TRONDHEIM: — Jeg kom som en langhåret svensk prins. Jeg legger opp som en flintskalla legende, sier Mikael Dorsin.

Og bryter ut i latter.

Men etter å ha passert 400 kamper for Rosenborg, og etter å ha spilt en god del med Zlatan Ibrahimovic på ulike svenske landslag, får det være greit at adressa.no i dag titler med etterlikninga av Zlatans sitat fra noen uker tilbake.

For selv om Dorsin sjelden har snakket seg selv veldig opp som fotballspiller, er det liten tvil om at det er en av de aller største i RBK-historien som nå sier at nok er nok.

— Kontrakten min går ut sesongen. Men jeg legger opp allerede nå, sier avslører Dorsin til adressa.no.

Menisk, leddbånd og korsbånd

Han har kjent på det en stund, om det var greit å gi seg nå, på topp, eller vente. Men hovedårsaken er knetrøbbelet han fikk under RBKs treningsleir på Marbella i februar. Det ble konstatert skade på leddbåndet, og 34-åringen startet opptreningen.

Det endte med at han spilte 45 minutter for rekruttlaget for noen uker siden, med smerter og uten å kunne gi 100 prosent i duellene. På treningsøkta dagen etter – i en duell – hogg det imidlertid til i kneet på nytt. Resultat: Menisken er skadd og Dorsin har også fått en rift i korsbåndet.

— Jeg kunne sikkert ha forsøkt å trene meg opp igjen, og det kunne ha gått bra. Det ville tatt tid, kanskje hele sesongen, men det kunne gått bra. Samtidig er det ikke sikkert jeg kunne ha spilt igjen uten smerter igjen. Og kan jeg ikke gi 100 prosent, får jeg ikke bidratt som jeg ønsker selv, sier Dorsin – og fortsetter:

— Jeg har aldri vært den kjappeste, heller ingen glitrende tekniker. Men jeg har vært god når jeg har vært i «modus». På 100 prosent. Over tid.

Avsluttet med cupfinalen

Og Dorsin var i «modus» lenge. Helt fra han kom sommeren 2004 fra franske Strasbourg til han ødela kneet hadde Dorsin knapt vært skadd.

RØRT: Mikael Dorsin jubler etter at gullet var sikret i 2015. Foto: NTB scanpix

Kombinerer du det med stabilt, godt spill over tid, så blir man en kontinuitetsbærer. Eller mer presist: En legende.Og det er et fint bilde på en lang RBK-karriere at Dorsin kom til Trondheim som langhåret. Og nå gir seg flintskallet.

— Det er ingen enkel avgjørelse å si at man skal legge opp. Men jeg har fått tenke på det en stund, og det er litt godt å kunne gi seg på topp, også. Min siste kamp i norsk fotball ble seieren i cupfinalen i fjor høst. Det er noe fint over det, også, smiler Dorsin.

Scoret i første hjemmekamp

Når adressa.no treffer venstrebacken inne på Lerkendal fredag morgen er det ingen tvil om at timingen for å offentliggjøre nyheten også er god. Det er strålende solskinn over Trøndelag, og det er dagen før Molde-kampen.

Det er meldt om stinn brakke, og en fest på gressmatta Dorsin har spilt sin siste kamp på.

— Jeg husker mitt første mål her. Det var i min aller første hjemmekamp – mot LSK. Vi vant 3-1, og jeg scoret 2-1-målet. Men det var i en periode hvor publikum var godt vant, og det var også spillerne. Det var noe behersket over Lerkendal. Så jeg tror enkelte følte det litt befriende at jeg jublet som gal etter målet. Det var et «klassisk» Dorsin-mål, hvor jeg pirket inn returen etter et stolpeskudd. Men jeg jublet som «Pippo» Inzaghi, smiler Dorsin.

Nummer fem på adelskalenderen

Det skulle bli flere kamper. Og flere mål. Han var et halvt år i Romania våren 2007, men kom tilbake samme høst. Siden har han vært i RBK. I mange år også som kaptein.

Det har totalt blitt 11 titler, og altså 401 kamper. Dorsin plasserer seg på en sterk femteplass på adelskalenderen.

En langhåret Mikael Dorsin (midten) jubler sammen med Erik Hoftun, Frode Johnsen og Jan Gunnar Solli etter scoring mot HamKam i 2005. Foto: NTB Scanpix

— Jeg er veldig fornøyd med karrieren min. Jeg vet ikke hvor mange som har opplevd det samme. Jeg har spilt i øverste divisjon i fire land, og holdt det gående i nesten 20 år, sier han – som debuterte for Djurgården som 16-åring.

Skal kjøpe hund

Nå skal han være tilgjengelig for RBK i hvert fall kontraktstiden ut. Enten der er snakk om hjelp på fotballakademiet, med sponsoroppdrag eller helt andre ting. Neste sommer håper Dorsin at han er ferdig utdannet jurist, og håper han kan bruke det til noe innen fotballen. Men utdannelsen favner så vidt, at det kan bli noe helt annet, også. Han har heller ingen klare tanker om han blir trener.

— Jeg fortsetter gjerne i fotballen på et eller annet plan. Men det får vi nesten vente og se. Akkurat nå skal jeg ha en skikkelig ferie, smiler han.

- Hvordan tok familien nyheten?

— Hehe… Kona (Henriette) har snakket til de to barna våre om at vi skal få oss hund når jeg legger opp. Så da jeg sa til ungene at det nå gikk mot slutten, var svaret: - Så bra, da kan vi få oss hund!

Sier Dorsin – og bryter ut i latter.

- Og nå blir det hund?

— Hehe… Det er jo kona som har lovet det bort mest, da. Men vi får se, smiler han.

En ting har familien imidlertid bestemt seg for. Etter et langt liv i RBK har nemlig Stockholm-mannen Dorsin vent seg til livet i Trøndelag.

— Ja. Vi blir boende i Trondheim, sier Mikael Frank Dorsin (34).

Hør siste utgave av podkasten Rasmus&Saga: