«Derfor tar Rosenborg-gullet, mens Odd bare er en medaljekandidat»

Rosenborg kan komme til å dominere lenge, skriver sportskommentator Ola Bernhus.

Ola Bernhus er sportskommentator i Aftenposten. Ola Bernhus er sportskommentator i Aftenposten.

ROSENBORG-ODD 3–0

Før det snudde: I første omgang var Lerkendal et bakvendtland denne kvelden. Alle de kvaliteter vi gjerne tillegger Rosenborg, var det Odd som demonstrerte.

Et solid overtak, gode sjanser, et tidsspørsmål før målet kommer. Slik pleier vi å beskrive RBK.

Odd overtok denne rollen med en selvfølgelig holdning. Fra første minutt. Odd-spillerne vet de er gode. De har hatt en sterk vinter, slo RBK to ganger i fjor og studerte sikkert hvordan Brann fikk Rosenborg ut av stilen mot slutten av kampen onsdag.

Trodde på seg selv

Den selvtilliten Odd hadde med seg, tillot dem å spille ut sitt beste i vanskelige situasjoner, bruke all sin teknikk og oppføre seg omtrent like trygt som på treningsfeltet hjemme. Dette klarte de å kombinere med duellstyrke, hard jobbing på andreballer og tunge løpeturer når det var nødvendig.

Det var en mektig markering av medaljekandidaturet.Odd burde absolutt ha ledet ved pause. Rosenborg hadde ikke fått til noen ting før i omgangens siste minutter.

Det kan bli mye Rosenborg-jubel i år, tror Ola Bernhus. Foto: RUNE PETTER NESS

Men noe måtte skje

Så da var det vel bare å vente på Odd-ledelse?

Nei, antakelig holdt de fleste trønderne som favoritter fortsatt. De kunne jo ikke la dette foregå kampen igjennom.

Og når Odd ikke fikk scoring i en omgang da egentlig alt annet var bra, så lå RBK-mål i luften, som det gjerne heter.

Og det var der det skjedde. Pål André Helland kom seg løs fra Thomas Grøgaard og sendte innlegget som Nicklas Bendtner headet i mål.

Plutselig var også de to inne i kampen. Bare en kort stund, riktig nok, men lenge nok til å bli avgjørende.

Dermed har Rosenborg lagd mål i sin 42. andre hjemmekamp på rad. Og da Fredrik Semb lagde selvmål like etterpå, var det klart at det ville gå som de fleste trodde i pausen.

Mer? Ja, Milan Jevtovic ordnet 3-0 med et praktmål, og det gikk mot en resultatmessig utklassing.

Fortjent? Nei, ikke når vi ser på helheten i kampen. Men slik er Rosenborg. Fungerer ikke lagspillet, har de enkeltspillere som ordner poeng likevel. Og da målet kom, ble også laget bra. Det som var så fint hos Odd i første omgang, var like fint hos Rosenborg nå.

Derfor tar RBK gullet, mens Odd fortsatt bare er medaljekandidat.

Faktisk er Rosenborg så overlegne at det ikke er nødvendig å klage på dommeren hele tiden. Spesielt ikke når TV-bildene viste at dommer Tore Hansen hadde rett hver gang.

Klargjøring for salg

Med første serierunde er også eliteseriens utstillingsvindu åpnet. Serieåpningen viste oss et vell av nye ansikter.

Dette er tiden da klubblederne burde stå og lure på hvor bra laget blir i år, men de spør seg heller: Hvem kan vi få solgt i år? Ti mann ut og ti mann inn er vanlig i flere klubber. Bra spillere ut, uprøvde inn.

Rosenborg er det klareste unntaket. De er i posisjon til å kunne selge landslagsspillere for en god pris og erstatte dem med spillere som har vist sin kvalitet. Som i år, da åtte nye er kommet til, alle navn som et større publikum kjenner, alle gode nok til å spille i eliteserien. For mange andre – om ikke akkurat Odd eller Molde - er det mer eller mindre lotto.

Går alt bra, slår en spiller til og gir klubben fortjeneste på videresalg. Men sjelden mer enn de taper på andre spillere. År for år utarmes kvaliteten.

Rosenborg kan komme til å dominere lenge.