Makt i trøndersk idrett:

Mannen som mistet all makt

OSLO: Han var blant de aller mektigste, men forsvant med et brak. I dag styrer den en gang så mektige RBK-formannen en bakgårdsklubb i Oslo.

Saken oppdateres.

Før han var fylt 30 gikk lederemnet inn i sin første periode som RBK-formann. Deretter avanserte han til å bli sjef i Norges Fotballforbund. Det første fallet skjedde etter en turbulent periode med tøffe maktkamper i forbundet. Hansen tok sin hatt og gikk. Han startet på ny frisk da han kom tilbake til RBK i starten av storhetstiden i 1988. Tre år senere kom den såkalte kemner-saken, som skulle snu opp ned på livet til en av de mest utpregede maktpersonene i trøndersk idrett.

Adresseavisen innleder i dag en artikkelserie hvor vi retter fokus mot maktpersoner i idretten. Derfor dro vi til Oslo for å prate med en av de mest omstridte idrettsledere som noen gang har regjert i Trøndelag.

Les også: Per Ottesen om maktkampen før ski-VM

Bak nyhetene: Makten og spillet

Manipulerende og arrogant

Manipulende, arrogant og et typisk eksempel på et maktmenneske er betegnelser som er blitt brukt på Eldar Hansen. Samtidig kan også fremstå som usedvanlig sjarmerende.

- Mange har sagt at jeg er maktarrogant. Unge Eldar var fornøyd når tre stemte for og to stemte mot. Jeg har lært såpass at større saker bør ha større forankring, sier han i dag.

Avgangene både i forbundet og i Rosenborg innebar et voldsomt ytre press og et kraftig mediekjør. Særlig Hansens vei ut av Lerkendal var hardt både for ham selv og hans nærmeste.

Adresseavisen møter den gamle RBK-helten på Skeids kontorlokaler på Grefsen. Femmåls-Hansen flyttet for to år siden til Østlandet, engasjerte seg først på Åråsen, hvor han satt i styret for LSK AS i et par år. Nå er han styreleder i Skeid, Lillestrøms samarbeidsklubb. Eldar var en pådriver for å få på plass samarbeidet mellom de to klubbene. Da fotballforbundet mente han ikke kunne sitte i begge, falt valget på Skeid, en av landets beste klubber når det gjelder talentutvikling.

Godværet i hovedstaden bærer ingen bud om nyheten som kommer fra Lerkendal senere på dagen. Enda en lederskikkelse forsvinner fra Brakka. Denne gang har Knut Torbjørn Eggen levert sin oppsigelse. Eldar Hansen har til tross for sin hovedstadstilværelse fortsatt hjertet i Rosenborg. Selv med den vonde avskjeden for over femten år siden.

Fremstilt som kjeltring

- Kemner-saken var vanskelig. Trykket sto på i flere måneder. Slik jeg ser på det nå, var det krefter rundt meg som allerede da jeg kom tilbake til Rosenborg begynte å grave opp ting for å få meg kastet. De mente at jeg og Nils Arne Eggen var for sterke.

En vårdag i 1992 ble Eldar Hansen hentet av to sivilkledte politimenn. En storstilt etterforskning ble satt i gang mot Rosenborg. Det ble antydet at det foregikk dokumentforfalskninger og at fiktive kjøreregninger ble produsert på Brakka på Lerkendal. Eldar Hansen ble fremstilt som en kjeltring.

- Jeg trodde alt var ryddet opp da jeg kom tilbake til klubben i 1989. Og hadde jeg vært klok, hadde jeg kastet kortene med en gang. I stedet valgte jeg å ta opprenskningen over tid, sier han nå.

Alex Ferguson i Nordre gate

Det sittende styret holdt ut til tross for støyen. 2. august 1992 spilte Rosenborg treningskamp mot Manchester United på Lerkendal. Etter kampen samlet begge lag seg på utestedet Carl Johan i Nordre gate. Der kom den hardt pressede Rosenborg-formannen i snakk med mannen som er blant verdens mektigste idrettsledere i dag, Sir Alex Ferguson.

- Jeg hadde en lang samtale med ham i andreetasjen på Carl Johan. Jeg fortalte ham hva jeg var oppe i og han sa at jeg ikke skulle trekke meg. Overfor meg fortalte han at United i flere år hadde diskutert tilsvarende spørsmål. Det tok tre år før det roet seg i Manchester, fortalte Ferguson. I Trondheim fortsatte trykket mot Rosenborg og meg, særlig fra Adresseavisen, og det gikk hardt utover familien, forteller Eldar.

En drøy måned etter at Alex Ferguson hadde forlatt byen, kastet han kortene under klubbens ekstraordinære årsmøte. Eldar Hansen fulgte ikke United-legendens råd. Karantenen han fikk fra fotballforbundet satte ham ute av fotballen et par år. Maktmennesket Eldar Hansen fikk føle avmakt.

Jogging og null alkohol

- Hvordan taklet du tiden mens kemnersaken sto på?

- Folk gravde og forsøkte å få opp saker mot meg. Det var mange runder jeg var skikkelig lei og jeg opplevde ikke all verdens støttekultur i RBK. Men når det trykket som verst, dro jeg ut på joggetur. For meg er det fotball som er trening og å jogge er det verste jeg vet. Likevel gjør jeg det i slike perioder. I tillegg holder jeg meg unna alkohol. Og jeg har alltid sovet om nettene, uansett, forteller Hansen.

I starten av storhetstiden var Eldar Hansen og Nils Arne Eggen de to tungvekterne på Lerkendal. I dag har Nils Skutle overtatt rollen. Skutle har stått støtt helt siden Eldar Hansen forsvant, til tross for alle utskiftingene på Lerkendal de siste årene.

- Skutle har for mye makt

- Antagelig har Skutle alt for mye makt. Styret i Rosenborg har vært for tynt. De kunne ha plukket fra øverste hylle i norsk næringsliv, hevder Hansen, som også er sterkt kritisk til valgkomiteen.

- Du kan ikke ha løpegutter og manipulering i valgkomiteen hvis RBK skal fornyes, mener Eldar Hansen.

For rundt tyve år siden var han blant norsk idretts aller mektigste. Fallet fra RBK bidro også til et gigantfall på maktstigen for mannen som i dag leder en klubb som konkurrerer med Ranheim om opprykk til 1. divisjon.

 
På forsiden nå