Italienerne har tapt på forhånd

SAPPADA: Italiensk langrenn er i en økonomisk krise som får konsekvenser i VM. Italienerne føler at de har tapt før start fordi de ikke har gode nok ski.

Saken oppdateres.

- Sist sesong hadde vi ikke gode nok ski i verdenscupen. Det ble et psykologisk problem for utøverne. De føler at de har tapt på forhånd, sier tidligere verdensmester Marco Albarello som nå er med i trenerteamet.

Italienerne mangler penger til alt fra forberedelser til smøreteam, sliping av ski og forskning. De har endelig fått en slipemaskin tilsvarende den som står i Steinkjer, men har ikke råd til å lønne folk til å betjene den. Den jobben må gjøres på hobbybasis.

Betaler selv

I vinter har de italienske løperne delvis vært nødt til å betale en andel av utgiftene til reiser og hotellopphold av egen lomme. Det italienske skiforbundet ligger langt etter med utbetaling av stipender og godtgjørelse til løperne. Først nå kom pengene løperne skulle hatt for to år siden, og det var takket være at Stefania Belmondo laget bråk. Den lille kruttønna fant seg ikke i å bli holdt for narr lenger.

- Forberedelsene våre er ikke maksimale. Det var de ikke i fjor heller. Vi blir hengende etter, sier Albarello.

Alt til alpinister

De siste fem sesongene har vært gode rent sportslig for italiensk langrenn. Under trener Alessandro Vanoi har fotballnasjonen etablert seg som en av de store i langrenn, men det gjør ikke inntrykk på potensielle sponsorer. Også det italienske skiforbundet gir blaffen i langrennsløperne. Så godt som alle midlene går til alpinistene, noe som selvfølgelig ergrer langrennsfolket voldsomt. De kan dokumentere bedre resultater i verdenscupen.

- Norge har råd til bedre treningssamlinger, bedre hoteller, bedre skiservice og bedre tekniske hjelpemidler. Norge hadde råd til å sende løperne på treningsamling i Salt Lake i høst. Vi hadde så vidt råd til å dra til prøve-OL, sier Albarello.

USA-reisen var viktig for italiensk langrenn, fordi den førte til at Italia var beste nasjon i verdenscupen for en kort stund. Slikt teller for sponsorene. Men det spørs hvor klokt det var i det lange løp, for det er VM som teller mest, og Belmondo, Zorzi, Fauner og Valbusa fikk en slitsom VM-oppkjøring med nesten komplett nasjonalt mesterskap rett etter hjemkomsten fra USA.

Gratis opphold

Høydetrening ble i år lagt til Livigno, selv om det var til Seisser Alm Vanoi ønsket å ta sin løpere. Årsak: I Livigno bød turistnæringen på gratis opphold.

Albarello ble forskrekket da han hadde en samtale med Pål Gunnar Mikkelsplass i høst og fant ut at nordmennene har nesten ti ganger så mye penger å bruke på sine langrennsløpere. Men da har ikke italienerne regnet inn fordelen av å ha alle løperne sine på fast lønn i de militære avdelinger. Likevel har Norge et økonomisk overtak som gir utslag på resultatlistene.

På forsiden nå