Ny rasismesak i Eliteserien – vakt med tilrop mot Vålerenga-spiller

Vålerenga-spiller Ousmane Camara ble utsatt for rasistiske tilrop under søndagens 3-0-seier i Sandefjord. Det skjedde få dager ut i en ny kampanje mot rasisme.

Saken oppdateres.

Personen som ytret tilropene, er en frivillig vakt som har vært knyttet til Sandefjord Fotball gjennom mange år. Vedkommende har erkjent hendelsen og vil bli utestengt fra klubbens arena for alltid.

Det bekreftet Sandefjords daglige leder Espen Bugge Pettersen overfor Eurosport etter kampen.

– Jeg fikk ikke med meg situasjonen selv, men vi fikk beskjed om at det ble ytret rasistiske tilrop mot Camara. Det ble reagert fra Vålerenga-benken, sa han og la til:

– Det er helt uforståelig at det skjer. Vi kan ikke gardere oss mot hva enkeltmennesker ytrer, men vi kan i hvert fall gardere oss mot at de kommer tilbake på arenaen vår.

Sandefjord-sjefen forteller at vakten har innrømmet å ha ropt «apekatt» til Camara. 21-åringen entret banen som innbytter på tampen av oppgjøret.

– Vi er krystallklare på hva slags konsekvens det må gi. Denne personen får ikke komme inn på våre arenaer igjen. Verken som vakt eller tilskuer, sier Pettersen til VG.

Viste til Mandela-sitat

Vålerengas angrepstalent har på Instagram lagt ut et bilde av et hjerteformet norsk flagg. Til bildet skriver Camara følgende:

«Ingen mennesker blir født til å hate andre mennesker på grunn av hudfarge, bakgrunn eller religion. Mennesker må lære å hate, og om de kan lære å hate, kan de lære å elske. Kjærlighet kommer mer naturlig til hjertet enn det motsatte».

Med det viser han til et kjent sitat fra Nelson Mandela.

Søndagens hendelse kom få dager etter at norsk idrett, med toppfotballen i spissen, lanserte en ny kampanje mot rasisme. Alle spillerne hadde i helgen på seg et rødt armbånd med den hvite påskriften «#Stopp».

«Tapte den viktigste kampen»

For to uker siden opplevde Kristiansund-stjernen Amahl Pellegrino å få rasistiske tilrop i en kamp borte mot Aalesund. Søndag kveld la han ut denne meldingen på Twitter etter å ha fått med seg uttalelsene til Sandefjord-sjefen:

«Espen Bugge Pettersen, sportsdirektør med store bokstaver. Da har vi lært, og nå er endelig lista lagt! Mye kjærlighet til deg, Ousmane Camara. Vi støtter deg».

Vålerenga-kaptein Jonatan Tollås Nation har på Instagram lagt ut et bilde av Vålerenga-laget tatt før avspark. Der holder flere av dem plakater med slagordet «#StoppRasismen».

«Deilig med tre poeng, men vi tapte den viktigste kampen i dag», skriver han som kommentar til bildet.

Takker Sandefjord

Norges Fotballforbund og flere andre klubber i Eliteserien og 1. divisjon har i sosiale medier lagt ut støttemeldinger til kampen mot rasisme.

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) sier til NTB at «man blir kvalm inni seg» når han blir bedt om å kommentere søndagens rasismesak.

– Min oppfordring som likestillingsminister er «slutt med dette tullet». Rasisme er skadelig for alle, både for den som blir utsatt for det og for de norske barna som må høre og lære den typen ordbruk. Når voksne bruker den typen sjargong, så lærer man barna at det er greit. Disse rasistene er med på å skape neste generasjon rasister, sier statsråden.

Mandag kveld retter Vålerenga en takk til Sandefjord for klubbens håndtering av episoden.

«Vi takker Sandefjord for deres gode og raske håndtering av gårsdagens hendelse. Det er utrolig leit for fotballen at dette virkelig kunne skje – og spesielt også når det denne helgen har blitt satt et ekstra stort fokus på rasisme gjennom kampanjen #STOPP!», skriver daglig leder Erik Espeseth på klubbens nettsider.


(©NTB)

På forsiden nå