- Mindre fordommer før

Anita Wold Jensen var skihopper på 70-tallet, men møtte langt mindre motstand den gangen enn jentene gjør i dag.

Saken oppdateres.

FIS (Det internasjonale skiforbundet) ser ut til å gå i motsatt retning av samfunnsutviklingen ellers. På de fleste områder er kvinnenes status styrket, mens «gubbene» i FIS ser ut til å tviholde på fordommene. Wold Jensen (da bare Wold) ble faktisk tilbudt å være prøvehopper nettopp i Vikersund i 1976.

- Jeg fikk tilbud om å være prøvehopper den gangen, men valgte å takke nei fordi jeg ikke hadde godt nok grunnlag. I dag er situasjonen en helt annen. De beste jentene er bedre hoppere enn mange av gutta som deltar i konkurransene, sier Wold Jensen, som følger godt med på hva jentene presterer i dag.

- Anette Sagen og noen flere er jo kjempeflinke. Sist helg hoppet jo Anette 127,5 meter i Holmenkollen uten problem. Hun landet fjellstøtt. Jentene vet godt hva de gjør, sier Wold Jensen.

- Hva tror du er årsaken til at FIS kvier seg for å slippe til jentene i de største bakkene?

Det er ikke godt å si, men det er litt sånn gubbe-innstilling. Hele systemet er mannsdominert og for gammeldags, og det virker som det er mange som er imot kvinnehopping. Utviklingen har i hvert fall gått feil vei, sier hun.

- Møtte du mange fordommer?

- Det vil jeg ikke si. Det var ikke egen jenteklasse da og jeg fikk derfor ingen økonomisk støtte. Det var også derfor jeg måtte gi meg med hoppingen. Det ble for dyrt, sier Anita Wold Jensen.

Anita Wold Jensen hadde lenge den norske rekorden for jentehoppere, med 97,5 meter satt i Sapporo i 1976. Først ni år senere, i mars 1985, brøt Merete Kristiansen fra Klæbu drømmegrensen da hun hoppet 100 meter i Skuibakken.

«Hvorfor er ikke flere jenter med i denne spennende skisporten?», spurte Adresseavisen etter et kretsrenn i Høgåsen i mars 1984. Nå skjønner vi kanskje hvorfor.

På forsiden nå