– Det er vilt at det skjedde på denne måten. Jeg har drømt om dette lenge. Jeg hadde en følelse av at det ville skje. Nå skal jeg nyte dette, sier Messi ifølge det argentinske fotballforbundet på Twitter.

– Dette er troféet jeg har ønsket meg hele livet. Dette var min barndomsdrøm, sier Messi til TyC Sports.

To Messi-mål, hat trick av Kylian Mbappé og seks scoringer. VM-finalen 2022 inneholdt stort sett alt man kan tenke seg, og på toppen av det hele måtte det avgjøres med straffesparkkonkurranse.

Der feilet de franske spillerne, mens Messi og co. gjorde jobben. Fire Argentinske-straffer rett i mål, to franske bom. Argentina er verdensmestere i tidenes mest kontroversielle VM.

Da sank Messi ned på knærne i midtsirkelen, og så kom tårene.

Mannen mange mener er tidenes beste fotballspiller har blitt 35 år, men bekrefter at han ikke kommer til å gi seg på det argentinske landslaget med det første.

– Hva vil skje etter dette? Jeg liker landslaget og vil ha flere kamper som verdensmester, sier Messi.

– En av tidenes beste kamper

– Gratulerer min bror, skriver Neymar på Instagram til PSG-lagkamerat Messi.

– Jeg er verdensmester med landet mitt, og det er ikke til å tro. Leo er mitt idol. Tidenes beste. Å vinne et verdensmesterskap med landet mitt som 21-åring er utrolig, sier Enzo Fernandez, som ble kåret til mesterskapets beste unge spiller.

– Det som skjedde i dag vil gå inn i historien, sier Argentina-innbytter Paulo Dybala.

– Vi er verdensmestere. Jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg hadde aldri forestilt meg det. Det er en av de lykkeligste dagene i mitt liv, sier Argentina-spiller Rodrigo de Paul.

– En av tidenes beste kamper, skriver tidligere Liverpool-spiller og Sky Sports-ekspert Jamie Carragher på Twitter.

– Den beste fotballkampen jeg noensinne har sett, skriver tidligere Manchester United-spiller Gary Neville.

Argentina styrte alt

De regjerende mesterne fra Frankrike virket nærmest rystet fra start, og det straffet seg mot heltente argentinere på jakt etter å ende nasjonens tørke på 36 år uten VM-gull.

Den første muligheten falt til Ángel Di María, som før finalen bare hadde åtte minutter på banen i utslagsrundene i Qatar-VM. Litt rustent fyrte han ballen langt over mål fra god posisjon, men 34-åringen hadde mer på lager.

20 minutter ut i verdens største fotballkamp satte Di María fart inn i Frankrike-feltet. På klønete vis var Ousmane Dembélé borti hælen til den argentinske venstrekanten, og den polske dommeren Szymon Marciniak pekte på straffemerket.

Da steg selvfølglig Lionel Messi frem.

For femte gang under mesterskapet i Qatar fikk det lille vidunderet muligheten fra krittmerket. Én gang hadde det blitt bom, men med en hel nasjons press på sine skuldre var Messi iskald.

Hugo Lloris i det franske buret gikk tidlig, og da trillet Messi inn 1–0 i VM-finalen.

Historiske Messi

Med det målet ble Messi historisk for andre og tredje gang i finalen.

Allerede ved dommerens første fløytesignal passerte han den tyske legenden Lothar Matthäus rekord i antall VM-kamper, og i sin 26. kamp i fotball-VM ble Messi den første til å score i alle utslagsrundene i samme mesterskap. Det var også hans 20. målpoeng – tolv mål og åtte målgivende – i VM-sammenheng. Det antallet er han den første til å nå.

Samtidig gjorde han noe Diego Armando Maradona verken klarte i VM-finalen i 1986 eller 1990: score i en VM-finale.

Et kvarter etter sin egen scoring, var Messi sentral igjen. Med en lekker hælflikk sendte han ballen til Julián Álvarez, som videre tredde gjennom til Alexis MacAllister. Brighton-spilleren fulgte opp med å servere Di María foran mål.

Bommen fra tidligere i kampen var det bare å glemme. Denne gangen var Di María sikker, trillet inn 2–0 og ble finalens første til å la tårene trille:

Bytter før pause

Frankrikes landslagssjef Didier Deschamps – verdensmester som spiller i 1998 og som trener i 2018 – så sitt lag løpe rundt som hodeløse høns og da var han ikke nådig.

Fem minutter før pause byttet han ut stjernene Dembélé og Olivier Giroud.

– Jeg klandrer ikke Deschamps i det hele tatt. Han ser det samme som vi ser. Det er uansett en tøff avgjørelse, for Giroud har gitt ham så mye dette mesterskapet. Han måtte gjøre det før pause likevel, sa tidligere England-spiller Jermaine Jenas på BBC.

– Frankrike vet at kampen startet for 40 minutter siden? De har ikke møtt opp ennå, sa tidligere England-keeper Robert Green til samme kanal.

Ellevilt comeback

Inn kom Randal Kolo Muani – 2–0-målscoreren fra semifinalen – og Marcus Thuram, og selv om det tok sin tid ble de helt avgjørende i Frankrikes comeback.

Drøye ti minutter før slutt løp Muani seg fri i bakrom, satte fart inn i feltet og ble lagt i bakken av Nicolás Otamendi. Marciniak hadde ikke noe valg, og pekte på ellevemeteren for andre gang.

Kylian Mbappé banket ballen i venstre hjørnet, og Argentina-keeper Emiliano Martínez gikk riktig vei. Det var likevel ikke nok til å hindre den franske reduseringen.

Frankrike hadde knapt skapt en mulighet tidligere i kampen, men med nytt håp var det et helt annet lag på gressmatten i Lusail.

Og bare to minutter etter Mbappés første scoring, var han der igjen og sørget for det utenkelige.

23-åringen spilte inn til Thuram, fikk ballen tilbake i feltet, og banket til på volley. Som et prosjektil suste ballen inn i det lengste hjørnet, og Mbappé med sine gode hjelpere hadde hentet opp Argentinas tomålsledelse.

Resten av ordinær tid ble av det kaotiske slaget, og da selv Messis skuddforsøk på overtid ble stoppet av Lloris gikk VM-finalen til ekstraomganger for åttende gang i historien.

Hat trick-Mbappé

I ekstraomgangene ble Lautaro Martínez byttet inn, og Inter-spilleren som gikk inn i mesterskapet som Argentinas spiss skulle vise seg hvorfor han ikke hadde den rollen lenger.

Sjanse på sjanse ble misbrukt av Martínez, men det så ikke ut som det skulle få konsekvenser med en lagkamerat som Messi.

Lloris ga retur på et skudd fra Martínez i 109. minutt, og da var Messi der og fikk pirket Argentina tilbake i ledelsen.

Dramaet var imidlertid langt fra slutt.

Argentina var under fem minutter fra VM-gullet, men da fyrte Mbappé av. Ballen suste opp i hånden til Gonzalo Montiel, og finalens tredje straffe var et faktum.

Mbappé banket inn 3–3, og ble den andre til å score hat trick i en VM-finale. Bare Geoff Hurst for England i 1966 hadde gjort det før ham.

Plusser man på Mbappés scoring fra VM-finalen i 2018, har han fire totalt. Ingen har flere enn 23-åringen.

To franske straffebom

I straffesparkkonkurransen gikk VM-finalens to største spillere, Messi og Mbappé, først frem.

Begge scoret nok en gang sikkert, men så kom bommene.

Kingsley Coman gikk frem på Frankrikes andre straffe, men ble hindret av Emiliano Martínez – som har vist seg som en fantastisk straffekeeper.

Paulo Dybala sendte Argentina foran på den neste straffen, og da Aurelien Tchoameni banket ballen utenfor mål på Frankrikes tredje straffe ble motbakken lang for franskmennene.

For lang.

Leandro Paredes og Muani – som misbrukte en eventyrlig mulighet helt på tampen av andre ekstraomgang – scoret sikkert på sine forsøk, og da var avgjørelsens time kommet.

Montiel, synderen som lagde den andre franske straffen, gikk frem. Med sitt livs viktigste spark på ballen sørget han for at Argentina kunne juble til slutt i en av tidenes mest elleville VM-finaler.