Ny VM-remis for Carlsen i Dubai: – Spenningen stiger

Det ble remis for femte parti på rad for Magnus Carlsen mot Jan Nepomnijasjtsjij i langsjakk-VM i Dubai onsdag.

Saken oppdateres.

Stillingen er dermed 2,5-2,5. De 19 siste VM-partiene i klassisk sjakk har endt med remis for Carlsen.

Jan Nepomnijasjtsjij med hvite brikker og en spansk åpning fikk en liten fordel utover i partiet. Etter 16 trekk viste beregningene at russeren hadde en fordel som tilsvarte omtrent en halv bonde, men det ble senere justert inn til å bli en helt jevn stilling.

– Han sto best. Han hadde den typen fordel hvor det ikke var motsjanser for meg. Det kan være ubehagelig, men i sånne kamper er det mer behagelig å forsvare seg på stillingen 0-0 enn hvis noen leder, sa Carlsen til NRK.

– Trist stilling

«Nepo» hadde 20 minutter ekstra tid å gå på etter 13 trekk, men klarte ikke å dra fordel av det. Trekkene gikk unna mot slutten, og begge hadde 24 minutter igjen etter 40 trekk da de fikk en time til på klokka.

Etter en trekkgjentakelse endte det med nok en remis etter 43 trekk.

– Han gjorde et smart åpningsvalg i dag. Jeg endte opp med en litt trist stilling, men heldigvis er det ofte sånn at så lenge man kan hindre at stillingen blir veldig mye dårligere, kan man holde seg, forklarte han.

Nå venter en hviledag før to strake partier med hvite brikker for Carlsen.

– Hardt for en av oss å slå gjennom

– Spenningen stiger. Det blir klarere og klarere at det blir hardt for en av oss å slå gjennom. Jeg får en hviledag nå. Det er bra, men det er ikke lett, erkjente nordmannen.

Magnus Carlsen har vært verdensmester i langsjakk uavbrutt siden 2013. Han har vunnet dueller mot Vishy Anand (to ganger), Sergej Karjakin og Fabiano Caruana. Forrige mesterskap ble spilt i 2018.

Siden den gang er serieformatet økt fra 12 til 14 partier. Håpet var at det skulle gi flere seirer, men så langt har det ikke slått til. Den «evigvarende» remisrekken har bare fortsatt.

Førstemann til 7,5 poeng blir verdensmester. Et eventuelt omspill skjer 15. desember.

Torsdag er det hviledag. Det sjette partiet spilles fredag.

(©NTB)

På forsiden nå