Kvaal Østerbø blir «svensk»

Etter fjorårets VM på hjemmebane tok Øystein Kvaal Østerbø en tenkepause. Den endte med flytting til Sverige og full satsing videre.

Saken oppdateres.

Orienteringsløperen fra Trondheim følte det var på tide med et miljøskifte. Så da svenske IFK Lidingö kom med et tilbud om ny klubb, ny hjemby og ny jobb, så takket han ja.- At VM var i Trondheim i fjor holdt meg nok hjemme litt lenger enn jeg ellers hadde blitt, sier Kvaal Østerbø, som har 14 år i Wing bak seg.I tiden etter VM grunnet han en stund på om han kanskje skulle velge å finne en «vanlig» jobb. Konklusjonen ble at det hadde blitt for vanskelig å kombinere med full satsing på orientering. Dermed ble det jobb i et prosjekt som skal gi O-kart til folket på Lidingö, en øy rett utenfor Stockholm med bystatus. For to uker siden flyttet han dit – i første omgang frem til høsten.Lidingö er kanskje mest kjent for Lidingöloppet, et årlig terrengløp den siste helgen i september med over 30000 deltakere. Dette løpet besørger det økonomiske fundamentet til Kvaal Østerbøs klubb. Men selv kommer han ikke til å delta.- Samme helg er det verdenscupfinale i orientering, så jeg håper jeg ikke er hjemme da, sier Øystein lurt.

VM sesongens store mål

Vinteren han har bak seg har bestått av mer løping enn tidligere år. Han har nedprioritert langrennsskiene og skiorientering for å få flere mil med løping. Siden nyttår har han trent i både Kina, New Zealand, Australia, Portugal, Tyrkia og Italia.Sesongens store mål blir naturlig nok VM i Frankrike. Hovedmålet blir som tidligere sprinten. Den foregår i trange smug og bygater i gamlebyen i Chambéry. Da passer det bra at Gamla Stan i Stockholm kanskje er det stedet i Skandinavia som ligner mest på de forholdene som venter i VM.- Som type sprint passer den meg bra. Høy fart, men samtidig teknisk krevende. Og Gamla Stan kan gi relevant trening, rapporterer den ferske Sverige-beboeren.Han håper også å kunne kvalifisere seg for det norske VM-stafettlaget, som vil bli regnet som en gullkandidat.

Deltok i SM

Palmehelgen deltok han i det svenske mesterskapet. Uten å slippe opp på treningen ble han nummer fire, bare 15 sekunder fra gullet. Den første større konkurransen for hans del blir Tiomila i månedsskiftet april/mai, hvor han i år løper for et lag med høye ambisjoner. I fjor vant Lidingö dameklassen og ble nummer sju på herresiden. Etter Tiomila ramler det så på med viktige løp frem mot VM midt i august. 
På forsiden nå