Norge kjempet seg til 29-27 over Nederland: Flest seirer i OL gjennom tidene

De norske håndballjentene fortsatte suksessen i favorittrollen med 29-27 over Nederland. Norge overtok samtidig rekorden i antall seirer i kvinnehåndball i OL.

Saken oppdateres.

Sør-Korea ledet den statistikken før lekene startet, men etter lørdagens kamper er det 37-36 til Norge. Forspranget kommer trolig til å øke dagene som kommer.

Norge spilte første gang i OL i 1988 (sølv). Siden da har håndballjentene bare stått over én gang (2004).

Nora Mørk scoret på ni av ti skudd og var banens dominant. Med triumfen over Nederland ble gruppeseieren sikret. Motstanderen i kvartfinalen onsdag blir trolig enten Spania, Brasil eller Frankrike.

– Vi sa det rett etter kampen at det er deilig å få en så tøff kamp og vinne, sier Veronica Kristiansen til NTB.

Norge trengte ikke mange minuttene på å ta kontrollen på regjerende verdensmester (VM 2019 i Japan) Nederland. Det var lekent spill, bra fart og fine kombinasjoner som ga Norge tremålsledelse flere ganger i 1.-omgangen.

På tribunen

Med 16-13 til pause skaffet Thorir Hergeirssons lag seg en fin buffer før 2. omgang, men det ble spenning utover i oppgjøret. Det var den beste kampen så langt i sommerlekene.

Norge gikk fra 26-26 til 29-26. Det ble et lite og avgjørende rykk.

Spillere som Marta Tomac, Kristine Breistøl og Vilde Ingeborg Johansen ble sendt innpå og gjorde det godt.

– Jeg er så stolt over måten de spilte på. Det viser hvilket lag vi har, sier Camilla Herrem til NTB.

Keeper Silje Solberg hadde flere viktige redninger i andreomgangen.

– Det er utrolig moro at vi bruker hele laget. De som kom inn gjorde en god jobb i forsvar eller dunket ballen krysset. Selv føler jeg at jeg fortsatte har noe å gå på, sier Solberg til NTB.

Vant duell

Hun vant duellen med Tess Wester med 33 mot 20 i redningsprosent.

Etter at det er spilt 24 kamper i OL-turneringen, kommer ikke Norge unna å ha et tungt favorittstempel på seg.

Selv uten en småskadd Henny Ella Reistad, av mange ansett som verdens beste kvinnelige spiller, ble det aldri skikkelig trøbbel mot Nederland. Reistad fikk en trøkk i skulderen i kampen mot Montenegro. Det kan være at hun også står over den siste gruppekampen mot Japan mandag.

Utelukket

I den andre puljen, der flere lag har skuffet spillemessig, er Sverige allerede gruppevinner. Dette betyr at det ikke kan bli noen naboduell før i en eventuell OL-finale 8. august.

Svenskene er glade for å kunne møte Norge først i den tredje cupkampen.

– Norge har den beste kvaliteten og har hatt det over tid. Vi får en mulighet til å møte et lag mer av vårt kaliber i en mulig semifinale, sier Sverige-trener Tomas Axnér til avisen Aftonbladet.
(©NTB)

På forsiden nå