Magnus Carlsen økte ledelsen i Champions Chess-finalen

Magnus Carlsen ble satt på prøve av Shakhriyar Mamedyarov søndag, men vant i armageddon og økte sin ledelse i finaleturneringen i Champions Chess Tour.

Saken oppdateres.

Wesley So ble utklasset av Maxime Vachier-Lagrave, og dermed leder Carlsen med seks poeng.

Carlsen gjorde lørdag kort prosess med Jan-Krzysztof Duda i første runde i onlinetourens 10. og siste turnering. Da vant han de to første partiene og sikret seieren allerede med en rask remis i tredje parti.

Søndag fikk han atskillig tøffere motstand fra Mamedyarov, som med sedvanlig offensivt spill vant begge sine hurtigsjakkpartier med hvite brikker. Carlsen var begge ganger tvunget til å slå tilbake og vinne med hvitt for å holde seg inne i kampen, og det greide han.

Etter seier og tap i lynsjakk ble det til slutt seier i armageddon på en dag da spilleren med hvite brikker vant sju ganger på rad.

– Det var ikke veldig bra i dag, men jeg overlevde på en måte. I lynsjakken var jeg veldig dårlig. Det er noe å tenke på. Det positive er at jeg får gode stillinger og vinner med hvitt, men svartspillet må bli bedre, sa Carlsen til TV 2.

Kaotisk

I lynsjakkomspillet vant Carlsen først et kaotisk parti med hvite brikker. Mamedyarov gjorde en grov tabbe etter å ha spilt seg til en svært lovende stilling, og etter 25 trekk vant Carlsen. Dermed ledet han for første gang duellen mot aserbajdsjaneren.

Så var det Carlsens tur til å gjøre en stor feil. Han spilte offensivt med svart og skaffet seg en lovende stilling, men et tabbetrekk vippet partiet i motstanderens favør. For sjette gang på rad søndag vant spilleren med hvite brikker.

– Han spilte veldig desperat, men det ville ikke holdt om ikke jeg hadde spilt dårlig og gjort en konkret overseelse, sa Carlsen.

I armageddon kom den sjuende strake hvit-seieren da Carlsen vant etter 22 trekk.

Vant annenhver gang

I hurtigsjakken gikk Mamedyarov offensivt til verks fra start og vant det første partiet etter 45 trekk.

Carlsen slo tilbake i neste parti og utlignet. En stund så han ut til å ha gitt fra seg et avgjørende overtak, men han spilte seg raskt til vinnerposisjon igjen og omsatte det i seier etter 51 trekk.

Mamedyarov ga seg ikke og vant tilbake overtaket med seier i tredje parti. Det var over etter 56 trekk.

Dermed måtte Carlsen vinne med hvitt for å tvinge fram omspill og unngå en poengløs dag. Han skaffet seg et klart overtak, men Mamedyarov så ut til å kunne hale i land remis inntil han gjorde en stor feil mot slutten. Etter 50 trekk utlignet Carlsen til 2-2 og sikret omspill.

Spillerne tok med seg poeng inn i finaleturneringen basert på prestasjoner i tidligere turneringer, og Carlsen og So er langt foran de andre. Det skilte fire poeng i norsk favør etter at tetduoen begge vant åpningsdagen, men etter søndagens dueller er gapet økt til seks poeng.

Mandag spiller Carlsen mot Vachier-Lagrave.

(©NTB)

På forsiden nå