I etterkant av Midtsommertravet, ble det kjent at DNT legger prosjektet med Folkehesten «på is».

Beslutningen får kritikk av utviklingssjef Per Jørgensen ved Leangen travbane. Han mener ideen er god, men at gjennomføringen av prosjektet fra travselskapet sentralt står i veien for at Folkehesten virker etter intensjonen – nemlig å rekruttere nye folk til travbanene.

- Dersom alle skal sitte og vente på de gamle kaillene som sitter på travbanene rundt omkring, så dør travsporten. Da er det tragisk å ta vekk et prosjekt som i mitt hode er blant de beste, sa Jørgensen.

Les også: Folkehesten er ferdig - Leangen fortsetter alene

Enig i deler av kritikken

Nyvalgt styreleder i DNT, Svein Morten Buer, beklager også at Folkehesten er ferdig.

- Vi er enige i at prosjektet er positivt, og det smerter å legge ned positive prosjekter. Men vi er i en situasjon hvor det er mange ting som smerter om dagen, sier styrelederen med klar henvisning til den økonomiske situasjonen for travselskapet. For 2016 belaster prosjektet med Folkehesten budsjettet sentralt med 2,3 millioner kroner. Det er rett og slett for mye penger.

Han deler også Jørgensens oppfatning at det er flere aspekter ved dagens ordning som ikke fungerer godt.

- Det kan godt hende at ting kunne vært drevet på en annen måte. Vi ser at salget av andeler gjennom travlagene ikke fungerer. Organisasjonen er sliten av å selge, og andelene selges til det samme folket hvert år. Men vi er selvsagt også enige i at rekruttering er kanonviktig, og derfor har vi satt ned en arbeidsgruppe som skal jobbe med å finne alternative tiltak, sier han.

Skal lære av Leangen

Buer vil ikke gå med på at Folkehesten nå skrinlegges for godt, men innrømmer at prosjektet neppe ser dagens lys igjen uten en omorganisering av hele opplegget. Andre driftsmåter må vurderes. Derfor hilser han Leangens initiativ om å fortsette med en lokal variant velkommen. Kanskje kan Leangen-modellen bli mal for resten av landets travbaner på sikt.

- Jeg synes det er et godt initiativ å fortsette med en vri på Folkehesten i egen regi. Det er kjempeflott, og jeg må bare applaudere Leangen. Vi skal absolutt følge med på hva Leangen gjør, sier han.