Lagt i bakken med én finger

Se den utrolige videoen.

Saken oppdateres.

KRISTIANSAND: Vågsbygd Karateklubb (VKK) hadde i helgen besøk av japanske Soke Yamaue. Den anerkjente 66-åringen, som er bosatt i Danmark, innehar 10. Dan (høyeste nivå) i stilarten Aiki Jutsu, og er ekspert på nervepunkter, kast og låsninger.

- Det er veldig inspirerende å ha ham her. Vi får nye impulser, og det har vært veldig lærerikt, sier Erik Olsen i VKK.Yamaue har trent kampsport siden han var fire år gammel, og er en av få personer i verden som aktivt kan bruke ki, noe som betyr at han aktivt angriper med sin ki-energi. Det innebærer at han overfører energien fra seg selv og motstander, og sender alt tilbake til sistnevnte.

- Han får min og sin egen energi tilbake, sier Yamaue til fvn.no .

Sjelden oppvisning

Motstanderne som opplever dette mister ofte kontrollen over egen kropp, og kan bli helt paralysert. Vanskeligheter med å puste og bevege seg, samt smerter, er også veldig vanlig.

- Det blir en slags selvlåsende effekt, sier Yamaue.

Japaneren viser ikke frem teknikken sin så ofte lenger, men fvn.no fikk æren av å være til stede da han holdt oppvisning for deltakerne under helgens treningssamling.

- Det er veldig, veldig sjeldent at han viser så mye, sier Alvar Wattne, som har vært 66-åringens elev de 12 siste årene og har sort belte i Yamaue Aiki Jutsu.

- Ikke fake

Oppvisningen til Yamaue var nesten surrealistisk, og man skulle nesten tro at det var skuespill som foregikk ute på dojoen til karateklubben.

- Mange tror det er ”fake”, men dette er ikke avtalt spill. At en som har holdt på med dette i 62 år, skal drive med skuespill er helt uvirkelig, sier Wattne.

Mosby-gutten var én av de som ble ”offer” for Ki-teknikken til Yamaue i helgen, og han prøver å forklare hvordan det føles.

- Den beste sammenligningen er kanskje at man holder på et strømgjerde, og får strøm gjennom kroppen. Ofte er det også slitsomt og smertefullt, sier Wattne, som har sett Yamaue utføre teknikken flere ganger.

- Dette bryter med det mange mener er fysisk mulig, sier Wattne.

For utrente menneske kan det være farlig, og man kan risikere at hele kroppen kollapser dersom man blir utsatt for dette.

 
På forsiden nå