Knyken bygger for fremtiden

* 50 millioner investeres * 5 nye hoppbakker med plastdekke * Ny asfaltert skiløype * Nytt skiskytterstadion * Ny alpinbakke * Snøgaranti fra 1. november * Overnattingsmuligheter * 200 frivillige i arbeid

Saken oppdateres.

Fem nye hoppbakker, ny skiskytterarena, ny langrennsløype, utvidet alpinanlegg, overnattingsmuligheter og snøgaranti fra 1. november. Slik blir det nye rekrutteringsanlegget i Knyken.

– Dette blir landets beste, og mest komplette rekrutteringsanlegg. Klart det er ambisiøst, men her i Orkdal har vi god erfaring med toppidrett og god rekruttering i vintersport, sier primus motor og anleggsansvarlig i Orkdal IL, Jorodd Asphjell og legger til at alle i kommunen har et stort engasjement for skisport og i særdeleshet Knyken.

– Når det først skal bygges et anlegg som dette, er det naturlig at det skjer i en kommune hvor det er kultur for toppidrett.

Den største jobben er utvilsomt å få fire hoppbakker på plass ved siden av den allerede eksisterende. Mye masse må sprenges ut, og man kalkulerte med at 28000 kubikk stein måtte vekk. Men det regnestykket har allerede sprukket, og massen med stein blir nok nærmere det dobbelte.

Klart til vinteren

Det er med andre ord i Knyken det skjer, og når rekruttanlegget står ferdig neste år, vil det være landets beste og mest moderne. Det vil si, allerede kommende vinter vil det være fullt mulig å konkurrere i de nye anleggene i Knyken, men det er først neste sommer det vil bli lagt plast i bakkene og løypene asfaltert. Da blir også alpinanlegget oppgradert.

– Klart vi er stolt, men det er fortsatt en lang vei å gå før alt er på plass. Det sier stortingsrepresentant Jorodd Asphjell, som i likhet med alle andre, må ta sin daglige tørn med dugnadsinnsats mens han er hjemme på ferie. Hans jobb er å kjøre en av tre dumpere som er i trafikk 12 timer i døgnet.

– På denne måten selger vi vår arbeidskraft til entreprenøren, som på sin side betaler idrettslaget for jobben vi gjør, legger han til.

I rekordfart

Starten for oppgradering av skianlegget i Knyken gikk 6. april. Siden har alt gått i rekordfart. Nå er det maskiner av alle slag som preger anlegget. Og samtidig som flere bakker er under bygging, jobbes det kontinuerlig med nye skiløyper og nytt skiskytterstadion. Når dette er ferdig, starter utbyggingen av Knykstuggu, som i tillegg til å bli oppgradert, vil inneholde overnattingsplasser, samt garderober og dusj. Det samme gjelder for varmestua for hopperne, der moderniseringsarbeidet allerede er i gang.

Snøgaranti

Og som ikke dette var nok, så er et vannbasseng i ferd med å komme på plass i Knyken, slik at snøproduksjon blir gjort mulig for de mange anleggene.

– Vi skal ha snøgaranti fra 1. november. Fra den datoen skal det være mulig å boltre seg både i sporet og i bakkene, sier Asphjell. Kuldegradene trives utmerket i Orkdalsregionen, og når snøen omsider kommer, er det gjerne Knyken som først blir velsignet.

– Mange tror vi er gal, som har satt i gang dette prosjektet. Men nå er vi i gang, og dette skal vi får til.

50 millioner

Prislappen på hele moroa blir rundt 50 millioner kroner, hvorav 35 millioner går med til første etappe. Det vil si, arbeidet som allerede er i gang. De siste 15 millionene er satt av til neste år, til utbygging og oppgradering av alpinanlegget. Orkdal kommune og Orkdal Sanitetsforening bidrar med til sammen ti millioner kroner. I tillegg har det lokale næringslivet vist enorm vilje til å være med på spleiselaget. Til syvende og sist er det likevel Orkdal IL som sitter med det økonomiske ansvaret, men all den tid dugnadsånden er så levende, føler man at økonomien er under kontroll.

– Bygdas bønder leverer gratis tømmer og gårdssageierne skjærer og leverer ferdig materiale i Knyken. Her bidrar hver eneste innbygger, sier Jorodd Asphjell, klar for en ny runde med dumperen.

 
På forsiden nå