Iversen opp på gullplass – Klæbo diskvalifisert etter oppløpsdrama

Emil Iversen jublet tappert for femmilsgullet etter at lagkompis Johannes Høsflot Klæbo ble disket i kampen mot Aleksandr Bolsjunov.

Saken oppdateres.

– Jeg er selvfølgelig lei meg på Johannes vegne. Han er den moralske vinneren i mitt hode, men jeg kan ikke ta fra meg gleden av at jeg endelig lykkes i mesterskap. Jeg må ha fokus på det nå. Den prestasjonen jeg gjør og formen jeg hadde i dag hvor alt stemmer. Det er det som veier høyest for meg, sa Iversen til NTB.

Iversen var strålende fornøyd med det han trodde var et sølvløp etter den dramatiske sluttspurten. Russland-stjernen Aleksandr Bolsjunov kom først inn i svingen til oppløpet, men brakk staven i duellen med Klæbo i den ytterste høyrekanten av oppløpet.

– Det er jo veldig rart. Det er det ikke noe tvil om, men den følelsen jeg får når jeg går over mållinjen om at vi har lyktes, den er så god at det kommer tårer, klemmer fra smører, trener og pappa. Det er det jeg jobber for og det jeg fikk nyte. Medaljeseremonien ble ikke som den kunne ha vært, men uansett så jublet jeg for jeg ble nummer to over mållinjen, og det er kjempestort for meg.

– Jeg får ikke gjort noe med juryen. Noen kan være uenig, men jeg vet at juryen kan være brutal av og til, og i dag var dem brutale. Det er et gull, men føles som sølv og helt magisk.

– Jeg så ikke hva som skjedde, men jeg har sett på episoden i ettertid og det er et raceaccident, sa Iversen.

Vurderer anke

Det gikk rundt en time før juryen bestemte seg for å diskvalifisere nordmannen. Norge kan fortsatt anke denne avgjørelsen.

– Jeg følte at han ville skvise meg ut. Han skar ut, men det var jo mye plass på hans venstre side. Jeg har fått beskjed om at jeg vant. Det blir tungt hvis jeg blir disket, sa Klæbo til NRK før avgjørelsen var tatt.

Da han ble informert om disken, gikk Klæbo rett ut av stadionområdet alene uten å snakke med noen.

– Riktig å diske Klæbo

Juryen fant at Bolsjunov var i sin rett da han valgte korridor på oppløpet.

– Jeg var først og hadde rett til å velge korridor og valgte den ytterste for å legge press på ham. Jeg brøt staven etter kontakten med Klæbo, sa Bolsjunov via tolk i et intervju med NRK.

– Jeg vet ikke om Klæbo skal diskes. Det er en juryavgjørelse. Jeg ble diskvalifisert i en lignende hendelse i Lahti, sa Bolsjunov

Treneren Egor Sorin mener juryen tok en helt riktig avgjørelse.

– Det er en rett avgjørelse, for denne episoden endte med at Aleksandr brakk staven. Vi vet at Klæbo ikke gjorde det med vilje, men han må tenke i forkant, sa Sorin.

Smaker som gull

Emil Iversen klarte å utnytte at Bolsjunov bare hadde en stav og ble dermed kåret til gullvinner.

– Jeg har tatt sølv. Det smaker litt som gull. Det er mange som har håpet og mange som forventet mye av meg og hvor jeg har sviktet tidligere. Sølv er like bra som gull, sa Emil Iversen til NRK etter løpet sitt

Etter å ha fått beskjed om at sølvet faktisk ble til gull, følte Iversen med sin diskvalifiserte lagkamerat.

– Jeg er veldig lei meg på Johannes sine vegne, det føles feil ut for ham. Jeg vil gi ham en god klem, han er den moralske vinneren i dag. Men det vil bli en feiring på hotellet uansett, for jeg ble nummer to og fikk gull. Det må feires, sa Iversen.

– Det er blitt et drømmemesterskap for meg. Det blir en veldig spesiell dag, men jeg må bare nyte følelsen av at jeg lyktes og klarte å komme i form, sa Iversen.

– Føler ikke jeg fortjener bronse

Simen Hegstad Krüger rykket opp til bronsen, mens Hans Christer Holund fulgte på plassen bak. Pål Golberg tok 8.-plassen.

– Det er en veldig spesiell situasjon hele greia. Jeg er fornøyd med løpet, men føler ikke at jeg har fortjent bronsen helt. Jeg føler det er tre som er bedre enn meg i dag. Det er veldig spesielt å få en bronse for dette her, sa Krüger til NTB.

Favorittene fulgte hverandre til over halvgått renn. Klæbo og Golberg valgte å bytte ski etter fem av åtte runder. Bolsjunov, Iversen, Holund og Krüger byttet ski først runden etter.

Ut på den nest siste runden var det svenske Jens Burman, Niskanen og Klæbo som dannet en trio. Iversen på nysmurte ski tok dem igjen og rykket til. Bolsjunov og Holund måtte slippe, men de var oppe igjen ved passering 41,5 kilometer.

Bolsjunov mot nordmennene

Ut på sisterunden skulle det handle om seks løpere. Tre nordmenn, en svenske, russeren og en finne. Tempoet ble satt ned slik at Krüger klarte å ta seg opp i gruppen igjen.

Opp den siste stigningen var det Bolsjunov i kamp med fire norske utøvere. Golberg fikk tempoproblemer og måtte slippe. Krüger var for øvrig i bakken tidlig i løpet, men var raskt oppe igjen.

Oppløpet ble det mest dramatiske i den 97 år gamle femmilshistorien. En time og ti minutter tok det før en nordmann var disket og en annen kåret til gullvinner.


(©NTB)

På forsiden nå