Kalisz åpnet USAs medaljekonto med svømmegull

Chase Kalisz fikk i gang den amerikanske medaljefangsten i Tokyo-OL. Han tok et klart gull på 400 meter medley i lekenes første svømmefinale.

Saken oppdateres.

For fem år siden svømte Kalisz inn til sølvet på samme distanse i Rio-OL. Søndag sto han øverst på seierspallen etter å ha dominert finalen.

27-åringen ledet med en kroppslengde etter 300 meter og vant med tiden 4.09,42. Jay Litherland sørget for dobbelt amerikansk triumf, mens bronsen gikk til australske Brendon Smith.

– Jeg følte det som jeg sviktet landet mitt i Rio. Nå fikk jeg min revansj, og det har ikke vært en enkel vei, sa en beveget Kalisz.

– Det var tøft da OL ble dratt veikk under beina på oss i fjor, og vi var usikre på om det kom til å bli noe av. Fem år med hardt arbeid ledet fram til dette øyeblikket.

USA er alltid blant de mestvinnende nasjonene i sommer-OL, men for første gang siden 1972 ble landet uten medalje åpningsdagen av et sommer-OL (bortsett fra 1980, da USA boikottet). Søndag ble medaljekontoen åpnet, og det er ventet et rush resten av lekene.

Det ble ytterligere fire amerikanske medaljer i bassenget søndag, men Kalisz sto for det eneste gullet.

Sjokkseier

Ahmed Hafnaoui fra Tunisia overrasket stort da han svømte inn til gull på 400 meter fri med 3.43,36. 18-åringen var den åttende og siste som kvalifiserte seg til finalen og svømte i bane åtte. Han sjokkstartet og holdt verdensrekordtempo halvveis. Han ble sliten mot slutten, men ble ikke innhentet.

Jack McLoughlin fra Australia tok sølvet og Kieran Smith fra USA bronsen i øvelsen der Henrik Christiansen ble nummer 21 i kvalifiseringen.

– Jeg kan ikke tro det. Jeg følte meg sterkere i dag enn i går, og nå er jeg olympisk mester, sa Hafnaoui.

Verdensrekord

Yui Ohashi sørget for japansk hjemmeseier på 400 meter medley for kvinner. Med 4.32,08 vant hun klart foran amerikanerne Emma Weyant og Hali Flickinger. Etterpå gråt hun gledestårer på seierspallen.

Australias kvartett på 4 x 100 meter fri satte verdensrekord med 3.29,69. Bronte Campbell, Meg Harris, Emma McKeon og Cate Campbell seiret foran Canada og USA.

Sverige ble nummer seks, men Sarah Sjöström vekslet først etter første etappe og satte olympisk rekord på 100 meter fri med 52,62.(©NTB)

På forsiden nå