Aksjonerer mot OL

Folkefest mot OL.

Saken oppdateres.

I ly av «Æ e me»-kampanjen har motstandsrørsla kvesset knivene. 21. desember arrangeres det folkefest mot OL i Trondheim.

- En slik mot-kampanje kan fort bli oppfattet negativt. Men tvert imot, det er dette som er trøndelagspatriotisme. Vi bryr oss om byen vi har, og dette er en folkelig, positiv aksjon, sier teaterutøver Frode Eggen, som sammen med tekstforfatter Magne Gisvold står bak «Æ e mot»-kampanjen.

På programmet for folkefesten på Blæst står blant annet Johndoe, Siri Gjære, Torch og Marthe Valle. Bakgrunnen for motstanden er todelt.- Udemokratisk

- Det første er det demokratiske. Et OL i Trondheim er ikke forankret i folket på noen måte. En håndfull mennesker har bestemt seg for dette, uten å ta seg bryet til å lodde stemningen, eller i det minste ta en debatt. Saken ble heller ikke ordentlig behandlet, verken i bystyret eller på fylkestinget. I stedet er masse penger og energi brukt for å overtale folket, mener Magne Gisvold.

En annen ting som bekymrer duoen, er hvordan byen vil bli seende ut etter et eventuelt OL.

- Man kan ikke basere hvordan byen skal se ut i 100 år framover på et idrettsarrangement som varer i en måned. Hvis vi trenger bedre infrastruktur i regionen, det være seg veier, studentboliger, næringsbygg eller forskningsparker, så bør det baseres på behovene som ligger der. Regionen skal ikke være nødt til å gjøre seg sexy for å få forfordelt statlige midler. Og vi vil ikke sitte igjen med masse tomme skall som må fylles, sier Gisvold.

Andre motiver

Både Eggen og Gisvold tilhører det unge, kreative miljøet i Trondheim, og har merket seg en generell skepsis til OL. En nylig påbegynt underskriftskampanje har så langt samlet flere hundre navn. Begge tror det finnes underliggende motiver bak næringslivets kampanje for å få OL til Trondheim.

- Hvis vi får OL, må byplanen for Trondheim være ferdig i 2011, ikke rundt 2020 som planlagt. Da er det gode muligheter for næringslivet til å presse sine ønsker og behov inn i reguleringsplanen, med OL som brekkstang. Vi ser ikke annen grunn til engasjementet enn å kuppe byplanleggingen med et smil om munnen. Dessuten må også IOKs premisser følges, sier Gisvold, og viser til at Den internasjonale olympiske komité har sitt å si i saken.Glade i sport

- Ser dere virkelig ikke noe positivt med OL i Trondheim?

- Jo, OL har masse bra kvaliteter. Hvis vi ser bort fra argumentene imot, så ser vi positivt på en folkefest. Mange av oss er glade i sport og vi liker å ha det artig, sier Gisvold.

Foreløpig står aksjonen uten sponsorer. Likevel er optimismen til stede.

- Vi har verken heltidsansatte eller penger til lystavle på torget og Clear Channels reklameplasser. Men vi sender en søknad om penger til fylket for å dekke folkefesten. Støtter de den ene siden, bør de støtte den andre, tror Gisvold.

- Vi ber jo bare om lommerusk, sier Eggen.

RadioAdressa hadde planlagt en debatt i dag, men verken Magne Gisvold eller Frode Eggen ville stille opp på vegne av «Æ e Mot»-kampanjen.

Æ e Mot arrangerer folkefest på Blæst torsdag kl. 21. Med bl.a. Johndoe, Marthe Valle, The Moving Oo’sFrabror Bröst, Siri Gjære m.fl.

 
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå