Koronapandemien stopper verdenscupen i Lillehammer

Det internasjonale skiforbundet (FIS) har på oppfordring fra Norges Skiforbund besluttet at verdenscupen i langrenn, hopp og kombinert må utsettes til senere.

Saken oppdateres.

Skiforbundet ba om utsettelsen etter vedtak i et ekstraordinært styremøte torsdag, og FIS bekrefter i en pressemelding at anmodningen etterkommes.

– FIS vil informere om de nye datoene så snart som mulig, står det.

Rennene skulle egentlig avholdes i tiden 4.-6. desember. Det skulle være langrenn, hopp for kvinner og kombinert, men de må nå avvikles senere.

– Med utgangspunkt i den vanskelige tiden vi er i, usikkerheten og konsekvensene knyttet til covid-19, mener Norges Skiforbund at det ikke er riktig å arrangere verdenscup på Lillehammer nå. Vi vil heller jobbe med å finne nye datoer i samråd med FIS og lokal arrangør senere i vinter, og samtidig se på muligheten for å arrangere flere nasjonale konkurranser for toppidretten, sier skipresident Erik Røste i en pressemelding.

Røste takker kulturminister Abid Raja (V) for godt samarbeid i saken.

– Skiforbundets beslutning er fornuftig, og selv om vi alle skulle ønske at verdenscupen kunne avholdes i desember, setter jeg pris på at forbundet nå tar ansvar i den vanskelige situasjonen vi er i, sier Raja i en kommentar.

Usikkerhet og kostnader

Det krevdes et unntak fra de norske smittevernreglene for at arrangementet kunne gjennomføres, og skiforbundet jobbet sammen med arrangøren, FIS, lokale og nasjonale myndigheter for å oppnå det.

– Det er utarbeidet detaljerte planer for smittevern med god veiledning fra helsemyndighetene, og det er gjort et betydelig arbeid av arrangøren for å sikre en trygg gjennomføring, sier forbundets generalsekretær Ingvild Bretten Berg.

På et møte med myndighetene mandag fikk man beskjed om at det krevdes justeringer i smittevernprotokollene før det eventuelt kunne gis klarsignal. Det ble gjort, og ballen lå nå hos myndighetene igjen. Likevel valgte man å be FIS om utsettelse før svar ble gitt.

– Med dagens usikkerhet og de betydelige ressursene som må til, både økonomisk og menneskelig, mener vi likevel dette er en riktig beslutning, sier Røste.

Opp til FIS

Verdenscupene i langrenn, kombinert og hopp (for menn) innledes i finske Ruka siste helg i november. FIS-langrennsdirektør Pierre Mignerey sa torsdag til NTB at man per i dag ikke har alternativ arrangør første helg i desember.

For mange er bortfallet av desemberrennene dårlig nytt. Kvinnehopperne med Maren Lundby i spissen fikk tidligere torsdag beskjed om at rennene i Sapporo og Zao i Japan i januar er avlyst. De kan få svært tynt konkurransetilbud første del av vinteren.

Skiforbundet slår fast at beslutningen får svært negative konsekvenser for mange og at det derfor er avgjørende at man sammen med myndighetene, arrangør, kommune og FIS så raskt som mulig finner gode løsninger for gjennomføring av rennene senere, med alle involverte.

Det pekes også på at det grundige arbeidet som er gjort med henblikk på gjennomføring av Lillehammer-rennene vil bidra til at nasjonale konkurranser for toppidretten kan gjennomføres for en trygg og god måte.

(©NTB)

På forsiden nå