Riiber sparte seg til VM-gull – savnet bamseklem av kongen

Jarl Magnus Riiber lyktes perfekt med taktikken og vant kombinertsportens VM-premiere i Oberstdorf fredag. Jens Lurås Oftebro tok bronse i debuten.

Saken oppdateres.

Riiber hadde ingen problemer i innspurten og krysset målstreken foran finske Ilkka Herola og Oftebro. Sistnevnte ble slått med 0,9 sekunder på veien inn til medalje i sitt første senior-VM.

– Det er en utrolig mestringsfølelse. Jeg er veldig fornøyd med taktikken underveis. Jeg hadde brukt lite krefter og hadde gode ski, sa Riiber til NTB.

Midt i intervjuet tikket det inn melding fra kong Harald.

– Det er alltid hyggelig å få gratulasjon av kongen. Det er synd å ikke få en bamseklem av ham her. Det er synd at han ikke kan være her. Han var i Seefeld for to år siden, og da fikk vi oss en god prat.

Da Riiber senere på kvelden feiret gullet med kake på hotellet, ba han Norges kombinertsjef Ivar Stuan om å hilse tilbake til kongen.

Oftebro var også i svært godt humør etter medaljeløpet.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg er utrolig stolt og glad for å starte VM-karrieren min med bronse. En perfekt start på mesterskapet. Jeg følte jeg gikk taktisk smart og sparte krefter underveis, men klarte ikke å ta opp kampen med dem helt i front på slutten, sa 20-åringen til NTB.

– Det er kult å være så nære Jarl på oppløpet. Jeg øynet sølvmedaljen, men bronse er utrolig bra, la han til.

Middels hopping

Storfavoritten Riiber fra Oslo kopierte gullbragden fra Seefeld-VM. Også for to år siden ble han verdensmester i kombinert i liten bakke og langrenn over 10 kilometer.

23-åringen startet i sporet 22 sekunder bak japanske Ryota Yamamoto. I hoppbakken var han kun tredje best etter et svev på 103 meter. Oftebro hoppet 100,5 meter og gikk ut 46 sekunder bak førstemann.

Som ventet tettet Riiber luken til teten tidlig i langrennet. Etter 2,5 kilometer lå fire mann i front. Tysklands beste kort så medaljehåpet glippe i den nest siste motbakken.

Der Riiber endte utenfor pallen i OL i Pyeongchang for tre år siden, er han blitt en langt mer iskald avslutter siden den gang.

– Jeg er blitt litt eldre og har fått bedre material ikke minst. I dag hadde vi gode ski, og det er viktig. Det handler om gode forberedelser og at jeg har vært i de samme scenarioene ganske mange ganger før. Jeg har avgjort ganske mange verdenscuprenn på samme måte, og det har gitt selvtillit.

Mer i vente?

Riiber har i vinter vunnet sju av elleve verdenscuprenn han har gått individuelt. Det gir lav odds på flere Riiber-triumfer i VM.

Bronsevinner Oftebro setter ord på hvor god Riiber er.

– Det er vanvittig kult. Han er best. Det stabile jevne nivået hans er høyere enn alle andres toppnivå. For at han kan slås må han hoppe dårlig og gå dårlig, og selv da er det vanskelig å slå ham. Han har et nivå vi andre ikke har, og han leverer gang på gang det presset han har. Det er utrolig kult, sier Oftebro til NTB.

Jørgen Graabak og Espen Bjørnstad la seg inn som nummer ni og ti, mens Espen Andersen tok 17.-plassen.

– Det var en bra laginnsats i dag, sier Riiber om den norske prestasjonen.
(©NTB)

På forsiden nå