Sjekk den Heigre-effekten

Med Pål Vestly Heigre (20) i TIL-buret har «Gutan» blitt betraktelig gjerrigere bakover.

Pål Vestly Heigre øver på feltarbeid på fredagens trening. Foto: Øyvind Sivertsen Pål Vestly Heigre øver på feltarbeid på fredagens trening. Foto: Øyvind Sivertsen

ALFHEIM: På de åtte første kampene slapp TIL inn 19 mål – noe som gir skrekkelige 2,37 i snitt per kamp.

Heigre slapp inn ett av de 19 målene etter at han kom inn som innbytter for Benny Lekström i Kristiansand.

Stavanger-guttens neste sjanse kom mot Bodø/Glimt, da han kom inn for en skadet Gudmund Kongshavn.

Siden det har «Gutan» og Heigre vært betraktelig gjerrigere bakover. Det har blitt syv baklengs på syv kamper – altså 1 i snitt per kamp.

– Pål har selvfølgelig sin del av æren for det. Han har hatt flere kamper med matchvinnerredninger. Forsvaret har også forbedret seg kraftig , sier keepertrener Sigurd Rushfeldt til iTromsø.

Roser forsvaret

Heigre selv tar overhodet ikke av. Han roser lagkompisene for at TIL fremstår sterkere defensivt.

– Jeg har jo reddet noen skudd, men vi har blitt tryggere og mer solide bak. Det skyldes godt arbeid av trenerne og oss i forsvaret, sier Heigre – og roser også Christian Landu-Landu som «ryddegutt» på midtbanen.

Heigre er bare 20 år.

– Han er veldig ung til å være keeper. Da peker pilen bare i én retning. Det er opp til han selv hvor god han skal bli, sier Rushfeldt.

Bosman-spiller

I VG har Heigre et børssnitt på sterke 5,75, Bare Starts Håkon Opdal med 5,86 er bedre.

Rushfeldt mener Heigre er god på det meste: Sterk mentalt, god med ballen i beina, reaksjonssterk og ryddig i feltarbeidet.

At Heigre var rangert som tredjekeeper i Viking er litt spesielt.

– De må jo ha veldig gode keepere i Viking. Vi er bare glade for det. Han har i hvert fall gjort sakene sine bra her, så er det om å gjøre å beholde stabiliteten. Det er veldig viktig for en keeper , sier Rushfeldt.

I sommer forlenget Heigre låneavtalen med TIL ut sesongen. Det var et «ganske enkelt valg», fastslår Heigre. Men hva som skjer etter sesongen – når han er Bosman-spiller – vet han ikke.

– Det er lenge til den avklaringen kommer, uttaler han.

Var Start-spiller

Søndag skal keeperen forsøke å stoppe Starts farlige duo Matthias Vilhjalmsson og Kristoffer Ajer. De har henholdsvis 12 og ni målpoeng i årets eliteserie. Heigre kjenner duoen godt. Han var nemlig på lån i Start forrige sesong, der han fikk spille én eliteseriekamp.

– Selvfølgelig kan jeg bruke det jeg vet om dem inn mot kampen. Jeg har erfaring fra å ha spilt med spillerne tidligere. Det er en forberedelsesfaktor, sier Heigre.

Han roser 17 år gamle Ajer.

– Han er voksen til å være så ung. Det ser ut som han spiller med ti års erfaring, men han har bare et halvt år. En meget god spiller.

– Start har vært bra og har hatt en god keeper i det siste. Det blir en vanskelig kamp, men vi skal ut og «trøkke» på dem. Forhåpentligvis tar vi tre poeng, sier Pål Vestly Heigre.