I 2019 hadde Bodø/Glimt under én million i utgifter til agenter. Tre år etter var den samme utgiften blitt rekordhøy for klubben.

NFFs formidlerrapport for 2022 viser at Glimt betalte 17.531.553 kroner til agenter i 2022. Det betyr at summen er langt over tidoblet på tre år.

Bak Bodø/Glimt er fjorårets sjetteplass Vålerenga klubben som har brukt mest penger i agenthonorarer. Oslo-laget gikk over 40 millioner i underskudd i fjor.

Om man sammenligner alle klubbene i Eliteserien med hverandre, er Glimt i en egen liga når det kommer til penger brukt på agenter i 2022.

Daglig leder i Bodø/Glimt, Frode Thomassen, sier følgende til VG om rekordsummen.

– Det gjenspeiler egentlig bare at vi har en ambisjon om å prestere internasjonalt.

– Prisene har økt og vi har handlet på en litt annen hylle kvalitetsmessig enn tidligere. Agenthonoraret følger på en måte prisnivået og hva slags prisnivå man handler på, forklarer Thomassen.

IKKE OVERRASKET: Daglig leder i Bodø/Glimt, Frode Thomassen, er ikke overrasket over den høye summen. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

I januar 2022 solgte Glimt blant andre Erik Botheim for 80 millioner kroner i grunnsum til Krasnodar og Patrick Berg til Lens for over 40 millioner kroner. Berg returnerte til Bodø for omtrent samme sum i august.

Botheim har profilerte Jim Solbakken som sin agent, mens Bergs agent er velrenommerte Atta Aneke, som i tillegg til Berg, var involvert i tre andre Glimt-overganger i fjor. Victor Boniface, Lars-Jørgen Salvesen og Amahl Pellegrino.

– Hvor mye ble betalt i agenthonorar for de overgangene?

– Det vil jeg ikke kommentere, sier Thomassen.

– Men hva var grunnen til at beløpet ble så høyt i fjor?

– Det er en naturlig konsekvens av et taktskifte, og at vi handler andre typer spillere. Vi har brukt de siste vinduene på å bygge stallen på en litt annen måte en tidligere. Det er en litt annen subsidiering og konkurransedyktighet. Så det er ikke overraskende i mitt hode, svarer han.

– Er det salg eller kjøp som har kostet mest i agenthonorar?

– Jeg vil ikke gå inn på enkeltoverganger. Vi omsetter spillere for mer enn før, og vi kjøper flere spillere og annerledes spillere, konstaterer Thomassen.

Verken Molde, Rosenborg eller Lillestrøm, som tok første-, tredje- og fjerdeplassen forrige sesong, er i nærheten av bodøværingenes sum. Molde brukte over ti millioner mindre på agenthonorar enn rivalen.

– Fra 2019 og frem til i dag så har klubben vært gjennom en utviklingsprosess. Vi ønsker å bygge klubben og produktet videre, og prestere internasjonalt, sier Thomassen.

– Og det er dyrt?

– Ikke hele tiden. Vi har mistet en del spillere som gjør at vi er nødt til å supplere med nye. Det handler om logistikk og balanse i økonomien.

– Vi har et system som gjør at vi har økonomisk bærekraft. Vi har vært et sted der vi nesten gikk konkurs, og vi er opptatt av forsvarlig økonomisk bruk.

Thomassen forklarer at den høye summen er et produkt av aktiviteten på overgangsmarkedet, og at det ikke er sikkert det er normalen fremover.

– Har agenthonorarene i forhold til overgangssum vært høyere enn vanlig?

– Nei, ikke uvanlig høyt, avslutter Thomassen.

PS: Søndag kan du se Bodø/Glimt og fjorårets serie - og cupmester Molde barke sammen i siste test før sesongstart på VG+ Sport. Sendestart 12.30.