Chelsea-spilleren – jaktet av «hele» Fotball-Europa da han var i Bayer Leverkusen – scoret matchens eneste mål da Manchester Citys Pep Guardiola og Chelsea-trener Thomas Tuchel dunket mesterhjernene i hverandre i en uhyre jevn batalje på Estadio do Dragão i Portugal lørdag kveld.

Den femte «én-nasjonale» Champions League-finalen på de ni siste sesongene fikk tysk vinnerstempel klistret rundt hele Chelseas triumf:

Kai Havertz ble matchvinner med karrierens første Champions League-mål, Thomas Tuchel utmanøvrerte Guardiola fra trenerbenken og Anthony Rüdiger nektet Phil Foden å score på Manchester Citys største sjanse i kampen.

– Et taktisk mesterverk, beskriver Manchester Uniteds tidligere landslagsstopper Rio Ferdinand om Tuchels finale.

– For mine foreldre, for mine barn, mine venner. Min bestemor ser på hjemme, hun er over 90 år, håper hun har det bra etter dette. Det er for dem. Jeg er så glad for at de har stolt på meg og trodd på meg hele veien, utbryter Tuchel selv i et intervju med Viasats Jan Åge Fjørtoft.

Kai Havertz kan trolig bekle hvilken som helst posisjon på midtbanen og i angrep, og to minutter før pause så tyskeren ut som en fullblods bakromsspiss da han feide gjennom City-forsvaret, kom alene med Ederson, vippet ballen forbi via keeperen og trillet 1–0 i nettet på Portos hjemmebane.

Først hadde Chelsea-keeper Edouard Mendy vridd kjapt til venstre, vingbacken Ben Chilwell dempet for Mason Mount, og engelskmannen oppdaget raskt Havertz’ gaselleløp gjennom Citys halvdel, vidåpen som savannen.

– Jeg har ventet 15 år på det øyeblikket, sier 21-åringen i et BT Sports intervju gjort ute på gressmatten etterpå – før lagkamerat og kaptein Cesar Azpilicueta hopper inn i seansen med jubelbrøl og bamseklem.

– Han fortjener det. Tøff sesong, mentaliteten er topp. Han avgjør Champions League, ikke bare det. Han løper som en gal! Det er lagarbeid. Derfor fortjener han dette, utbryter Chelseas spanske forsvarssoldat.

Finalen startet nesten like forrykende som Havertz’ steg. I den ene enden satte Raheem Sterlings kjappe ben Chelsea-defensiven på prøve, som da keeper Ederson hamret en presis ball i bakrommet direkte på engelskmannen. Han kom alene med Edouard Mendy, men fikk aldri avsluttet skikkelig.

På motsatt side var Timo Werner bevegelig og arbeidsom, som han har vært hele sesongen – og like lite treffsikker, omtrent som han har vært hele sesongen. Først bommet han på ballen da landsmannen Havertz spilte ham opp i 16-meteren etter ti minutter, så skjøt han svakt og rett på Ederson bare fire minutter senere.

I sin første Champions League-finale på ti år overrasket Pep Guardiola: Han droppet vaktbikkjefunksjonen på midtbanen ved hverken å inkludere Rodri eller veteranen Fernandinho i startelleveren.

Mens Chelseas motstykke N’Golo Kanté var overalt i sin indreløperposisjon, inkludert på bakre stolpe for å avslutte angrep med hodet – og ved siden av den 168 centimeter lave krigeren stengte og styrte Jorginho.

– Jeg tror ikke det er en spiller som er viktigere for sitt lag i fotballverden enn N’Golo Kanté, sier tidligere Chelsea-spiller Joe Cole på BT Sports sending.

Generelt gjorde hele Chelsea det vanskelig for den suverene Premier League-vinneren, som kun hadde én avslutning på mål på de 90 minuttene. Da de lyseblå omsider evnet å brodere seg gjennom på City-vis i 1. omgang, og Kevin De Bruyne trillet Phil Foden i scoringsposisjon, var Antonio Rüdiger på pletten med en råsterk takling.

Rüdiger mistet riktignok sin øverstkommanderende i forsvaret da Thiago Silva måtte ut med en strekk allerede etter 39 minutter. Brassen satt på tribunen og deppet med en treningsoverall foran ansiktet, men fikk forhåpentligvis med seg at Havertz sikret seieren rett etterpå.

I 2. omgang prøvde Manchester City desperat å ta igjen ledelsen, men fikk ikke de største sjansene.

Nærmest var faktisk Riyad Mahrez syv minutter på overtid. City-offensivens forsøk suste noen centimeter over tverrliggeren, som isåfall ville sikret ekstraomganger. Da burde dessuten nnbytter Christian Pulisic ha punktert for Chelsea etter 73 minutter da banens offensive ener Havertz satte amerikaneren på blank goal etter en kontring.

Guardiola kastet inn Sergio Agüero. Men argentineren greide heller ikke få til noe mot Tuchels superdisiplin. Agüero gråt da karrierens siste City-kamp ble blåst av. Også flere lyseblå tårer ble felt:

Tidlig i 2. omgang løp Kevin De Bruyne inn i Rüdiger og fikk en smell i ansiktet så tøff at belgierens 50. Champions League-kamp ble en knockout: Med fuktige øyne og skallebank forlot han banen i Porto etter aldri å ha fått satt sitt preg på karrierens største klubbkamp.

En annen hodepine for Manchester City er Thomas Tuchel. Chelseas trenersuksess ledet London-klubben i bare sin 30. kamp etter at han overtok tidligere i år, men det var altså Champions League-finalen – og for tredje gang på tre forsøk i sin Chelsea-periode utmanøvrerte tyskeren suverene Pep Guardiola:

På de siste 42 dagene har Tuchel tre ettmålsseirer mot den engelske ligamesteren: Både i FA-cupen (1–0), Premier League (2–1) og nå Champions League (1–0).

Chelseas andre Champions League-triumf, ni år etter den første, var samtidig Tuchels revansje.

Som PSG-trener røk han på finaletap for Bayern München forrige sesong, og fortsettelsen bød på problemer i den Qatar-styrte rikmannsklubben fra Paris. På julaften ble det sluttpakke og sparken, men under en måned senere var Tuchel på plass i Chelsea.

– I fjor var det annerledes. Ikke det at jeg ikke stolte på laget mitt, men med denne gruppen. Vi har slått dem (City) to ganger. Vi er pålitelige når vi sliter, og vi er så gode som «underdogs», sier Thomas Tuchel.

PS! Erling Braut Haaland er Champions Leagues toppscorer denne sesongen med sine ti fulltreffere for Borussia Dortmund. 20-åringen er tidenes yngste til å stå for denne bragden.

Rettelse: VG skrev først at Cesar Azpilicueta er Chelseas vikarkaptein. Det riktige er at han er lagets kaptein. Feilen ble rettet søndag 30. mai klokken 00.38.