Zenit-fansen ødela seter for 100 000 kroner, skal ha ropt apelyder og sparket en vakt i hodet. Men RBK er også skuffet over enkelte av egne supportere.

Det vil bli levert ut en rekke bøter i UEFA-regi etter storkampen på Lerkendal. Til Zenit. Men også til Rosenborg.

Kokte underveis. Slik så det ut blant Zenit-fansen et stykke inn i 2. omgang. Kokte underveis. Slik så det ut blant Zenit-fansen et stykke inn i 2. omgang. Foto: Richard Sagen

– Beskjeden var at det ikke kom noen «risikosupportere» fra Russland. Men når man kaster stolseter etter assistentdommeren tidlig i kampen, og nesten treffer ham, så er man vel ikke helt tamme likevel, sier daglig leder Tove Moe Dyerhaug til Adresseavisen. Og legger til:

– En vakt som sto foran Zenit-supporterne ble også sparket i hodet, og har pådratt seg hjernerystelse. Han ble sendt til St. Olavs hospital i går, men sov ikke der. Det går bra med han, men dette er uansett ikke noe moro. Ikke på noen som helst måte.

Da hadde det vært ren fotballfest på Lerkendal i 93 minutter. Så utliknet Aleksandr Kokorin på kveldens aller siste spark på ballen. Deretter fikk man sluttresultatet til de 600 Zenit-supportere på den ene langsiden:

80 stolseter er ødelagt, hvor altså flere dem føk i retning gressteppet underveis. Og hvor skadeomfanget antas å ligge på om lag 100 000 kroner.

Leder i RBK eiendom, Roar Munkvold, kikker på omfanget av skadene på tribunen dagen etter storkampen på Lerkendal. Leder i RBK eiendom, Roar Munkvold, kikker på omfanget av skadene på tribunen dagen etter storkampen på Lerkendal. Foto: Mariann Dybdahl
Skuffet. RBK-sjef Tove Moe Dyrhaug. Skuffet. RBK-sjef Tove Moe Dyrhaug. Foto: Morten Antonsen

Bengalske lys og apelyder

Det ble også fyrt med såkalte bengalske lys fra den samme tribunensektoren, og det hevdes fra flere som sto på tribunen nærmest russerne at det ble ropt apelyder etter Samuel Adegbenro, som for øvrig skaffet RBK straffen før 1-0-scoringen.

Altså i tillegg til at en sikkerhetsvakt regelrett ble sparket i hodet, og pådro seg hjernerystelse, noe Eurosport omtalte først.

– Skuffende at det blir slik. Vi følte underveis at vi hadde kontroll over situasjonen, og tok også grep. Vi har for eksempel aldri holdt igjen supportere etter kamp tidligere, men det gjorde vi nå, sier Moe Dyrhaug – for å unngå eventuelle situasjoner utenfor stadion etter kampen.

Nå sier hun at saken er hos UEFA, og at Zenit må ta kostnadene. For det er ikke billig å skifte ut 80 seter.

– Nei, jeg har ikke helt oversikten over hvor mye slikt koster her og nå. Men det er ikke billig. Vi må skifte ut hele stolrader, også, så det blir en jobb knyttet til dette, sier hun.

Skuffet over egne blussere

Dyrhaug var ikke bare skuffet over de tilreisende supporterne torsdag kveld. I en storkamp pakket inn med 19000 tilskuere og tidvis elektrisk stemning, fyrte enkelte av supporterne på «Øvre Øst», der blant annet supportergruppen Kjernen befinner seg, opp bengalske lys.

Dette ser ikke UEFA gjennom fingrene på, og nå venter bøter for Rosenborg etter opptrinnet.

– Bøter etter slik opptreden er ikke bare noe vi risikerer. Det kommer helt sikkert. Det er skuffende at vi som klubb må ut med så mye penger etter en slik kamp, sier hun – og legger til:

– Blussingen er også noe som kommer til å følge oss videre, og som blir hengende litt ved oss som klubb. Det er dessverre skuffende.

Dette gir bøter: Det ble blusset også på «Øvre Øst» under kampen. Noe som gir bøter til RBK. Dette gir bøter: Det ble blusset også på «Øvre Øst» under kampen. Noe som gir bøter til RBK. Foto: Wold, Ole Martin / NTB scanpix

Engtrø: – Ikke i dette omfanget

Sikkerhetsansvarlig i RBK, Arne Engtrø, forklarer at det er svært uvanlig at bortesupporterne etterlater seg 80 ødelagte stoler etter en kamp.

– Det skjer av og til at noen stoler blir ødelagt, men ikke i dette omfanget. Men vi var godt forberedt, og det er for eksempel ingen vits i å gå inn på området underveis i kampen for å forsøke å roe gemyttene. Det gjør vi aldri, om det omtrent ikke står om liv. Nettopp fordi det da ofte virker mot sin hensikt, at det tvert om kan bli mer aggressivt der, sier Engtrø.

Han sier at det er UEFA som tar tak i dette videre.

– Det er et UEFA-arrangement, og det er de som rapporterer det, forteller han.