Japans statsminister nekter å gi opp OL etter rapport om avlysning

Japans statsminister Yoshihide Suga avviser at regjeringen har konkludert med at sommerens OL må avlyses, slik britiske The Times skriver.

Saken oppdateres.

Suga sa i nasjonalforsamlingen fredag at han skal samarbeide tett med Tokyo og Den internasjonale olympiske komité (IOC), melder Reuters.

– Jeg er fast bestemt på å gjennomføre et trygt og sikkert OL som et bevis på at menneskeheten har overvunnet viruset, sa Suga i nasjonalforsamlingen natt til fredag norsk tid.

Uttalelsen kom etter at den britiske avisen The Times torsdag kveld skrev at den japanske regjeringen har konkludert internt med at årets sommer-OL må avlyses på grunn av koronapandemien.

– For vanskelig

Avisen viste til et ikke navngitt høytstående medlem i regjeringskoalisjonen i Japan. Det er enighet om at sommerlekene, som allerede er blitt utsatt ett år, ikke kommer til å bli holdt, uttalte kilden, som sa at fokus i stedet skulle rettes mot å sikre sommer-OL ved neste mulige anledning, som er i 2032.

– Ingen vil være den første til å si det, men det er enighet om at dette kommer til å bli for vanskelig, sier den ikke navngitte kilden ifølge The Times.

OL ble i 2020 utsatt ett år på grunn av koronasituasjonen.

– Ingen plan B

Det har den siste uken summet av rykter om at man i Japan og i Den internasjonale olympiske komité (IOC har innsett at OL neppe kan gå av stabelen. Men også IOC-sjef Thomas Bach insisterer på at forberedelsene fortsetter.

– Vi har per i dag ikke noen som helst grunn til å tro at Tokyo ikke vil åpne 23. juli. Det er ingen plan B, sa Bach til nyhetsbyrået Kyodo torsdag.

Han får støtte fra den lokale arrangementskomiteen, som sier at alle aktører jobber ufortrødent videre med OL-planene.

IOC-medlem Dick Pound har ifølge AP sagt at et alternativ er å arrangere OL uten tilskuere. Anslagsvis 73 prosent av OL-inntektene kommer fra salg av TV-rettigheter, og leker uten publikum skal derfor være vurdert som bedre enn å avlyse.

Økning

Etter å ha hatt god kontroll på spredningen av koronaviruset i store deler av 2020, har Japan – som mange andre land – opplevd en sterk økning i smitte. Litt over 4.700 mennesker er døde av eller med covid-19, og det er unntakstilstand i deler av landet.

Undersøkelser i den japanske befolkningen viser at så mange som 80 prosent mener at lekene enten bør utsettes på ny eller avlyses.

Sommer-OL er verdens største idrettsarrangement, og det er ventet over 11.000 utøvere til Tokyo-lekene.


(©NTB)

På forsiden nå