- Idretten hjalp meg tilbake

Skøytetalentet Tor Inge Indset (15) klarte så vidt å gå etter endt kreftbehandling i september.

Saken oppdateres.

Han var i fjor en av landets raskeste skøyteløpere i sin klasse. I Landsmesterskapet kom han på femteplass på 500 meter. På senvinteren fikk han sjokkbeskjeden. Han hadde fått lymfekreft, Hodkins lymfom. 15-åringen ble straks satt på tøffe cellegiftkurer og stråling.

- Jeg var utrolig svak da jeg var ferdig med behandlingen i september. Jeg greide så vidt å gå, all kondisjon og styrke var borte, forteller han.

Vil motivere andre

Men ingen kunne stoppe ham fra å komme tilbake på skøyteisen. Opptreningen begynte med gåturer, vekttrening og sykling. Gåing ble etter hvert til jogging. Det tok ikke lang tid før han kunne trene med skøytekompisene.

- Idretten betyr det meste. Jeg elsker å trene, sier han.

Etter tre og en halv måned med opptrening klarte Tor Inge å kvalifisere seg til Landsmesterskapet. Få trodde det var mulig, men han klarte å realisere drømmen på rekordtid. - Jeg kom på 24. plass i Landsmesterskapet. Det er langt fra femteplassen i fjor. Men jeg må være fornøyd. Jeg har tross alt vært alvorlig syk, sier han og tilføyer:

- Det viktigste for meg er å være tilbake i miljøet.

Det er kun de beste skøyteløperne i landet som får delta på Landsmesterskapet. Men Tor Inge har etter hvert større ambisjoner enn bare å delta.

- Jeg er fortsatt langt fra formen jeg var i før jeg ble syk. Det er lett å tenke: Hvor god kunne jeg ha vært om jeg ikke hadde vært syk, sier han. Dagene er fremdeles slitsomme. Han har ikke det samme overskuddet som før, men 15-åringen føler fremgang for hver dag.

- Behandlingen var utrolig tøff. Det var ikke hverdagskost, for å si det slik, sier han, og tilføyer:

- Men kreft er ingen unnskyldning for å slutte med idrett eller fysisk aktivitet. Livet går videre.

Forbilder i nabolaget

Tor Inge ble nærmest født med skøyter på beina. Frode Rønning bor i nabolaget, mens Grunde Njøs bor på den andre siden av åkeren. Morfaren til 15-åringen heter Kåre Vårvik. Han startet skøyteavdelingen på Leinstrand på slutten av 1960-tallet og har siden vært primus motor.

- Grunde og Frode er forbildene mine. Grunde er med på noen treninger. Det betyr mye, sier han. 
På forsiden nå