Travelt hockeyliv for Markus

Tre timer på is hver dag skal gjøre Markus Noteng til eliteseriespiller i ishockey.

Saken oppdateres.

Daglig er 16-åringen en av 21 spillere som trener ishockey i skoletiden. Målet er å bli tatt opp som fast inventer på elitelaget til Rosenborg. Greier ikke ungdommene det, har de utdanningen å falle tilbake på. Markus Noteng har allerede debutert i eliteserien og trives bra med sin travle hockeyhverdag.

Stor betydning

Sammen med Sander Valde er Markus Noteng den som har nådd lengst og allerede har flere innhopp bak seg i eliteserien.

– Jeg har vært i troppen fem-seks ganger, og slapp til på isen mot Vålerenga. Det var stort, sier 16-åringen som ikke er i tvil om betydningen av hockeytilbudet i skoletiden i Trondheim.

– Tidligere trente vi en time om dagen, nå har vi tre timer på is hver eneste dag. Mye av treningen foregår i skoletiden. For Rosenborg betyr ordningen at de hele tiden kan rekruttere nye spillere til elitelaget, i stedet for å hente utlendinger.

På kveldstid trener Noteng sammen med elitelaget til Rosenborg, men i tillegg er han fast inventar på klubbens førstedivisjonslag og U-19 elitelag.

– I perioder blir jeg lei hockey, blant annet har vi mange og lange bussturer, men trenerne er flinke til å regulere treningsmengden, så det går bra, sier han.

15-20 timer på is

Den tidligere TIK-treneren og landslagsbacken Jan Roar Fagerli er trener og lærer for hockeyelevene, som enten går på Brundalen- eller ved Strinda videregående skole. Det unike med ordningen er at elevene kan velge mellom en yrkesrettet utdanning eller studiespesialisering, det som tidligere het allmennfag. Innbakt i undervisningen har de 12 ukentlige skoletimer på is.

– Uten dette tilbudet kunne vi ikke sagt at trøndersk ishockey drev fremtidsrettet. Blant gruppen av elever er det flere potensielle eliteserie- og landslagspillere, fastslår Jan Roar Fagerli.

– Med klubbtreningene på kveldstid har spillerne nå 15-20 timer istid, i tillegg til kamper og egentrening. Det er på samme nivå som jevnaldrende i Sverige, Finland og Slovakia har, sier Fagerli.

Velger Trondheim

Aktører på Østlandet har vært på banen i mange år og tilbudt videregående hockeyskole i privat regi, men mange hockeyelever har hatt trøbbel med å fullføre utdanningen på grunn at de måtte fordype seg i allmenne fag.

– De siste to årene har alle i nærområdet, med unntak av noen få, valgt å bli elever hos oss. I tillegg har et par stykker flyttet fra Stavanger og Oslo til Trondheim. Rundt 40 prosent av gruppen er elever ved yrkesrettet fag.

– Hvor mange av hockeyelevene kan nå eliteserienivå?

– I dag har vi to spillere som allerede er på elitelaget til Rosenborg. I tillegg finnes en håndfull andre som er aktuelle hvis fremgangen fortsetter. Målet er at vi hvert eneste år skal rekruttere spillere til eliteserien, men vi kommer neppe dit at Rosenborg kun vil bestå av trønderske spillere. Akkurat som i Sverige trenger vi utenlandsimporter som bidrar til å løfte nivået noen ekstra prosenter.

Fagerli mener hockeytilbudet i Trondheim er bra, men at de fortsatt har mer å gå på.

– Sammenlignet med de private konkurrentene mangler vi flere trenere i forhold til utøvergruppen. Sør-Trøndelag fylke har lagt til rette et fantastisk tilbud, men vi er ennå ikke i mål. 
På forsiden nå