Stensheim den seigeste av alle

Mange har vunnet gull i OL og VM, men bare én har vunnet fem-mila i Holmenkollen tre ganger på rad.

Saken oppdateres.

- Nå ja, det var noen flere som klarte det langt bak i tida, sier Sverre Stensheim.

Han sitter oftest i godstolen hjemme i Malvik med utsikt ut over fjorden og til de snøbare åkrene. Det nytter visst ikke å få seg en skikkelig skitur denne vinteren.

Slik sett var det bedre hjemme på Nerskogen. Der lå snøen metertykk til 17. mai. Sverre vokste opp i ei bygd som var innesnødd og veiløs hele vinteren. Da var det å ta skiene fatt enten det var tidtrøyte eller arbeid. Han gikk ofte over Skaret til butikken i Oppdal eller ned til Grindal.

Tålmodighet

Ikke rart det ble skiløper av ham. Den seigeste av dem alle. Kameraten Harald Grønningen forteller at det var fra 35 kilometer og inn at Sverre gjorde løpene sine.

- Vi brukte en time lenger på distansen den tiden. Man måtte ha godt tålmod for å være en god fem-milsløper. Sverre var veldig sterk og tålmodig.

Vi måtte gå til Grønningen for å få vite slikt, for Stensheim er ikke den som skryter av egne meritter, selv om han er stolt nok over de tre pokalene fra Holmenkollen.

På den tid var det Holmenkollen og Lahti, og til dels Falun, som betydde noe ved siden av VM og OL. Og i Kollen var 50 kilometeren gjevest, det tyngste og mest krevende av alle langrenn.

Klare seire

Ingen skal beskylde Sverre for å vinne med flaks. Han vant med fra 2.20 til nesten fem minutters forsprang i 1959, 1960 og 1961.

Stensheim var bare 18 da han gikk sitt første internasjonale mesterskap i 1954. Siden var han med på fem mesterskap til helt frem til 1966. Noen medalje ble det aldri, og det skyldtes uflaks, mener Grønningen.

- I 1964 kunne han godt ha vunnet fem-mila i OL om vi ikke hadde smurt oss bort. Som oftest ble det sol på ettermiddagen, og vi smurte etter det, men ikke denne dagen. Sverre var på vei til å gå seg opp, men skiene ble for trå på slutten.

Svenskene smurte rett. Nordmennene kom inn som nr 5 (Stensheim), 6 (Grønningen), 7 (Ellefssæter).

Jobbet i skogen

- Hva gjorde Sverre så sterk?

- Han jobbet steinhardt i skogen, oftest på Savalen. Vi sto hardt på for å legge oss opp penger, for vi sluttet i desember. Da var vi proffer noen måneder. Når arbeidsdagen var ferdig, løp vi hjem i vadmelsbukse og storstøvler, sier Grønningen.

Dagens løpere er opptatt av høydetrening. Stensheim og hans jevnaldrende kunne ingen ting om det, men de fikk seg en overraskelse under OL i Squaw Valley.

- Vi konkurrerte i 2200 meter. Vi visste ingen ting om tynnluft, men det var ikke vanskelig å kjenne det. Vi hadde ingen akklimatisering og ble andpusten av å gå ei trapp.

OL gikk dårlig, men etter at han kom hjem, fikk han glede av høydeoppholdet. Fem-mila i Kollen det året var kanskje hans beste renn. Den dagen gikk han fortest også i starten.

 
        
            (Foto: Jens Petter Søraa)

  Foto: Jens Petter Søraa

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå