– Jeg tror dette viste alle sammen hvor gode vi kan være. Det er fantastisk å være med på, og jeg er sikker på at det er fantastisk for fansen. Vi måtte fjerne feilene og vise kamphåndtering på måten vi gjorde i kveld, sier Bukayo Saka (19), den andre av Arsenals fremadstormende «Young Gungs», etter 4–0-showet i Praha.

Kanskje var det Arsenals beste kamp for sesongen. Motstander Slavia Praha har slått ut både Leicester og Steven Gerrards skotske ligamestere fra Rangers på veien til kvartfinalen, men den tredje britiske motstanderen i Europa Leagues utslagsrunder resulterte i tsjekkisk knock-out.

Allerede etter et kvarter scoret Emile Smith Rowe det alle trodde var 1–0 da han satte inn returen fra stangskuddet til ett år yngre Saka, men en brutal VAR-sjekk fratok engelskmannen målet – basert på en knapt synlig offsidemargin.

Da tok Smith Rowe frem tryllestaven i stedet. Thomas Partey vant ballen rett utenfor 16-meteren, tok med seg Calum Chambers som igjen spilte opp Alexcandre Lacazette. Franskmannen la ballen tilbake, og i løpet av fem touch hadde Smith Rowe lurt tre Slavia Praha-spillere og slått to tunneler, deriblant pasningen som satte lagkamerat Nicolas Pépé i scoringsposisjon.

Sistnevnte løftet ballen opp i nettaket, den goalen kunne ingen vifte vekk, men det var bare starten for Arsenal. Rett etterpå dro Smith Rowe et nytt angrep, spilte videre til Bukayo Saka, som ble lagt i bakken innenfor 16-meteren.

Dommeren vurderte til straffe. Den bredsidet Lacazette trygt i mål, før det kom enda et temposkifte fra London-klubben.

LEKESTUE: Emile Smith Rowe (til venstre) og Nicolas Pepé feirer 1–0-scoringen. Foto: EPA

Igjen satte de fart etter å ha vunnet ballen. Backvikar Granit Xhaka headet til Smith Rowe, som la igjen til Partey, og midtbanekrigeren vridde umiddelbart ut til Chambers på høyrekanten. Han viderebefordret til Saka, som tok av seg resten selv. Tenåringen trakk inn fra venstre og banket inn det tredje i korthjørnet – seks minutter og 13 sekunder etter Pépés ledermål. Prosessen – i Franz Kafkas fødeby – var kort og uhyre effektiv for å pulverisere 1–1-utgangspunktet Slavia Praha hadde med seg fra London.

I 2. omgang gikk ting roligere for seg, men Lacazette gjorde resultatet enda lekrere da han trakk seg fri inne i 16-meteren og dunket inn nummer fire – på Arsenals femte skudd på mål.

– Det er en virkelig viktig seier på et avgjørende stadium. Vi vinner på en overbevisende måte, ære til spillerne for det, sier Arsenal-manager Mikel Arteta – som trolig er sjanseløs på topp fire-plass i Premier League. Veien til Champions League kan åpenbare seg gjennom Europa League-triumf, kanskje blir det finale mot Ole Gunnar Solskjærs Manchester United, som også er klare for semifinale:

Men aller først for Arsenal venter et gjensyn med managerfloppen Unai Emery, som tok sin nåværende klubb Villarreal til semifinale i sin favoritturnering Europa League. For tre år siden var Emery pekt ut til å erstatte det moderne Arsenals fotballideolog Arsène Wenger, men han varte bare halvannet år i jobben.

Etter den skilsmissen er det Mikel Arteta som har styrt Arsenal. Nå møter Wengers to etterfølgere i det som er Arsenals tiende semifinale i europacupene.

– Det vil bli tøft. Unai Emery er antagelig den mest suksessrike manageren i denne turneringen, sier Arteta, som også ga en kjapp oppdatering på malariasmittede Pierre-Emerick Aubameyang.

– Vi har akkurat snakket med ham. Han er hjemme og har det bra. Han hadde to dager på sykehus for å riktig behandling, men føler seg bra nå, sier Arteta.