Giske endrer grasrotordningen

Trond Giske vil ikke at grasrotmidler skal gå til idrettslag som Nidaros Multisportforening. I løpet av høsten blir derfor ordningen endret.

Saken oppdateres.

- Vi er i ferd med å lage en endring i regelverket hvor vi setter tak på for eksempel 5000 kroner pr. medlem. Hvis en klubb har ti medlemmer, vil de maks få utbetalt 50.000 kroner i løpet av et år, sier Giske.

Endringen i grasrotordningen er et direkte svar på Adresseavisens avdekking av Nidaros Multisportforenings utnyttelse av systemet. I dag får klubben utbetalt over 100.000 kroner i grasrotmidler, i tillegg til de 62.000 kronene de mottok første juni. Etter oppslaget i mai ble 120 foreninger slettet fra listene, men multisportforeningen i Trondheim er fortsatt med.

Les også: Storspiller fant smutthullet

Pr. 14. august hadde det nystartede idrettslaget, som har en storspiller som styreleder, kun 12 givere, og de ligger på tredjeplass over idrettslag i Midt-Norge som mottar mest grasrotmidler. Totalt har disse 12 giverne spilt for mer enn 3,2 millioner kroner på Norsk Tippings ulike spill. I mai fikk Adresseavisen opplyst at multisportforeningen hadde rundt fem medlemmer. Hvis ikke medlemstallet stiger drastisk utover høsten, vil Nidaros Multisportforening bli berørt av ordningen.

- Ikke vanntett

Helst ville Giske latt den ubyråkratiske ordningen forbli urørt, og han er tydelig provosert over at multisportforeningen forsyner seg med så stor andel av grasrotmidlene.

- Vi kan aldri etablere et vanntett system, uansett om vi snakker trygdeordninger, grasrotandel eller andre ordninger. Jeg vil at dette skal være en enkel måte for frivilligheten til å skaffe seg inntekter på. Derfor ønsker jeg ikke å innføre et byråkrati som bidrar til at mindre lag og foreninger ikke makter å delta. Jeg vil ikke ramme de ærlige, sier han.

Les også: Somler med å tette smutthull

- Når vil endringen tre i kraft?

- Det vil ta noen måneder, blant annet skal den ut på høring til ulike instanser, men jeg håper endringen blir innført innen neste utbetaling første januar, sier han.

Prestisje

Innføringen av grasrotmidlene første mars har vært et av Giskes viktigste prestisjeprosjekt, og er kulturministerens svar til frivillige lag og foreninger i Norge som mistet store inntekter da automatinntektene forsvant. Fem prosent av hva spillerne, eller giverne som de blir kalt, bruker på Norsk Tippings ulike spill, går tilbake til spillernes favorittklubb. Pengene utbetales tre ganger i året, og første september var andre gang tippegiganten betalte ut grasrotmidler.

Les også: Liverpools supporterklubb får grasrotpenger

I løpet av året kommer Norsk Tipping til å tilbakeføre nærmere 200 millioner kroner tilbake til frivillige klubber. 75 prosent av dette går til idrettslagene.

- I dag vil 3,3 millioner kroner komme på kontoene til sørtrønderske lag og foreninger som mottar midler fra grasrotandelen. Dette kommer i tillegg til 4,1 millionene som ble utbetalt første juni, forklarer Giske.

Kolstad best

Kolstad Håndball er laget i Midt-Norge som får mest penger fra grasrotordningen, og i dag økes bankkontoen med nye 135.000 kroner. I juni fikk Kolstad overført 134.000 kroner, og en nøktern prognose tilsier at håndballklubben vil runde 400.000 kroner i løpet av året. For å feire dette møtte kulturministeren og fylkesordfører Tore O. Sandvik opp i klubbhuset med kake og gratulasjoner.

Les også: Ber Giske betale selv

- Det er et lite eventyr. Hvis vi får like mye resten av året, vil grasrotandelen utgjøre 25-30 prosent av vår årsomsetning. Pengene bruker vi blant annet på integreringstiltak for barn og unge, og på et fond der ungdommene kan søke om midler slik at de kan spille håndball gratis, sier Jostein Sivertsen, daglig leder i Kolstad Håndball.

 
På forsiden nå