeg gikk ned de kiloene jeg skulle. Men jeg fant ut at det var vanskelig å komme opp i høy intensitet med det kostholdet, sier Nordstad Moen til VGs papirutgave.

- Ingenting å gi

I mai i år, etter et halvt år, måtte han kutte ut dietten.

- Med lavkarbo klarte jeg ikke å presse meg over 90 prosent av makspuls. Jeg fikk lettere krampe i foten. I Kenya var jeg sjanseløs på restitusjon, sier han til VG.

LES OGSÅ: Blåser i Olympiatoppen

Europamesteren på 10 000 meter for U23 og norgesmester for seniorer på 5000 meter opplevde å bli svekket i konkurransesammenheng.

- I februar testet jeg lavkarbo i konkurranse, men uten rask energi som man får med karbohydrater så hadde jeg ingenting å gi i spurten.

- Ikke livets rett i toppidretten

Christine Helle, fagansvarlig ved ernæringsavdelingen ved Olympiatoppen, viser til forskning som sier at kroppen trenger karbohydrater ved høy intensitet.

- Man trenger også karbohydrater ved restitusjon. Er det et sted lavkarbo ikke har livets rett, så er det i toppidretten, sier Helle til VG.

Hun påpeker at ny forskning setter en ny standard for oppdeling av behovet for mengde karbohydrater.

- Behovet for karbohydrater varierer voldsomt etter type trening, mengde og hyppighet. Behovet for karbohydrater er annerledes blant skytterne enn langrennsløperne.

Blant utøverne som krever mindre karbohydrater finner man hopperne.

- En ny konsensusrapport som kommer i disse dager, definerer en gruppe som krever mindre karbohydrater, de trenger mindre energi og er plassert nederst i tabellen. Dette er et nytt trinn i tabellen.

Styrer unna hvitt sukker

Nordstad Moens neste store mål er OL i London. Om ni måneder konkurrerer han i EM i Helsinki.

Han styrer fortsatt unna hvitt sukker og hvetemel og får karbohydrater fra grønnsaker, poteter og fullkornris. Han har tatt til seg hva Olympiatoppen anbefaler.

- Nå har jeg et kosthold som ligger mellom lavkarbo og det ernæringsmyndighetene og Olympiatoppen anbefaler, sier han til VG.

 
På forsiden nå