Uslåelig innspurt av Kvaal Østerbø

GUILDFORD: Med en fantomspurt sluttførte Øystein Kvaal Østerbø den beste norske herreprestasjonen på fem år. Den unge trønderlaget ble bare slått av franskmennene på lørdagens verdenscupstafett.

Saken oppdateres.

- Jeg følte jeg hadde kontroll, sier Øystein Kvaal Østerbø.

- Hadde du ikke avgjort, ville vi blitt overrasket, sier lagkameratene Stig Alvestad og Lars Skjeset og sikter til at Kvaal Østerbø er utrolig sterk og rask.

- Det var godt å få løpt en god stafett og dessuten å kunne avgjøre kampen om andreplassen, sier Øystein.

Da den siste delen av ankeretappen gjensto, lå fem mann skulder ved skulder. De kjempet om andreplassen. Seieren hadde den dobbelte mellom-distanseverdensmesteren Thierry Gueorgiou tatt grepet om. Da andreplass-gruppen kom til den siste posten, var danske René Rokkjær først. Så kom Øystein og en sveitser.

- Jeg burde vel ha stemplet før dansken på den siste posten, men passerte ham ganske raskt i innløpet, sier Øystein.

Mot mål kunne han strekke den ene hånda i været. Mens dansken prøvde det han kunne, kom Øystein nærmest uanfektet inn til andreplass. Så bra har ikke et norsk herrelag prestert på en verdenscupstafett siden høsten 2000 da det norske andrelaget vant sesongens siste verdenscupstafett i Portugal.

Skjeset er ikke mer enn 22 år. De to Wing-gutta er 23 år. Alle tre representerer et generasjonsskifte i norsk herreorientering. Landslagstrener Jarle Ausland sier at veteranene, det vil si de som er rundt 30 år, må kjempe hardt for å være med på stafettlaget.

- Jeg er kjempefornøyd med unggutta. Deres prestasjon oversteg forventningene. De er blitt gode raskere enn jeg har antatt. Nå vet jeg at de er i form. Det handlet om å holde hodet kaldt og ikke gjøre feil på stafetten, sier Ausland.

- Det er godt å se at du ikke må være over 26 år for å kunne prestere bra, smiler Alvstad.

Blant dem som får press på seg er steinkjerkaren Øystein Kristiansen som var med og vant VM-gull i stafett i fjor høst.

Stig Alvestad vekslet rett bak teten som sjettemann ved første veksling.

- Jeg følte jeg hadde bra med krefter og hadde tid til orienteringen, sier han.

Lars Skjeset avanserte til tredjeplass på den andre etappen. En periode helt først. På slutten passerte Finland og Frankrike ham med noen sekunder. Skjeset er snart ferdig med to år på NTNU. Til NTNUI kom han fra Vang ved Hamar foran denne sesongen.

- Og jeg er nok ingen trønder. Jeg er vangsokning, ler han.

 
På forsiden nå