Han flyr aldri alene

Det er et godt stykke fra Stortinget til Fannremsmoen. Jorodd Asphjell er sjef begge steder. Samtidig.

Saken oppdateres.

- Han er ikke mye hjemme. Reiser veldig mye, drar tidlig ut på morgenen og kommer hjem sent på kvelden. Slik har han alltid vært, men man blir vant til det, sier Torodd Asphjell, sønnen til trøndersk idretts mektigste mann, Jorodd Asphjell.

Bygger praktanlegg i Orkdal

Jorodd er inne på alle arenaer og ønsker også å benytte posisjonene sine. Humørfylt, entusiastisk og med en egen evne til å forankre sine prosjekter og få dyktige personer med på laget. Jorodd Asphjell (48) er en lag-spiller som aldri flyr av gårde alene.

Lederen for Stortingets idrettslag er primus motor for å sette i stand Trøndelags nest beste fotballarena. Kun Lerkendal vil danke ut Fannremsmoen når anlegget står klart i sommer. Men det er langt ifra kun på Fannrem Jorodd Asphjell er fremtredende. Linken inn til regjeringen går via Trond Giske. I Trøndelag har han nære bånd til både Rita Ottervik og Tore O. Sandvik. Blant toppene i idrettsforbundet kjenner han de som er verdt å kjenne og også mot miljøet i Olympiatoppen er veien kort. Er det en sak han ønsker å ta opp rundt Rosenborg, slår han på tråden til trøndersk idretts nest mektigste, RBK-sjef Nils Skutle.

Strever med Nord-Trøndelag

Han vokste opp på Fannrem, er jevngammel med Knut Torbjørn Eggen og hadde Nils Arne som trener da han var keeper på Orkdals guttelag, en klubb hvor han i dag er æresmedlem. Han slår fortsatt jevnlig av en prat med de to fotballpersonlighetene. Kontakten med hoppverdensmester Roar Ljøkelsøy pleies på hytta i Svorkbygda hver påske. Når da også Jorodd har et godt forhold til håndballens mektigste i Trøndelag, Svein Olav Øie, er det vanskelig å finne arenaer hvor Jorodd Asphjell ikke er inne i. Ett område hvor han imidlertid ikke har fått skikkelig fotfeste, er i Nord-Trøndelag. Det er ingen hemmelighet at forholdet mellom de to idrettskretsene ikke fungerer optimalt. Jorodd strever for å bedre situasjonen. Som ny leder i Sør-Trøndelag idrettskrets har han alle muligheter til å føre trønderidretten sammen, en utfordrende oppgave som vil kreve alt hva 48-åringen besitter av lederegenskaper.

Foruten kretslederjobben og vervet som styremedlem i Norges Idrettsforbund er han også leder i Granåsen Arrangement, markedssjef i Orkla Fotballklubb og styremedlem i Orkdal IL. Asphjell var blant annet mannen som kom med ideen om Eggens trenerskole i hjembygda Orkdal. Alt dette i tillegg til hans hovedbeskjeftigelse, som heller ikke er til å kimse av: Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet.

Ripe i lakken i Granåsen

Han lykkes vanligvis godt med det han meste han foretar seg. Riktignok førte det uventede underskuddet i Granåsen til en aldri så liten ripe i lakken for Jorodd Asphjell. Nå jobber han hardt for å få Granåsen-skuta på rett kjøl.

Mye av jobben må han ta via telefon fra Oslo, hvor han bor til daglig. Så ofte han kan drar han hjem til Trøndelag og vanligvis oppholder han seg i Orkdal i helgene. Sønnen Torodd spiller selv på A-laget til Orkla og yngstesønnen Ola spiller på Orkdal Ils guttelag. Jorodd er ofte tilskuer både på kamp og trening.

- Hvordan får du tid til alt?

- Det er vel slik at jo mer man har å gjøre, jo flinkere må man være til å styre tiden sin. Som styreleder forsøker jeg å delegere ansvar. Jeg tenker slik at det er viktig å samle dyktige folk rundt meg og gi alle spesifikke ansvarsområder. Jeg bruker tid på det som gir resultater. Et spørsmål er hvor lenge man skal sitte i verv. Dersom jeg føler at jeg ikke lykkes med å nå målsettingene, vil jeg gi meg. Jeg har ikke noe mål om å sitte med flest mulig verv, målet er alltid å skape noe. Jeg ønsker å bidra til at Trondheim som storby og Trøndelag blir satset på i forhold til spillemidlene, og med et bredt nettverk kan jeg bidra til å finne løsninger.

Et organisasjonsmenneske har han vært helt siden ungdommen, men det særlige engasjementet innenfor idrett ble født først da han begynte å følge opp sine egne barn. Først i langrennsløypa og så på fotballbanen.

- Jeg har aldri vært trener og lagleder. Jeg må ha oppgaver hvor jeg får styre tiden min selv, sier Asphjell.

Et forbilde for sønnen

Flere har stilt seg kritisk til hans mange roller, særlig det at han involverer seg både på klubbplan, krets- og forbundsnivå samtidig. Er han til enhver tid i stand til å holde oversikt over hvilken hatt han har på hodet?

- Jeg mener at som styremedlem i idrettsforbundet er det en forutsetning å ha god innsikt i særkretser og idrettskretser. Som kretsleder må jeg ha kjennskap til det som skjer på klubbplan. Det blir litt det samme som når man sitter på Stortinget. Du må vite hva som skjer rundt om i Norge. På samme måte som de som sitter på Brakka på Lerkendal. De må ut og se hva som rører seg i fotball-Trøndelag, sier Jorodd Asphjell.

Selv om resten av familien som oftest må spise middag uten far Jorodd ved bordet, er stortingsrepresentanten et stort forbilde for sønnen Torodd, som har tatt opp arven og er leder i Orkdal AUF.

- Han er en mann å se opp til. Alltid like ivrig, slår sønnen fast.

 
På forsiden nå